自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

歐倩怡日前於IG上載自己戴上畢業四方帽的照片,分享喜悅並留言說:「疫情受控,唔知我的畢業禮能否正常舉行呢?期待!」沒想到卻惹來網友質疑,指她當年會考只有5分,不斷「酸言酸語」攻擊「莫非老公有face」、「有人畀錢你慢慢實讀到」等等。
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/2882108/%E6%9C%83%E8%80%835%E5%88%86%E2%94%82%E6%AD%90%E5%80%A9%E6%80%A1%E4%B8%80%E7%B4%9A%E6%A6%AE%E8%AD%BD%E7%95%A2%E6%A5%AD%E9%81%AD%E8%B3%AA%E7%96%91%E8%B2%B7%E5%AD%B8%E4%BD%8D%20%E9%83%AD%E6%99%89%E5%AE%89%E9%96%8B%E8%85%94%E8%AD%B7%E5%A6%BB%EF%BC%9A%E4%BD%A2%E5%A5%BD%E5%8A%AA%E5%8A%9B%E8%AE%80%E7%B7%8A

吃不到葡萄是酸的

珊瑚宮

2024年龍年勳章

邊度有得買?我都想買喎

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

佢5分都可以繼續努力架嘛。

我地香港會考0分又如何,只要肯努力,一樣出左呂宇俊,人地仲係傑青添啦﹗

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

公爵府

親子王國15週年勳章

D人真係無知

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

邊有得買架? 攪笑, 菲律賓就話啫.
話時話, 佢個學位, 邊度頒授架?

侯爵府

kimasa 發表於 21-2-22 13:28
歐倩怡日前於IG上載自己戴上畢業四方帽的照片,分享喜悅並留言說:「疫情受控,唔知我的畢業禮能否正常舉行 ...

會考5分唔代表將來人生無進步
自己唔努力就沒殺人哋嘅努力

讚下人、欣賞下人真係咁難嗎

大宅

歐倩怡日前於IG上載自己戴上畢業四方帽的照片,分享喜悅並留言說:「疫情受控,唔知我的畢業禮能否正常舉行 ...

唔俾人之後有努力咩

伯爵府

啲人真係好奇怪,唔俾人努力發奮上進,一定係一日5分一世都係5分咁

Giyueng    發表於 21-2-22 21:14
rainbowchuuu3    發表於 21-2-22 18:06

大宅

D網民真係酸到不得了

Giyueng    發表於 21-2-22 21:14

琥珀宮

香港頒發嘅學位邊有咁兒戲

大宅

回覆樓主:

Del

男爵府

Queenie_0012 發表於 21-2-22 13:46
邊有得買架? 攪笑, 菲律賓就話啫.
話時話, 佢個學位, 邊度頒授架?

有架!當然唔係直接買啦,識人會考2分,中英文唔合格,係網上報咗英國野雞大學生嘅distance learning,2年交幾份assignment ,就攞到個master學位,係master,唔係degree。佢d assignment 唔識做,叫人(可能有比錢)幫佢做。
咁同買有冇分別?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

hellokitty111 發表於 21-2-22 13:56
有架!當然唔係直接買啦,識人會考2分,中英文唔合格,係網上報咗英國野雞大學生嘅distance learning,2年 ...

Yes, 有呢個情況.
所以我問, 佢有無講個學位係邊度頒授? 有無人知呀?
阿旺快D 同個老婆仔澄清啦. UP 埋係邊間U 頒咪無事囉.
點都好, 個老婆仔咁上進, 確係叻女.

男爵府

Queenie_0012 發表於 21-2-22 14:00
Yes, 有呢個情況.
所以我問, 佢有無講個學位係邊度頒授? 有無人知呀?
阿旺快D 同個老婆仔澄清啦. UP 埋 ...

係呀!所以,一定要睇邊間大學頒個degree比佢!

水晶宮

BBG1 發表於 21-2-22 13:44
D人真係無知

對!抹煞別人的努力
自由太多會令世人失去平衡

男爵府

回覆樓主:

其實D學府除左培育年青下一代。佢地都要自給自足。所以會比 mature age 易D考入同易D pass,收下學費. 又過歐 first Hon 咁佢都有下苦功既。

珍珠宮

hellokitty111 發表於 21-2-22 13:56
有架!當然唔係直接買啦,識人會考2分,中英文唔合格,係網上報咗英國野雞大學生嘅distance learning,2年 ...

怪不得咁多人話香港教育有問題,要送小朋友去外國讀,喺香港讀得咁辛苦做乜,去外國讀野雞大學取張證書易過借火

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

可能後生時唔珍惜讀書機會, 成績唔好
但人大左, 明白讀書重要, 加倍用功, 成績好唔奇喎

Giyueng    發表於 21-2-22 21:16

翡翠宮

Mochachoi 發表於 21-2-22 14:03
其實D學府除左培育年青下一代。佢地都要自給自足。所以會比 mature age 易D考入同易D pass,收下學費. 又過 ...

我成日都諗住, 退休我就去外國讀多個學位.
無壓力咁讀自己鐘意嘅科目, Enjoy 下大學生活.
原來mature age 有著數架. 正.

珊瑚宮

回覆樓主:

邊度有得買通知聲好喎
我想買番3/5/7張旁吓身

首頁

尾頁

跳至