婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

自從大仔6年前出世,因為發生好多事搞到我同奶奶老爺d關係就好差,而因為咁呢6年成日都因為見面問題同我老公嘈,我老公係孝順仔,拍拖果時27歲,試過黎我屋企住兩三日冇返屋企跟住佢呀哥出面鬧佢,講呀媽話佢好多日唔返屋企,跟住唔敢成日黎我度,拍左兩年終於都傾掂搬出黎同我住,果幾年都keep住每星期返去食飯,所以其實佢地家人係好中意成日見面,坐月時佢家人就每星期都上黎,我就頂唔順,之後嘈到一個月一次,大仔頭果年嘈得最密,之後呢幾年就少d,佢會覺得佢家人見得少,仔女就成日見婆婆,口中就只得我家人

大宅

daisymomo 發表於 21-6-12 05:32
自從大仔6年前出世,因為發生好多事搞到我同奶奶老爺d關係就好差,而因為咁呢6年成日都因為見面問題同我老 ...

呢個問題不斷影響我同老公嘅關係,相處好唔開心,我仔5歲確診ADHD同社交障礙同我懷疑有讀寫障礙,有個妹,喺屋企成日都多手多腳多口整喊妹妹,冇時停,照顧佢已經身心好攰,我中學未畢業,老公係大學生,但功課同其他學習上嘅野都係我教,我覺得好吃力,而家我自已教緊個仔sight words,有d唔識叫佢教,試過叫佢教佢會黑面,亦都唔會主動教,我中意整教具同小朋友玩,佢從來都冇讚,整完都唔會主動拎黎教,總之就只係好似一個陪佢地玩嘅大人,冇責任教育

大宅

daisymomo 發表於 21-6-12 06:01
呢個問題不斷影響我同老公嘅關係,相處好唔開心,我仔5歲確診ADHD同社交障礙同少少讀寫障礙,有個妹,喺屋 ...

小朋友曳就鬧,又唔去學,因為照顧SEN小朋友係要有方法,我都係自己去學,去改,但我覺得佢會因為佢家人見得少唔開心而影響我地家庭,佢會發脾氣,黑面,對小朋友冇耐性,唔願教,關係差,

大宅

daisymomo 發表於 21-6-12 06:01
小朋友曳就鬧,又唔去學,因為照顧SEN小朋友係要有方法,我都係自己去學,去改,但我覺得佢會因為佢家人見 ...

講真要每個星期都帶小朋友返去食飯我真係做唔倒,以前食完飯玩一陣就走,

而家我都改早d上去俾d孫佢地玩,前後都3個鐘,而家我可以一個月一兩次,每次再耐d,呢個可能係我極限,其實我係唔知應該點,

大宅

daisymomo 發表於 21-6-12 06:02
講真要每個星期都帶小朋友返去食飯我真係做唔倒,以前食完飯玩一陣就走,

係咪真係繼續為人地個家庭而活呢?係咪真係見多d奶奶一家,我老公就開心,我個家庭就開心呢?但我老公心目中一個月兩次都係少,但我又做唔倒更多,所以好唔好離婚,希望大家俾俾意見,長篇左d,辛苦各位!

水晶宮

咁你幾耐見一次自己父母?小朋友幾耐見一次公公婆婆?

大宅

Nbs 發表於 21-6-12 07:20
咁你幾耐見一次自己父母?小朋友幾耐見一次公公婆婆?

一個月兩三次,我老公話唔介意見多過佢家人,嘈嘅時候就話唔係次數多少問題,係介意d仔女成日講婆婆,好少講嫲嫲,覺得見佢家人好難,我家人就好易,咁我話改囉,你多d,我都見少d,佢話唔係咁,係個感覺,又話要改就唔好,佢唔明我點解咁唔中意佢家人,想我咁好刻意為左見先見,我話好難,試問有幾多新抱同奶奶關係好到兩母女咁,唔討厭已經好好

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

daisymomo 發表於 21-6-12 06:02
係咪真係繼續為人地個家庭而活呢?係咪真係見多d奶奶一家,我老公就開心,我個家庭就開心呢?但我老公心目 ...

改由你老公帶返去
你留在家休息/做家務
已不是同住,都為佢地而分開唔值得

la_source    發表於 21-6-25 10:30
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 21-6-12 07:51
改由你老公帶返去
你留在家休息/做家務
已不是同住,都為佢地而分開唔值得

我都有諗過,只係睇下自己接唔接受倒,所以佢嫌少,我就去多次,或者每次去耐d,只係覺得就算咁佢都係嫌唔夠,因為佢最想個個星期都返去,但我真係做唔倒,就算只係佢帶仔女返,我都會唔開心,點解自己個家要因為見多d老爺奶奶先開心?如果我真係做唔倒呢?咁點解我老公又唔可以睇開d呢?唉…好多問題,照顧個SEN仔好煩好大壓力了,好多叫我睇開d,其實已經好左好多,從前去奶奶度,黑面同寸咀,而家有講有笑,又主動,個半鐘變3個鐘,我已經係極限

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

daisymomo 發表於 21-6-12 08:00
我都有諗過,只係睇下自己接唔接受倒,所以佢嫌少,我就去多次,或者每次去耐d,只係覺得就算咁佢都係嫌唔 ...

