0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

3個半月時第一次戒夜奶 由6餐變5餐慢慢加量都飲到180x5
而家5個月 最近佢開始可以 8點飲奶 9點訓著 訓到第二朝7點
中間又skip 左一餐
如果一日食4餐會唔會太少 但現時睇唔到日頭佢可以飲多d
13個鐘格硬逼5餐好密 佢未餓一樣唔會肯飲
早產b 健康院話唔好心急加固 話可以足6個月先試

男爵府

abc2111 發表於 21-7-18 11:17
3個半月時第一次戒夜奶 由6餐變5餐慢慢加量都飲到180x5
而家5個月 最近佢開始可以 8點飲奶 9點訓著 訓到第 ...

餐數係最冇意義既標準。總之BB 健康有增重就得。瞓得比食得更長肉,5個月瞓到10個鐘幾多媽媽恨都恨唔黎。好好享受。再加奶冇用,6個月開始加固好過食奶。

複式洋房

honeybid2 發表於 21-7-18 13:11
餐數係最冇意義既標準。總之BB 健康有增重就得。瞓得比食得更長肉,5個月瞓到10個鐘幾多媽媽恨都恨唔黎。 ...

bb到1歲前都係奶粉為主食嘅咩?加固係咪冇奶粉咁有營養呀?

男爵府

김민지 發表於 21-7-18 22:22

如果加固食得好梗係以固體為主。以奶為主食其實係安慰嗰啲加固唔好既媽媽啫(我覺得)...「媽媽唔使擔心,唔食就飲奶啦」。唔通突然1歲生日後就會由食得唔好變食得好?BB 要加固原因咪正正係因為奶粉首先量冇可能無限加,其次奶粉營養同熱量滿足唔到BB 需要所以先要加固,靠固體再去補充,食固先係長遠路,奶既重要性只會一日日減。

大宅

김민지 發表於 21-7-18 22:22

要睇BB加固加成點,啱啱開始未必食得好多,好似我B仔一開頭食奶糊都係得幾啖,
不過另外補果隻aptamil白金版營養都豐富,有益生菌同益生元,B仔食咗都長肉~

大宅

bb三四個月個時都係食六餐左右,間中佢訓得到都係食五餐就算,見佢食illumx 吸收得幾好,訓到教易d長肉,見佢生長線都有80-85左右,磅數夠就由得佢訓

首頁

尾頁

跳至