婆媳關係

跳至

首頁
12345...12

尾頁

侯爵府

唔明,外人既親戚過身,先係唔比個孫去上香,呢個我沒意見。感覺上連佢個仔都唔想比佢去。
之後回家要行過火盤,又比說話我聽,講聞到味搞到唔舒服,又整爛個盤 (同埋幾耐燒著d野有咩關係?)

我企廚房清野去洗,原本我都唔知,一企起身見佢眼眼睇我整?真係唔知睇左幾耐?唔明睇來做咩?

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

其實無必要受呢種氣,
你會賺錢 , 會照顧個仔,
不洗靠人, 唔中意聽或反感,
可以反抗, 老公唔理的話就爆埋佢,
你都係父母的寶貝啊,
忍無可忍就無須再忍了, 加油啊

侯爵府

回覆樓主:

真係好討厭,早上已經夠忙,唔好成日問問問,阻住哂d時間。
有d野都唔係真係咁急需要知答案!

自己買既野用哂都唔去買,人哋買既野,有新拆重有幾次用就叫定外人買,幾十蚊都唔去買又唔係重,同埋d野外人又無乜會用!又係唔會叫你個仔買囉!唔想你又專登去,外人就無所謂。

人地有咩信都關你事?

極鍾意出口術,問個孫要唔要xxx,自己又打機唔郁,即係叫外人做啦?點解自己又唔做?記得之前有某情況要比錢,我就一早拎定錢?人地到真係要比時慢慢拎,好似好巴閉要人等佢咁!
我已經日日晏點返就係唔想單獨對住你,唔想比人點!

男爵府

樓主,搬出去啦

洋房

回覆 檸檬檸檬 的帖子

咁嘅99真係好難頂。話佢都冇用

侯爵府

回覆樓主:

自己無聽人電話,可講聽唔到。人地唔聽你電話,係聽唔到就唔可以 雙重標準得好勁!

你覆診次次都想我請假,極唔想對住人。

人地買野想唔洗比錢,成日講平,平又唔見你買?

侯爵府

我買野擺我房,入來問都唔問拎來睇,又要問幾錢,我買野係搵我媽媽整比你個仔食,真心我媽媽整野叻過你,至少我食左30幾年,同埋唔會成日提幾錢。

你唔好扮識野教返人轉頭,你咁醒又唔見你整比你個仔食?

侯爵府

一個極唔環保既人,專登浪費野,我真係好憎!

係專登同我唱反調

侯爵府

回覆樓主:

自己講要去行街,你個仔陪,我講去婆婆到。

今早又扮野講唔去,覺得係唔想我返娘家囉。放假要做野已好忟,又係到問問問,勁煩。知我搭的士返婆婆定,單打講出行一定唔搭的士,我自己錢關人咩事先?

唔明d野又唔洗錢佢買,問點解飲得咁快,我d錢買既野一定只可比你飲?你唔想人飲/食,咁你自己比錢買囉。你又唔捨得!我都無份飲其實我可以唔買囉!

侯爵府

係到講平時婆婆比咩表哥食,食到咁肥。問完煮返比你食。心諗真係笑左,你整野幾十蚊都計住,自己食魚食幾日都要講出黎。

所以我而家已唔食飯,慳返煮飯既飯錢,煤氣同電!

講真,肥都唔夠你個女既女啦,人地肥我都唔會你面前講,你應該去問下你寶貝女比咩佢個女食囉。

侯爵府

有咩都罵左我先

有樣野阿仔想寫名,一句彈埋來,又話寫名寫都影都冇。首先我都係岩岩聽到呢個要求,我根本唔知,都要比你罵?第二點解你唔會罵你個仔?第三點解寫名咁少事你都唔即時幫你個孫做?係咪手有殘缺做唔到?我根本唔知都要比你罵,我都唔明點解自己咁可憐?前世做錯咩?

要人地同你飲茶,一陣千其唔好扮野講食唔哂,同貴唔好叫咁多!你平時好喜歡浪費食物。我比錢食咩都冇權利選擇嗎?

侯爵府

格左夜既食物,第二日唔拎出嚟食埋佢,格多一日我係到,老公幫手收野入雪櫃講重有xx未食,明晚食埋佢。你又講格幾日掉左佢,唔明明知唔想要掉野咁折墮叫外人做,自己又唔做?想我折墜我永遠要記住。老公可能知我憎掉食物,有講留明晚食!

