自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大陸同澳門嘅目標係清0,所以做得好嚴,而效果亦好明顯

歐美嘅防疫政策係降低傳播風險,之後啟動經濟,主要依賴疫苗,而家英國接種率高,疫情受控制,所以生活開始回復疫情前,但佢唔係冇個案,只係佢目標唔係清0,認為低感染可以接受

香港呢?目標係?清0?但稍為好少少就搞氣泡,如果你話佢目標係唔好大規模爆發咩?又有好多防疫措施,結果兩頭唔到岸,同大陸澳門通關,人哋嫌你,同某啲外國通關,又你嫌佢,留喺本港,仲未可以完全復課

Alohayo    發表於 21-5-6 17:42
Chiuchoiluck    發表於 21-5-6 14:58

象牙宮

回覆樓主:

只求個位數個案,完全唔覺想清0喎

男爵府

其實政策好睇當地人嘅心態,歐美人士講自由,唔鍾意帶口罩,但接受打疫苗,但香港人想清0,接受防疫措施,咁唔該政府嚴防輸入個案啦,佢守得嚴,我哋就可以大致回復正常生活⋯⋯

別墅

nancy29 發表於 21-5-6 14:17
其實政策好睇當地人嘅心態,歐美人士講自由,唔鍾意帶口罩,但接受打疫苗,但香港人想清0,接受防疫措施, ...

笑左…接受防疫措施?!聚會…聚餐…一放假就想去旅遊…

子爵府

其實政策好睇當地人嘅心態,歐美人士講自由,唔鍾意帶口罩,但接受打疫苗,但香港人想清0,接受防疫措施, ...

香港講自由,願意戴口罩,但唔接受自己打針,想清0,唔接受被隔離,要求封大陸同貧窮國家關但又要被英美留學仔女返嚟....結果有排都無可能回復所謂正常生活

珍珠宮

香港人魚與熊掌都想要,神仙都無計
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

珍珠宮

kikiboy 發表於 21-5-6 14:23
香港人魚與熊掌都想要,神仙都無計

水晶宮

回覆樓主:

香港都算是攞個平衡,香港人亦享有高度自由,抗疫嚟講,其實都算係咁。
如果咁極端要行哂大陸嗰套,會否太專制??
香港人照樣有工開,照樣有得出去吃喝玩樂,但唔想做檢測、唔打疫苗,事事政治化,但又唔係食政治飯,究竟想點?
如果香港人肯付出多啲及少啲批評,成效一定會更好。

侯爵府

睇一波又一波都係輸入病珠就知道政府想香港人C
欺善怕惡,對飲食業嚴謹,但醫護人員呢?連老師強檢都唔得!
不過BK好多正苦 fans

水晶宮

無話可說 發表於 21-5-6 14:11
只求個位數個案,完全唔覺想清0喎

同感,香港政府根本目標唔係想清0,只是想少確診,個案一少個政府又會引入病毒㗎喇,總之無張loop

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

政府跟隨外地抗疫法,鼓勵接種疫苗,收緊食肆、限聚令、口罩令、高層公務員帶頭WFH(仍然有很多部門/中下層前線崗位要上班)、停課,主力恢復對外開放,包括旅遊、政經出入境

兩頭唔到岸,犧牲市民正常生活

香港普遍市民卻很自律,跟隨中國人(內地澳門)抗疫法,自我防疫措施有效(99.9%戴好口罩、個人清潔衛生、保持社交距離、希望加強防外輸入)

香港跟外國比,低感染率,是香港市民共同努力的成果

跟內地城市及澳門比,香港高感染率,因為香港政府大開中門,漠視本地市民努力成果,對外不夠嚴防!香港市民自求多福,繼續抗疫疲勞,短期內,相信也不可跟內地澳門除口罩生活!

水晶宮

Cheddar85ang 發表於 21-5-6 14:37
香港都算是攞個平衡,香港人亦享有高度自由,抗疫嚟講,其實都算係咁。
如果咁極端要行哂大陸嗰套,會否太 ...

