婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

未生之前鍾意咪返吓去99度食飯,不過無乜兩句,淨係知道佢之前幫人湊過bb,諗住佢ok喇,我同我老公都好放心bb出左世之後比佢湊,佢都好樂意湊(係未生之前),點知生左之後......我同我老公就慘喇.....

坐月既時間已經好唔鍾意佢~

1)之前問99不如請陪月,99立即講唔駛佢可以攪點,我老公仲諗住買埋床比佢響我地屋企過夜,等佢唔駛兩頭"滕"(我同99屋企大約10分鍾車程),點知一晚都無響度瞓過。返而我媽就響我屋企過夜放產假既時候(我媽係要湊我哥個女)

2)因我個bb一出世就有嘔奶 (係噴射式個種 - 鼻同口一齊出,有時一日嘔三次,有時成個禮拜都唔嘔一次,我地餵奶餵到驚,驚佢會窒息,呢種情況至到bb4個月大),所以bb係比較難湊,我已經無經驗,尤其我老公出左門口返工而99又未黎既時候,我真係好鬼驚餵奶,因為好驚bb食完之後會嘔奶,99每日10點前黎到,到左之後仲要響我屋企煲茶沖奶茶食麵包(早餐),之後就準備午飯同煲湯,整好之後就好好人咁話:你去瞓喇我睇住bb,但係bb係仲係響我個房(bb日頭成日依依呀呀唔瞓覺)…..咁我點瞓呀….頂…..又唔會話推bb去廳或者隔離房照顧個喎….到我老公返黎既時間就話,我成日叫亞嫂入房休息同瞓覺。

3)因bb成日嘔奶,而99就唔係幾敢餵奶,之前試過bb嘔左d奶落99個身度,99勁唔鍾意,所以初頭個兩3個星期大部份時間都係我餵bb,初生b一日食6餐仲要食成個鍾,100ml分3次食掃3次風,食完仲要抱一段時間,99都唔會幫吓我餵(我係開刀-傷口仲痛緊,腰又痛,佢係知架),之後我真係忍唔住同我老公話,我老公同佢講(我不在場),99就話我無出聲叫佢餵,吓吓出到聲就唔好喇….我之後咪1日起碼叫佢一次,佢從來唔會主動話佢餵。

4)我b係7月出世,所以好鬼熱,已經24小時開冷氣,我99係開住冷氣吹住風扇都唔怕凍個d人黎既,佢成日抱住bb響冷氣機既出風位,已經叫過佢好多次唔好抱住bb去d風口位度坐架喇,有時仲要開埋風扇對住,講到口都”嗅”仍然話之你,有時我見到都咪同佢講,有時咪自己抱番bb。哎……..

5)自己唔識又唔問,坐月時煲比我既米水(即代茶),99用米滾一陣就以為係代茶,因為我媽係叫米水,佢唔知係點煲又無問我媽,我仲要飲左約三個星期,之後我頂唔順99所以請左陪月,佢先至去問個陪月點煲……頂……..我仲要一生完就飲寒涼野…比99累死。

6)成日問我媽阿嫂生時煲b咩補品比佢食,問完,我老公比埋錢佢買,又咪無煲到,我媽勁嬲,所以我媽咪自己煲日日揹住我阿哥個女(8個月大),攞d野黎比我食佢睇到都好似無野咁喎,仲要同阿哥個女玩得好開心當睇唔到,衰人。

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

99話乜都搞掂,係講比個仔聽,吾係做俾你睇

生bb,靠自己,揍bb,更加要靠自己,吾好諗住99會幫,佢吾煩到你已經要感恩

佢吾幫你喂奶,你自己都驚,更何況係佢呢,呢點佢情有可願

我都好吾鐘意我99,但我都吾會對佢有要求,樓主,99黎到咪由佢坐下囉,吾好諗住佢會幫好多......你bb會噴奶,你更加要自己揍,吾好要求奶奶咁多,touch wood,真係有起事上黎自己攞黎煩(當然吾希望你bb有事啦,舉個例啫,百無禁忌呀)

大宅

佢好似唔係奉旨嫁喎

伯爵府

Don't rely on 99 in your important moment.

