夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有物業,有個8歲囡囡,自己辦離婚容易嗎?(但男方不合作,已分居兩年,不比家用,有其他女人,而家連囡都唔想養,我係家庭主婦Thanks

子爵府

Bb56789 發表於 21-5-18 20:01
有物業,有個8歲囡囡,自己辦離婚容易嗎?(但男方不合作,已分居兩年,不比家用,有其他女人,而家連囡都唔 ...

物業是共同擁有?

複式洋房

回覆 alicewong18 的帖子

係Thanks

子爵府

Bb56789 發表於 21-5-19 12:39
回覆 alicewong18 的帖子

係Thanks

你焗住自己揾律師啦,有物業應該冇得申請法援!問下律師議見先!

複式洋房

有物業,有個8歲囡囡,自己辦離婚容易嗎?(但男方不合作,已分居兩年,不比家用,有其他女人,而家連囡都唔 ...

已經分居兩年,可以由你自己呈請離婚(單人),去灣仔區域法院填form 2, 交手續費。

在提出離婚呈請前,呈請人與配偶已分開居住最少連續2年。
(在這種情況下,毋須配偶同意離婚。)

倘若家庭中有年齡未滿18歲之子女,則離婚呈請書中必須包括子女撫養權及探視權安排的建議。

此外,如果打算申請附屬濟助,例如申請贍養費、物業業權轉移、婚姻資產分配等,亦應在離婚呈請書中提出。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

咁離婚……
有無諗之後嘅生活點呀
不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

請問:之後追贍養費,唔請律師,自己去家事法庭做可唔可以?

禁止訪問

大宅

如果佢同意你提出的財產分配同子女撫養權,咁自己攪係容易,但如果佢唔同意,你要搵律師,我問過律師費堂費約要20萬。如果法庭判你同仔女住呢間屋,但佢唔肯搬走,就要執達利搬走佢

男爵府

明白你家庭主婦無收入唔想駛錢,但現實是佢"連囡都唔想養",你唔請律師分分鐘係法庭拗返嚟啲條款根本保障唔到自己,更不要說拗到個穩妥的安排佢賴皮唔俾時再追了

複式洋房

Bb56789 發表於 21-6-3 09:09
請問:之後追贍養費,唔請律師,自己去家事法庭做可唔可以?

有物業比較複雜,一定要搵律師處理

首頁

尾頁

跳至