大陸澳門那套唔係專制,係大家努力換來大家自由快樂的成果!人哋而家幾自由開心!一定比香港人自由添!香港仲活係防疫之下禁呢禁路,不停強檢排隊去隔離營等,講自由自在遠遠不及內地澳門啦!

capricornbb    發表於 21-5-6 15:17

侯爵府

回覆樓主:

唔係讚政府,我都鬧唔少,係邊境守得唔嚴,俾人鬧一鬧就改來改去,唔得堅定亦都冇方向,想個個討好,不論對內對外,但係呢排諗深一層,我哋冇停過工,冇封城仍然額確診數字叫做低位數,當然有大家嘅努力,戴口罩勤洗手嘅幫助,雖然疫情反反覆覆,但係今次算叫做快手強制外傭檢測,之後慢慢又搵到相關原因,希望守護得住

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Cheddar85ang 發表於 21-5-6 14:37
如果咁極端要行哂大陸嗰套,會否太 ...

講得好好,香港人就係想舐盡兩邊
總有離別的時候

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

nancy29 發表於 21-5-6 13:51
大陸同澳門嘅目標係清0,所以做得好嚴,而效果亦好明顯

歐美嘅防疫政策係降低傳播風險,之後啟動經濟,主 ...

香港嘅目標係乜嘢,我哋啲市民都冇機會聽到政府講, d專家就已經 仆曬出嚟講要點樣點樣先至可以開學,要點樣點樣乜嘢行業先至可以開返, 政府有say咩, 佢哋唔理個病毒特性係點樣。 一個咁長期嘅疫情, 政府可唔可話目標喺 20以下呢, 會唔會即刻就畀人喺度鬧三鬧死呀 ,其他嗰啲人命唔係命呀, 政府做乜嘢又要開番嗰啲行業呀,啲專家又同唔同意呀
總有離別的時候

侯爵府

Shellyxlk 發表於 21-5-6 14:54
唔係讚政府,我都鬧唔少,係邊境守得唔嚴,俾人鬧一鬧就改來改去,唔得堅定亦都冇方向,想個個討好,不論對 ...

冇停過工???經濟不景有部份停咗可能你冇留意,好似日薪或自己生意,如比人隔離21天,咁21日就冇人工啦!冇惡意,自己本人日薪及家人做生意,還有識幾個做航空業停工多日或被裁了

男爵府

回覆樓主:

香港人鍾意走精面(還要自鳴得意)
難聽講句,唔見棺材唔流眼淚

可以唔檢測就唔檢測
可以唔掃安心出行就唔掃
可以唔打針就唔打針

結果由去年9月全民自願檢測,變強制群組檢測,再加圍封大厦強檢,傳媒由嘈爆,陰謀論,到今日靜晒

掃安心出行和打針,同樣是等時間過去,等再有大規模爆發,等下一次血的教訓

水晶宮

Shellyxlk 發表於 21-5-6 14:54
唔係讚政府,我都鬧唔少,係邊境守得唔嚴,俾人鬧一鬧就改來改去,唔得堅定亦都冇方向,想個個討好,不論對 ...

封區封大廈做強檢、外傭強檢係德政,係近期先做,呢樣係要讚呀!但係以往對外來輸入寬鬆、未清0就想搞旅遊氣泡,本地卻未完全復工復課

侯爵府

capricornbb 發表於 21-5-6 15:24
封區封大廈做強檢、外傭強檢係德政,係近期先做,呢樣係要讚呀!但係以往對外來輸入寬鬆、未清0就想搞旅 ...

旅遊氣泡係一個笑話,我有少少覺得諗住用旅行嚟討好香港人,又或者真係好似佢哋講推動經濟啦

水晶宮

Shellyxlk 發表於 21-5-6 15:31
旅遊氣泡係一個笑話,我有少少覺得諗住用旅行嚟討好香港人,又或者真係好似佢哋講推動經濟啦
...

你話5.1,如開放內地旅遊效益,會否更大呢?

首頁

尾頁

跳至