子爵府

原帖由 mayleeym 於 09-6-10 00:56 發表
我老公仲諗住買埋床比佢響我地屋企過夜,等佢唔駛兩頭"滕"(我同99屋企大約10分鍾車程),點知一晚都無響度瞓過

呢段美其名係5想99兩頭"滕",事實係要99做埋夜更~紅字好明顯不滿la~

原帖由 mayleeym 於 09-6-10 00:56 發表
99每日10點前黎到,到左之後仲要響我屋企煲茶沖奶茶食麵包(早餐),之後就準備午飯同煲湯,整好之後就好好人咁話:你去瞓喇我睇住bb,但係bb係仲係響我個房(bb日頭成日依依呀呀唔瞓覺)…..咁我點瞓呀….頂…..又唔會話推bb去廳或者隔離房照顧個喎….到我老公返黎既時間就話,我成日叫亞嫂入房休息同瞓覺。

咁早過到你屋企食個早餐又不滿?整埋你食叫你去瞓,又話99 5推bb去廳或者隔離房照顧~我係99都5會推個b離開間房,費事新抱5高興~我會格1陣望下,bb喊抱佢出去氹下,費事俾新抱投訴霸住佢個b~真係ar 水知你咁難服侍咩~bb依依呀呀有幾嘈ar?又5係大叫,大喊~咁自己坐月d ar ma咪5使瞓~我覺得你似講緊對個工人不滿多d~你要99乜都做到好,你又會5會對自己ar ma咁對99?將心比己la~你個b係仔既話你會5會係你新抱坐月時做個24小時陪月,無半點差錯,事事順佢意,仲做埋佢肚入面條蟲知佢想點ar?

翡翠宮

咁難服侍============ agree!

伯爵府

原帖由 canies 於 09-6-10 03:06 發表
咁難服侍============ agree!

X2

公爵府

好似坐月自己都要湊b, 你唔出聲, 人地真係唔知你想點. 你請陪月都分日間同夜間啦, 你想99幫你留宿湊b, 咁你99有無應承先? 定係你兩公婆自己一廂情願咋? 你驚嘔奶怕唔識餵, 應該問下人或者同健康院姑娘講下, 佢地會教你啦. 將心比己, 你自己驚,你99都會驚唔識handle啦.

你有d似那位唔俾99去跳舞那位公主.

伯爵府

原帖由 豆丁 於 09-6-10 02:51 發表

呢段美其名係5想99兩頭"滕",事實係要99做埋夜更~紅字好明顯不滿la~

咁早過到你屋企食個早餐又不滿?整埋你食叫你去瞓,又話99 5推bb去廳或者隔離房照顧~我係99都5會推個b離開間房,費事新抱5高興~我會格1陣望下,bb ...

agree.

大宅

你至係BB個媽咪, 你好彩個99冇全天候踩隻腳埋嚟.
你地諗住99幫你湊, 你地比咗幾多錢佢呀?
老實講, 你唔會以對你父母嘅心對你6299, 咁你都唔好諗佢會以對待自己仔女嘅心對你, 將心比己係好重要!!
你有d咩嘢唔識+驚, 應該去問吓姑娘or上嚟bk問吓d bk友啦, 唔好推晒落99度呀, 有個唔開心嘅心, 仔仔feel到架!!
你仔仔可以健康成長, 靠你啦!! 老公實錫晒你!!

大宅

同意以上媽咪既說話~
老實地講, 99幫新抱照顧bb係人情
唔幫新抱照顧bb係道理~

子爵府

所以我坐月返娘家坐,費時99吾幫我時我又吾開心

其實我mami都無點幫我,因為mami都要返工,每日mami煮左早飯比我先出門口,中午都係買外賣俾我食或者去飲茶,夜晚都係滾淡湯,煲"艾"水俾我沖涼驅風(都係煲左12朝咋)大多時都係我自己揍bb,揍到半夜都無叫mami幫,但係我已經好感恩,因為就算果個係我mami,我都吾可能要求佢呢樣果樣囉.

