自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

我公司已經算係甲級寫字樓(少少啦…應該都未係甲既),一層兩間公司,廁所共用,但做咁多年野堅係頭一次遇着啲着到身光頸靚既成熟女士們用廁所用得好核突。。。

唔知點解咁愛日日幾格廁所啲女士好愛開大,生理需要冇得控制我諒解既。。。但好冇清理同用得乾淨啲啲呢?
日日馬桶都有屎漬,
有時仲勁,
分明痾泥漿噴出嚟果隻,成個馬桶框同廁板都係「泥漿」,
有次仲見到舊跌咗响馬桶隔離地板添,
又唔自行抹走喎,
但又爆趣但又勁核突咁用一張抹手紙虛掩果pat金。。。
想點呢?

講完開大,又講月事。。。
棟大廈個清潔阿姐分明見識甚廣,
深知呢層樓既女士幾咁「企理」,
馬桶隔離個小垃圾桶都已經唔敢有蓋(盞死得仲慘,點清潔個蓋),
明知丟乜都會俾所有去廁所既女士們睇清哂,
啲女士換巾,又唔知點解唔卷埋包好至丟架喎,
就咁原塊堅有哂血有哂黃色漬既巾丟落垃圾桶,
我唔想見亦唔想聞到野囉!
唔係連呢啲都要等阿媽教先識啩?

痾完出嚟洗手,未見識完。。。
學人懶乾淨洗完手攞抹手紙抹手,咪以為總算有樣識得乾淨,
張抹完手既抹手紙就咁long响丟抹手紙既垃圾桶邊 ,
又係咩玩法呢?

諗住出到去會完,無啦啦硬係成日有條友企正廁所門口傾電話,真係一開門就可以錫到佢,佢嚇壞人,人地都未驚完,佢仲好意思怪人地好聽佢响廁所門口講電話。。。

究竟我睇到啲咩?

對上份工啲後生妹妹同事頂多去完廁所唔識揭番起坐廁板就番男同事,但都用得好企理整潔,唔會污wear。。。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

真係見唔少,間間公司都有哩啲自私精,公司試過出email叫大家保持廁所乾淨

伯爵府

男女共用感覺仲污糟,成日廁板有尿漬又大壓味

水晶宮

polliebb 發表於 21-8-7 23:57
真係見唔少,啲人好自私,公司試過出email叫大家保持廁所乾淨
見個女廁已經貼到啲告示多到好似牆紙咁,但都冇作用,真係好驚嚇點解成層兩間公司啲女士都成熟穩重,唔係妹妹仔架啦!理應好有做人經驗,着咁靚個個點都有番咁上下學識有讀書,點解去個廁都可以搞到咁污糟冇品核突。。。有時我堅係寧願忍到番屋企至去廁所。。。公司果個真心堅唔想去。。。臭過公廁又污糟過公廁。。。

男爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 21-8-7 23:55
我公司已經算係甲級寫字樓(少少啦…應該都未係甲既),一層兩間公司,廁所共用,但做咁多年野堅係頭一次遇 ...

嘩好恐怖喎 我未見過咁 可能係廁所係只for公司員工

水晶宮

以前公司直頭廁所旁邊嗰道牆都有explosive 的屎蹟

水晶宮

SullytheMonster 發表於 21-8-8 00:01
男女共用感覺仲污糟,成日廁板有尿漬又大壓味
我以前果間得一格廁所,反而大家用得勁乾淨企理喎。可能細公司,得十零人,有邊個用廁所用得衰,我地會好坦白出嚟大聲講,果個罪人會驚會自動乖番啩。

珍珠宮

虎到金來勳章

ppiikkoo 發表於 21-8-8 00:04

我做啲公司嘅廁所都係for staff only,一樣見識唔少

水晶宮

ppiikkoo 發表於 21-8-8 00:04
我都係未見識過,係依家呢份一次過見識哂。夢都未夢過女人用廁所會污糟那渣成咁。我就唔信佢地會咁樣對待自己屋企個廁。可能佢地好有,有工人。否則屋企又係咁,點頂?

