醫護健康

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 KIKOBABE1231 的帖子

你講得啱! 上月我百歲嘅外婆某程度上是被老人院搞到提早移民, 最後獨自在隔離病房去世(唔俾親人進入陪伴)。間老人院喺葵x新開仲係小型集團式, 有醫生, 護士和病人助理。佢住咗入去就不停出入醫院因為經常尿道炎和嘔吐。搞到個人瘦哂同好虛弱, 成日話要回家但老人院話後果自負最後老人院突然叫阿姨接外婆回家, 誰不知她已在老人院染疫, 回到家第二天已出現病徵跟住兩星期後抵抗不住病毒去世。佢住咗兩個月到就有咁嘅結果。***最諷刺係呢幾廿年來我外婆起居飲食係由一個中度精神分裂病患, 中學都未畢業, 生活知識貧乏, 唔行出邨外嘅阿姨照料。她也漸老和情緒問題所以再照顧唔到外婆。而我外婆咁多年嚟好少生病亦無長期病患。我遺憾自己在外國做護理但卻幫不到因疫情返唔到嚟香港。自己亦曾在外國高級老人院實習見到啲護理非常恐怖病人資源分配非常孤寒。所以奉勸大家如能力照顧到就儘量不要送父母去老人院。就算無辦法要去都要了解清楚啲服務和揾啲行動不便嘅院友和他們的親人了解吓。唔好比外觀裝修他們啲sales技倆影響到做錯重大決定!

大宅

chowwan1 發表於 22-11-7 17:17
回覆 KIKOBABE1231 的帖子

你講得啱! 上月我百歲嘅外婆某程度上是被老人院搞到提早移民, 最後獨自在隔離病 ...

請問你講果間係耀x嗎?係地鐵站隔離的公屋平台

複式洋房

回覆 Peppers13 的帖子

你好,
唔係你講嗰間, 係廣x護老院。但我相信好多都差唔多, 所以最好自己了解哂啲收費(包括額外/升級設備費用, 電費, 物料費等)和院友家屬嘅評論先至做決定。唔好比啲咩嘢接受綜緩申情, 社工推介, 高級裝修蒙閉自己嘅理性分析。如我嘅故事可以重寫, 我會堅持幫阿姨請鐘點或找尋一啲宗教團體, 非牟利或公立上門護士/職業治療師/物理治療師/病人助理幫忙照料。可惜她因為情緒病而拒絕接受我嘅意見, 她事後也很後侮傷心, 人生嘅無奈~~

大宅

chowwan1 發表於 22-11-8 00:55

你好,

謝謝回覆,屋企人都可能需要入老人院,而家又冇得參觀好難揀

複式洋房

別客氣,所有嘢順其自然吧!到時疫情降咗溫比參觀你們和老人家再從長計議。如果你發現老人家居住過程有任何唔妥(例如尿疹,壓瘡,嘔吐,長期口渴,神智不清,消瘦,痰咳,手腳突然有瘀血,成日喊要回家等等),千祈唔好忽視,可能係院舍照顧不足或身體因為內外因素出現問題 。

祝福你和家人身體健康!

大宅

chowwan1 發表於 22-11-8 10:31

別客氣,所有嘢順其自然吧!到時疫情降咗溫比參觀你們和老人家再從長計議。如果你 ...

好,多謝提醒,謝謝你~

男爵府

hugub 發表於 21-1-14 14:54
呢排急住幫老爺揾老人院,自己去睇左一大餐有平有貴但感覺都係麻麻地,醫院又日日打來追出院

尋 ...

可比資料,電話🙏

版主

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

不要在帖內留下要求 pm 等回覆,
提示後再犯會關閉此帖。
生離死別, 並不可怕, 可怕的是自私的靈魂

公爵府

牛年勳章

hugub 發表於 21-1-19 17:58
醫生寫左高额傷殘津貼及營養金比老爺,社工講大約有1萬蚊津貼,另外紙尿片就實報實銷,自己唔洗比太多錢

...

hugub,

想問問妳們需要資產審查嗎?

伯爵府

CMMANDY 發表於 23-1-12 06:48
hugub,

要呀,資產唔可以多過$50000

公爵府

牛年勳章

hugub 發表於 23-1-12 08:56
要呀,資產唔可以多過$50000

謝謝, 老人家和老公聯名戶口有股票, 現金就沒有5 萬

侯爵府

chowwan1 發表於 22-11-8 00:55

你好,

在葵興?

複式洋房

水草 發表於 23-1-15 20:21
在葵興?

Yes

大宅

hugub 發表於 21-1-14 14:54
呢排急住幫老爺揾老人院,自己去睇左一大餐有平有貴但感覺都係麻麻地,醫院又日日打來追出院

尋 ...

你好,家父情況跟你的情況相似,也需要在土瓜灣區找老人院,可以給我資料嗎

首頁

尾頁

跳至