明白照顧Sen係辛苦
但你老公唔覺每月見2次係乜
佢想每個星期返

相信你地一齊返娘家都冇咁密
改變唔到佢,要改變心態,佢地返左去,你比時間自己抖吓

子爵府

樓主,你已經係度進步緊,教養子女上都好努力,但係夫妻、子女相處時候,關係比規則來得重要,關係好自然聽你講,點樣可以關係好D,就係加D幽默,多表達你嘅讚賞、感謝,即係好似你用一D自製教學用具教小朋友,需要D特別技巧,有時需要同意你唔同意嘅野,退一步可以令關係進一步。

另外,建議你夜晚搵半小時俾自己,做D鍾意做嘅野,無嘅話做下身體伸展、拉下筋,甚至打坐都可以,靜可以幫你處理你嘅思緒。

大宅

crystal媽咪 發表於 21-6-12 08:04
明白照顧Sen係辛苦
但你老公唔覺每月見2次係乜
佢想每個星期返

多謝你嘅支持,自問唔係好識做人,仲要做到好憎奶奶,表面要扮冇野咁甚至要討好佢,所以為左頭家我已盡做,但真係好辛苦!

大宅

CCHINGC 發表於 21-6-12 08:37
樓主,你已經係度進步緊,教養子女上都好努力,但係夫妻、子女相處時候,關係比規則來得重要,關係好自然聽 ...

睇完你嘅安慰,我好開心,小朋友夜晚訓左係有me time,但對住個差不多零溝通嘅老公係好難頂

大宅

你係ftm?如果係ge話佢好自然覺得教仔係你責任(我意思唔係話佢好應該咁諗)
明白湊sen好辛苦,可能搭一程車已經係好困難,其實如果佢好想小朋友痴麻麻咁佢放假有無一齊同你去佢呀媽屋企?其實佢吃醋姐,但小朋友同邊個個關係好並唔係你控制倒…的確唔代表去得多就得。我諗你要同你坐低傾下想你實際點做,同埋比佢試下一個人帶小朋友有幾辛苦。
可能佢返工都好大壓力啦,就咁睇唔覺得要離婚,加強啊

寶石宮

daisymomo 發表於 21-6-12 09:58
多謝你嘅支持,自問唔係好識做人,仲要做到好憎奶奶,表面要扮冇野咁甚至要討好佢,所以為左頭家我已盡做 ...

文字睇其實佢好重視家人之間嘅關係
對你應該冇行為或者語言嘅暴力
所以可以嘗試大家協調下溝通一下

大宅

回覆樓主:

今朝一早10點幾上到奶奶度,老爺好興玩具展擺曬所有玩具出黎,小朋友玩完唔會叫佢地執,我好心話下次可以放兩三樣出黎,玩完收拾先拎其他,佢話由得佢,我個SEN仔發作,玩門,又開又關,老爺話由佢,之後玩熄制,又開又熄,我老爺都話由佢,我老公冇出過聲,我好嬲,我同我老公講,點解你可以唔出聲自己仲不停執玩具,喺屋企都識教小朋友收拾,燈制同門唔可以玩,自己個老豆就唔敢出聲,由得佢縱容,同埋我做新抱出聲唔係咁好,如果你出聲容易入耳,同埋覺得你撐我,嘈佢第3次先講

大宅

daisymomo 發表於 21-6-12 14:20
今朝一早10點幾上到奶奶度,老爺好興玩具展擺曬所有玩具出黎,小朋友玩完唔會叫佢地執,我好心話下次可以放 ...

由10點幾喺奶奶度,老爺只同我講兩句野,其他人都冇同我傾計,食完午餐,我仲提議同爺爺嫲嫲去公園玩,真係做盡,我老公仍然係冇氹過我,野都冇講,於是我情緒爆發,同佢嘈,一個人走了,失敗了

大宅

daisymomo 發表於 21-6-12 14:23
由10點幾喺奶奶度,老爺只同我講兩句野,其他人都冇同我傾計,食完午餐,我仲提議同爺爺嫲嫲去公園玩,真 ...

我諗我都係做唔倒了

水晶宮

daisymomo 發表於 21-6-12 14:20
今朝一早10點幾上到奶奶度,老爺好興玩具展擺曬所有玩具出黎,小朋友玩完唔會叫佢地執,我好心話下次可以放 ...

老爺話由佢啫你可以當聽唔到,你可以嚴厲D同仔仔講唔可以玩門好危險,仲要係爺爺面前教仔仔,再係咁玩以後唔過黎見爺爺嫲嫲,呢D說話大人一定識聽知咩意思,老一輩比較縱容但佢地係好錫子子孫孫,唔係一齊住已經好好,多D返去唔係為左老爺奶奶開心而為你老公,同你行到最尾都係你老公!

大宅

我以前都係咁,同前夫既時候好抗拒同佢家人相處,到我再結婚,見我現任老公當我家人係佢自己家人,我就好自然當佢屋企人係我自己家人。但相處唔到又真係好難攪

首頁

尾頁

跳至