伯爵府

總之乜人都有啦,經常發生,用淨三,四廁紙唔卷新既落去tim啦,d 染血的廁所,沖唔走,一揭蓋Wa.....肉酸到呢,大有人在啦。用廁紙,抹廁紙,好似唔洗錢咁,係咁隊係咁隊,實質有無咁需要咁浪費先?
有你每一天在我身邊,活著是多好和幸福,多謝你!我愛你

珍珠宮

減齡達人勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 21-8-8 00:03
見個女廁已經貼到啲告示多到好似牆紙咁,但都冇作用,真係好驚嚇點解成層兩間公司啲女士都成熟穩重,唔係妹 ...

我舊公司又係貼告示多到牆紙咁, 我就覺得貼咁多都嘥氣, 有邊個會唔知要沖廁? 唔可以痾落地?

無公德嘅人又點會理告示寫咩丫

伯爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 21-8-8 00:06
我以前果間得一格廁所,反而大家用得勁乾淨企理喎。可能細公司,得十零人,有邊個用廁所用得衰,我地會好坦 ...

咁你真係好幸運,同事都有公德心。我嗰時係co working space ,乜人都有。

水晶宮

Nbs 發表於 21-8-8 00:05
以前公司直頭廁所旁邊嗰道牆都有explosive 的屎蹟
遇到呢啲,啲友又唔自行清理番,阿姐見到仲嬲唔搞,啲泥漿痴住馬桶好多日,真係好虐待人,咁同嗌人唔好用廁所冇分別。好可憐。

水晶宮

green1apple 發表於 21-8-8 00:10
總之乜人都有啦,經常發生,用淨三,四廁紙唔卷新既落去tim啦,d 染血的廁所,沖唔走,一揭蓋Wa.....肉酸到 ...
又係喎,依家啲人真係好冇意識自己用完廁紙要換番新上去喎。我對上份工個個都係咁,r哂頭。

子爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 21-8-7 23:55
我公司已經算係甲級寫字樓(少少啦…應該都未係甲既),一層兩間公司,廁所共用,但做咁多年野堅係頭一次遇 ...

我係咪同你係同事?
Sweetheartb

水晶宮

SullytheMonster 發表於 21-8-8 00:11
咁你真係好幸運,同事都有公德心。我嗰時係co working space ,乜人都有。
我以前份工咋。依家個女廁核突到都唔敢去。一地都係尿滴已經係女廁「裝修」一部分。

水晶宮

sweetheartb 發表於 21-8-8 00:19
我係咪同你係同事?
eeeaaa....您响公司嗌仔媽我唔會認機架!

伯爵府

我覺得真係同家教有關係,依家連家長都用得衰,年青一代又點會識,冇同理心架,又覺得個廁所又唔駛佢洗,未亂嚟囉

我公司好多人,但有個已經中年女人4x, 未婚,每日帶阿媽煮俾佢嘅飯,仲有一大盒生果,但成日差唔多收工先黎食生果,清潔姐姐都收咗工唔會再倒垃圾,pantry 個垃圾桶係冇蓋,佢又唔用嘢包住就咁掉落去,佢d死人生果核同渣要吽係公司一晚,惹曱甴至餘第二朝返公司個pantry臭到想死!哩個同事用廁所亦都非常精彩,每次接佢鎖匙去廁所,我都想嘔,整到勁污糟又唔清潔返,我問過佢,佢係屋企係咩都唔駛做,返到去只係食同瞓,好明顯佢屋企冇教佢!身教真係好緊要!

水晶宮

野原美冴 發表於 21-8-8 00:10
我舊公司又係貼告示多到牆紙咁, 我就覺得貼咁多都嘥氣, 有邊個會唔知要沖廁? 唔可以痾落地?

無公德嘅人又 ...
但好奇廁所大家每日都要用,搞到咁污糟,自己都頂唔順啦…做乜咁冇公德成咁。。。難為大家都係女士,仲要日日着到咁靚番工。。。

伯爵府

回覆樓主:

好多時,外表身光頸靚穿戴得宜嘅人都係虛有其表

首頁
12345...6

尾頁

跳至