1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

我仔而家讀緊天水圍英藝,呢間學校出名負評多,我仔話讀時已有教育界朋友叫我三思,又話識小朋友讀完n轉校要睇心理醫生喎,講到好似好恐怖!但我仔讀咗一個月,俾我感覺係老師好nice,有愛心,我仔超鍾意返學,又鐘意老師,但間學校確實係學費貴,而家都報緊卷校明年讀k,但英藝真係俾我感覺幾好,而且學術好好,我睇過啲課本,內容係豐富,成套Oxford story tree教英文,又有普通話老師教中文,理應語境理想!想知畢業生係咪真係語文好啲同埋對間學校有乜評語?我希望聽吓用家評語,比較公道!謝謝!

大宅

我朋友個女讀TM英藝, 最後考到蔡繼有同圓玄。我覺得親身感受比較可靠,始終你小朋友先係用家。每間學校都一定有人鍾意或不滿。而且幼稚園老師流失率都高,當年嘅comment可能已經唔適用

大宅

靛青女 發表於 21-9-29 20:45
我朋友個女讀TM英藝, 最後考到蔡繼有同圓玄。我覺得親身感受比較可靠,始終你小朋友先係用家。每間學校都一 ...

請問你的感受如何?這兩間學校都好出名,你囡囡好叻我其實都對學校幾滿意,如果有能力同阿仔讀得好,都會考慮比佢繼續讀到畢業!

大宅

係我朋友呀,唔係我
如果你滿意又afford到我覺得唔駛理其他人負評。我朋友個女都係讀哂三年係英藝畢業

男爵府

Kat00Kat 發表於 21-9-29 17:09
我仔而家讀緊天水圍英藝,呢間學校出名負評多,我仔話讀時已有教育界朋友叫我三思,又話識小朋友讀完n轉校 ...

英藝負評其實已經係好耐之前既事同埋主要針對九龍校,但好似傳足咁多年都係滿天飛。我自己睇過沙田校其實都覺得唔錯,如果小朋友讀得開心未必需要理太多外界傳言。唯一你可能要考慮就係如果真係小一要出去叩門既話,英藝個名喺小學眼中未必夠其他學校名咁好...

大宅

honeybid2 發表於 21-9-30 14:20
英藝負評其實已經係好耐之前既事同埋主要針對九龍校,但好似傳足咁多年都係滿天飛。我自己睇過沙田校其實 ...

好呀!謝謝你意見

別墅

我仔今年開始返N班,本身一直都喺英藝上緊playgroup。我哋全家都覺得幾好,啲老師好細心,仔又好適應,雖然係貴,但起碼小朋友都鍾意先

大宅

katelo0612 發表於 21-10-1 01:55
我仔今年開始返N班,本身一直都喺英藝上緊playgroup。我哋全家都覺得幾好,啲老師好細心,仔又好適應,雖然 ...

你返邊間英藝?

別墅

Kat00Kat 發表於 21-10-1 01:56
你返邊間英藝?

大埔

大宅

katelo0612 發表於 21-10-1 02:01
大埔

你會唔會k都照俾佢讀?我其實都心大心細,難得阿仔咁鐘意又返得幾好,轉左驚仲衰,但又諗緊冇理由有免費唔讀要讀收費

別墅

Kat00Kat 發表於 21-10-1 02:15
你會唔會k都照俾佢讀?我其實都心大心細,難得阿仔咁鐘意又返得幾好,轉左驚仲衰,但又諗緊冇理由有免費唔 ...

已經諗住一路俾佢讀落去,因為佢PG已經喺英藝讀起,轉左要重新慢慢適應仲麻煩,同埋券幼既深淺程度真係有分別,所以都唔諗住轉

大宅

katelo0612 發表於 21-10-1 21:50
已經諗住一路俾佢讀落去,因為佢PG已經喺英藝讀起,轉左要重新慢慢適應仲麻煩,同埋券幼既深淺程度真係有 ...

想問吓除咗適應問題,咩驅使你會放棄揀卷校?你覺得卷校質素唔好?

大宅

Kat00Kat 發表於 21-9-29 17:09
我仔而家讀緊天水圍英藝,呢間學校出名負評多,我仔話讀時已有教育界朋友叫我三思,又話識小朋友讀完n轉校 ...

學校多功課嗎?多需要親子參與的活動嗎?師生比例幾多?谷唔谷?多唔多戶外活動機會?

大宅

anjaco 發表於 21-10-3 16:55
學校多功課嗎?多需要親子參與的活動嗎?師生比例幾多?谷唔谷?多唔多戶外活動機會?
...

N班暫時唔多功課,主要畫線同填顏色,都有親子活動如中秋晚會、運動員、秋季旅行等!暫時唔覺好谷,但好似話k2開始會教深一年課程!學校簡介話有戶外活動嘅

大宅

Kat00Kat 發表於 21-10-3 17:17
N班暫時唔多功課,主要畫線同填顏色,都有親子活動如中秋晚會、運動員、秋季旅行等!暫時唔覺好谷,但好似 ...

謝謝 你覺得適合周圍走坐唔定,好奇心強, 有自己主見和想法的小朋友嗎?

大宅

anjaco 發表於 21-10-3 17:19
謝謝 你覺得適合周圍走坐唔定,好奇心強, 有自己主見和想法的小朋友嗎?
...

我覺得呢間比較適合冇咁坐得定嘅小朋友,因為之前上playgroup我仔完全坐唔定又唔肯聽書,但老師完全冇俾壓力迫啲小朋友坐好,由我仔繼續玩玩具

複式洋房

我個囡由1歲開始返英藝playgroup, 下月開始返N班了(細B), 我都考慮緊K1報學卷幼稚園定照報英藝,有無多d媽媽分享一下學校好唔好呀?

大宅

YammieChan_FB 發表於 21-10-4 18:24
我個囡由1歲開始返英藝playgroup, 下月開始返N班了(細B), 我都考慮緊K1報學卷幼稚園定照報英藝,有無多d媽 ...

我而家幫阿你報咗英臻,收咗am了!都係英藝班底嘅券校,同而家英藝嘅local班差唔多,據聞英藝學生去面試都實收㗎但報名日我見超級多人報隊去報,我早上十點個籌都排到3xx啦!校舍都夠大夠新,但網評話老師冇乜愛心,行政差又雜費貴等,不過都係要讀咗先知!英藝都係咁俾人數啦,我仔咪又讀得好地地

大宅

回覆 Kat00Kat 的帖子

之前有睇過你d post,請問ivf最後有無追到第二胎

大宅

errerr 發表於 22-1-17 16:55
回覆 Kat00Kat 的帖子

之前有睇過你d post,請問ivf最後有無追到第二胎

好遺憾,唔成功

首頁

尾頁

跳至