自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

二仔十三歲半,跳了級讀year 9,向來我覺得佢唔係讀書嘅材料,但有點小聰明,難得佢今次學年大考每科都肯用心溫習,和同學做Q&A,past papers,成績六百五十人中考到頭一百名,攞到red junior diploma (blue junior diploma為最高),有十一個項目攞excellence ,超額完成高中第一年,我戥佢開心。
不過家中長老話我對二仔期望過低,我就認為唔可以苛求二仔考每科都excellence ,有努力過、有進步就要正向鼓勵!每班都有第一名,但唔係個個有本事考第一,我和二仔用平常心看待,試前定下目標。(純呻,不喜勿插!)

funfun759    發表於 21-12-8 14:51
333s    發表於 21-12-7 00:02
opclk99    發表於 21-12-6 17:31

侯爵府

2024年龍年勳章

二仔好叻
你教得好好, 佢用積極的態度讀書有回報。
其他人未必夠你了解二仔, 指拍點點但不會幫你教仔, 聽完就算。

la_source    發表於 21-12-7 14:25

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

二仔叻叻 比我已經好滿足
從來覺得小朋友讀書無需要取悅任何人包括父母都係,讀書讀自己,獲益又係佢自己
就算係父母有所期望。小朋友真係達唔到唔通斷絕關係咩

我仔今次考完試自己覺得有不足之處
我同佢講盡咗力就已經好好,你有咁嘅成績媽媽已經好滿意,其實無論你考成點你都係我最愛的兒子
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

珍珠宮

goodsnooky 發表於 21-12-6 15:20
二仔十三歲半,跳了級讀year 9,向來我覺得佢唔係讀書嘅材料,但有點小聰明,難得佢今次學年大考每科都肯用 ...
唔洗呻, 你已經好好, 懂得鼓勵個仔, 而你個仔又做得好好! 其實好似你咁講, 平常心對待啦

大宅

虎到金來勳章

goodsnooky 發表於 21-12-6 15:20
二仔十三歲半,跳了級讀year 9,向來我覺得佢唔係讀書嘅材料,但有點小聰明,難得佢今次學年大考每科都肯用 ...
懂得鼓勵,定下目標,你同你仔都做得好好

珍珠宮

家家公主 發表於 21-12-6 15:44
二仔叻叻 比我已經好滿足
從來覺得小朋友讀書無需要取悅任何人包括父母都係,讀書讀自己,獲益又係佢自己
...

你細仔讀書真叻叻,自我「賽後檢討」係好事,我同意你所講,考試成績唔係為咗向父母交代。二仔已訂立新目標,喺數學方面下功夫,和明年希望喺空中少年團學揸滑翔機,升做corporal 。

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

goodsnooky 發表於 21-12-6 15:55
你細仔讀書真叻叻,自我「賽後檢討」係好事,我同意你所講,考試成績唔係為咗向父母交代。二仔已訂立新目 ...

叻仔
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

珍珠宮

紫翹 發表於 21-12-6 15:48
唔洗呻, 你已經好好, 懂得鼓勵個仔, 而你個仔又做得好好! 其實好似你咁講, 平常心對待啦
...

我呻係因為家中長老成日將二仔和大仔比較,影響二仔做人處事甚至對學業嘅自信心。我今日和家中長老講,問佢如果真係要比較,邊個比二仔更孝順?佢哋心中有數,因為二仔從來唔計較家中長老對佢點,佢祇會對兩個老人家好。

珍珠宮

回覆樓主:

盡咗力自己有進步已經好好啦,點可能個個攞第一呀。好憎啲老人家永遠唔明白個個小朋友資質唔同,點解要比較。個個細路都有自己優點啦。

珍珠宮

daijuju 發表於 21-12-6 16:00
盡咗力自己有進步已經好好啦,點可能個個攞第一呀。好憎啲老人家永遠唔明白個個小朋友資質唔同,點解要比較 ...

冇錯,二仔嘅優點不在於學業,而係佢嘅性格。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

第一次聽你提起二仔, 原來都好叻.
讀書的天份,三兄弟各有不同,
不宜互相比較或定下同一成績目標.
只要盡左力, 就應鼓勵,
長老不必再俾壓力, 期望佢如大仔咁叻

子女的成績,不關父母有幾叻事.

佢將來能自立、快樂及冇入歪路,
已經足夠
如長老將兄弟的成績或將來的事業成就互相比較,
只會傷害祖孫之間及兄弟之間的感情

珍珠宮

goodsnooky 發表於 21-12-6 16:00
我呻係因為家中長老成日將二仔和大仔比較,影響二仔做人處事甚至對學業嘅自信心。我今日和家中長老講,問 ...
真心一定會比較, 就算你得一個仔, 佢地都會同其他人既孫, 又或者你親友果D細路比較, 上一代係咁. 最重要係你既心態啫, 你無野, 可以好輕鬆咁同個仔講, 可以唔洗理佢地講咩, 佢已經做得好好已經夠

珍珠宮

goodsnooky 發表於 21-12-6 16:11
冇錯,二仔嘅優點不在於學業,而係佢嘅性格。

佢學業唔差喎?被逼跳級成績中上仲想點

公爵府

自己個仔成績不用向任何人交待,同佢哋完全無關。一句,與你何干回應便可以

珍珠宮

goodsnooky 發表於 21-12-6 16:00
我呻係因為家中長老成日將二仔和大仔比較,影響二仔做人處事甚至對學業嘅自信心。我今日和家中長老講,問 ...

佢哋知唔知你大仔係資優?個腦部結構根本同普通人唔同,點比?人哋冇資優孫就話唔明姐,乜佢哋唔知咩?如果知應該明白根本冇得比較,亦唔應該再傷害二仔。

珍珠宮

daijuju 發表於 21-12-6 16:24
佢哋知唔知你大仔係資優?個腦部結構根本同普通人唔同,點比?人哋冇資優孫就話唔明姐,乜佢哋唔知咩?如 ...

家中長老知道大仔雙資優,佢哋就成日掛喺嘴邊咁講,同一樣父母生,點解你唔係資優?二仔竟然咁答,哥哥資優但唔識煮飯,唔識「縫補補」,未試過喺town hall 表演過,但佢全部已經做到了!

珍珠宮

goodsnooky 發表於 21-12-6 16:36
家中長老知道大仔雙資優,佢哋就成日掛喺嘴邊咁講,同一樣父母生,點解你唔係資優?二仔竟然咁答,哥哥資 ...

我會唔見佢哋,好煩,等佢哋反省下

公爵府

家中長老知道大仔雙資優,佢哋就成日掛喺嘴邊咁講,同一樣父母生,點解你唔係資優?二仔竟然咁答,哥哥資 ...

呢啲老竇老母,可以唔使見。太過份。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你父母? 你細個佢地點教你?

侯爵府

請問咩係雙資優
咩係馮寶寶

首頁

尾頁

跳至