侯爵府

外人比錢買野永遠只講平,差唔多啦。

自己買野又唔捨得,人地買野又唔識慳。唔識煮又想浪費人地買既野,覺得自己整野好好味好在你個孫都講唔食。唔好浪費原本整比你個仔食既野!

侯爵府

回覆樓主:

點解要咁黑心?

平時成日講自己幾點就醒左,成晚無訓,其實我覺得一d都唔可信。講到咁慘應該知無得訓有幾可憐。但點解次次放假,都知神早流流入來掃地拖地?咁聲音出來比「外人」知道你有做野?你自己早醒,人地都唔可以有覺好訓?我都知死咗我有排可訓,但你嘈醒人,唔知咩心態要咁做?
一來點解要神早人地訓覺中咁做?人哋鎖門你又一定會發癲罵,極度無私隱。二來又要比說話我聽?訓左我不嬲都訓我淋,仔踢被又入我數講我唔同佢蓋被,害佢仔病?都唔知比佢單打左幾次

侯爵府

回覆樓主:

尋晚我裝定飯比人地,格幾個鐘又崽講因為食多飯而唔舒服,又度哂血糖,要人拎朱古力比佢。講食少餸食太多飯,又入我數。平時唔係好鐘鍾意掉野咩?唔係好鍾意人哋掉食物折墮咩?到自己掉又唔敢!

又同人講要食咩咩保健食品,主要想人哋出錢!你個仔叫你去私家醫院睇醫生,你又講貴,知平時你自己去覆診無人同你埋單,要自己出錢既又唔捨得?唔係成日扮野覺得自己有錢咩?

真心覺得你一d都唔有錢,講自己有錢扮比邊個睇?自我安慰算啦!

侯爵府

檸檬檸檬 發表於 21-10-10 07:36
尋晚我裝定飯比人地,格幾個鐘又崽講因為食多飯而唔舒服,又度哂血糖,要人拎朱古力比佢。講食少餸食太多飯 ...

咁大冤氣,你有無同老公反映?佢有咩反應?
我覺得如果你想到離婚呢個地埗,不如狠狠爆一大鑊睇下有無轉機。首先開個電話隨時錄影你奶奶既言行,儲到咁上下,放俾你老公睇,話俾佢聽你接受唔到。佢地無改善,返娘家一段時間,等佢兩個搞掂佢,講好數先返去吧!

侯爵府

檸檬檸檬 發表於 21-10-10 07:36
尋晚我裝定飯比人地,格幾個鐘又崽講因為食多飯而唔舒服,又度哂血糖,要人拎朱古力比佢。講食少餸食太多飯 ...

你自己都要調節心態,你看她不順眼,佢講咩你駁咩,好似你仔唔舒服,佢問食左咩,我覺得好正常,你去睇醫生,醫生都會咁問啦。
你又有無諗下,佢睇你一樣呢?中國家婆總覺得家嫂搶左自己既仔同地位,你拍拖時可能已經唔滿意你,你明白佢心理不平衡,就毋視佢既說話,或積極應對。埋怨改變唔到現實的。

侯爵府

yantung2010 發表於 21-10-11 09:14
你自己都要調節心態,你看她不順眼,佢講咩你駁咩,好似你仔唔舒服,佢問食左咩,我覺得好正常,你去睇醫 ...

上一代人讀書少,心胸狹窄,言行無教養,我地讀過書既,就唯有原諒佢地,西方叫忘記,佛家叫放下,儒家叫恕。各人有各人既功德,佢唔識,由佢自己承受吧,好似倒左條魚,你米留俾佢自己倒咯,佢唔倒,米留俾你老公倒咯,大家晤倒,就放係台面等佢發臭,邊個出聲米話你奶奶咯。佢d風涼說話,錄低佢就當耳邊風,放下,就是放過自己。

侯爵府

回覆樓主:

極度雙重標準

外人個嫲嫲過身,唔比孫去都算,你個仔都唔想比佢去,遲去早走已經覺得唔尊重。
到你個仔個好朋友(兄弟) 親人過身,你個仔有去上香,第二朝問係咪最後先走,重補句係啦,留到最尾先走!

我永遠都記得呀!

今日你個仔發你脾氣,都知道你會大力關門,又扮野係到度血糖做比邊個睇?你個仔又訓左晏覺

公爵府

牛年勳章

檸檬檸檬 發表於 21-10-13 18:09
極度雙重標準

外人個嫲嫲過身,唔比孫去都算,你個仔都唔想比佢去,遲去早走已經覺得唔尊重。

點解仲要一齊住?遲早鬱出病

首頁
12345...12

尾頁

跳至