水晶宮

原帖由 alik 於 09-6-10 08:04 發表

你有d似那位唔俾99去跳舞那位公主.

何止, 直頭係皇太后.
天空之城, 快樂之地

禁止發言

好媽媽勳章 畀面勳章

大宅

等我晒先

我99係我坐月時候…
唔出聲一日三餐煮雞飯我吃
唔出聲每日煲薑皮水我沖涼
唔出聲幫我用手洗晒bb衫
隔日或日日煲湯我飲
從來都唔會爭bb抱
佢唔識煮會照講佢唔識,因為以前窮,佢坐月乜都無得食,但佢會問其他阿太
我點湊bb佢都唔會嘈我
bb滿月佢送條金鍊比我
仲有好多好多…

所以,我e+都好錫我99

大宅

原帖由 agneskong 於 09-6-10 17:41 發表
等我晒先

我99係我坐月時候…
隔日或日日煲湯我飲
從來都唔會爭bb抱:iloveit ...

........................................依個媽咪好閃亮, 就快燦死其他媽咪

大宅

講真, 個個初頭做人媽媽, 一定乜都唔識, 咁咪陀緊個陣睇下書, 搵朋友問下囉, 而家仲方便, 有internet, 上黎bk問下, 大把媽咪俾意見你.
雖然, 我自己媽咪都好鍚我, 但都唔識煲代茶我飲, 我買埋書俾佢, 佢都無煲(當時都有少少唔開心), 但係其他野, 好似煲薑水呀, 煑雞酒....etc...佢都有做足, 又會幫手湊b, mid-night餐奶都係佢餵, 我唔係晒命, 因為個個係自己阿媽, 嬲完就算.我99份人無乜野, 佢都話佢唔識湊,咁我返左媽咪都坐月, 佢都無出聲, 都無黎睇過阿b,當時我唔開心架, 以為佢唔鍚我, 唔鍚個孫, 第一粒孫, 仲要係男孫(我無重男輕女, 不過諗老人家梗係鍾意囝), 後尾諗番, 佢可能唔好意思黎, 二黎都好遠, 要過海, 三黎佢諗住佢黎幫唔到手, 又阻住我休息.
個個係自己b, 以前阿媽後生一個人湊幾件都係咁,又要無洗衣機, 用手洗, 而家有人幫下,煑埋野你食都好好.
可能你啱啱新做媽媽, 未適應, 想人幫, 又怕開口(同你99一樣, 好似其他媽咪咁話,想幫又怕你話佢霸住), 而且情緒起伏大d先諗埋一邊啫.
致於米水, 我諗佢都唔係有心.唔會話整d涼野你食, 整到你身體唔好.

1 mon 10lbs 9oz

10wk4d 4.6cm                 2yr9mons 95cm
11wk5d 4.7cm
20wk6d 494g
29wk1d 1.48kg
37wk5d 2.97kg

大宅

原帖由 agneskong 於 09-6-10 17:41 發表
等我晒先

我99係我坐月時候…
隔日或日日煲湯我飲
從來都唔會爭bb抱:iloveit ...

我又哂命
我返99屋企坐月, 佢每朝煮早餐俾我食, 但過左幾日, 我怕佢辛苦, 叫佢唔好煮, 買野俾我食就得. 62每日買返黎俾我食, 99就去買餸. 一返到屋企, 就揍囝囝去佢間房, 我食完晚飯先揍番. 但如果囝囝之前一晚扭計, 佢幫我揍夜晚, 等我訓夠d.
99揍囝囝好心機過我好多, 囝囝40天後先返我屋企住到我放完產假, 我都係40天後才幫囝囝沖涼, 我之前唔夠膽幫囝囝沖涼, 驚整到佢.
所以我而家對99好好.

大宅

唉~~~佢有排唔like lar~~~因為lee個post叫仲係好唔鍾意我99之一

公爵府

你自己生左個仔出黎,要人湊仲要唔鍾意人, 人地夠唔鍾意你囉.

樓主寫住"之一", 即係佢其實仲想寫之二, 之三..... 不過可能俾我地話佢, 所以無再寫.

首頁

尾頁

跳至