婆媳關係

跳至

首頁
23456...12

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

之前早上返學,扮哂野催個孫出門口講遲到,我答平時都早返去唔會遲。人地回一句咁唔洗咁早返去。
岩既,外人要返工遲到係冇問題既。
有時佢早上做運動,撞到個孫返學,點解要係街上攪/錫/哄.....等緊𨋢由佢,但行緊就唔好阻住時間,我真心唔想同人地講野,唔想煩,由你哄飽佢。

極到八掛,送貨員拎漏野補返都要問我咩來?

家中廁紙冇存貨,扮哂野講人地掃貨叫我買...其實個櫃都夠用最少2星期。同埋我一早訂左只係未送貨。

點解你買既野,唔會預多成日同人講要落街買咩咩咩?唔洗做比人睇囉。唔好怪我買大量野塞在家。唔好講自己大把錢。

侯爵府

唔明,外人換電話關其他人咩事?用自己錢買野要同人交代?驚死用你仔既錢

貪心都死,扮野講自己大把錢!我覺得唔係囉,真正有錢人唔會成日講!
我個陣送ipad比你個仔,同前一次消費券自己無買野比左你仔用我都無同人講!

你買左野返來,成日講幾錢,我唔食晚飯就係因為咁,唔會要你既野!

侯爵府

「一句未夠7點」

嘗試訓返,真係訓唔到!

點解你成日講訓唔到,係咪自己無得訓都唔比人訓?點解要嘈醒人?講野唔洗咁大聲!叫你個仔做咩要嘈醒我!

我醒左都真係訓唔返!假期都唔可以訓耐啲!真係想死,死左先可以長訓!

侯爵府

出街買左野返來做晚餐,你仔唔係廚房,講你唔食芫茜喎,唔洗好似發現新大陸咁高音講 又講叮返尋日食淨個d 我唔會食囉 飯都唔食你無借口係我面前講餸貴,電費水費煤氣費 食物貴都唔關我事!

侯爵府

回覆樓主:

外人生日,講我請食野,極到「銀耳」,我唔恨食喎。

扮野講我去買蛋糕,我真心唔想折墜,慳返唔好買。驚死你出多錢。你仔講另一間,重講另一間你鍾意食d,講有間平啲既,生果多啲,其實生日就你定就返生日個位?
你個仔講食唔哂個蛋糕個包底,咪又係怕要出錢無買,我真心唔想要你既野,你既利是唔會用,下次人地母親生日會回返比人。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

檸檬檸檬 發表於 21-10-24 16:27
外人生日,講我請食野,極到「銀耳」,我唔恨食喎。

扮野講我去買蛋糕,我真心唔想折墜,慳返唔好買。驚死 ...

唔駛勞氣
我生日,有人買蛋糕
但2個我都唔食(有食物敏感)
我冇食,有人都話我唔比面

我話食完我要睇醫生,一定唔會食
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

回覆樓主:

早上同你講早晨唔回應,一定唔係細聲講,唔明要擺咩款?

早上次次出門口大力關門,唔明有咩意義?我已經係後面拉住個木門,佢都係大拉拉去關門,真係咁想嘈到人哋有咩目的?真係好憎人大力關門呢個動作!

侯爵府

回覆樓主:

今早你咁鍾意唔應人講既野,我都唔想直接對話。

有野提你,打比你,叫你個孫同你講,你都可以過「你阿媽唔講呀?」其實唔講又點,個回應咪「我知」,我知你咩都知,咩都識。係其他人死蠢姐!

由細到大,我爸媽真係超級好,除係中學阿媽買手機比我補習用,爸爸表示過有點貴之外,爸媽根本冇話過我,更加沒發我脾氣,重對我係超級好。

你同你個仔嘈關我咩事?你咁做,個外人只會更加反感。

侯爵府

因某d事仔要睇醫生,但呢個問題未係好急,唔明你突然咁「擔心」?又係聽埋你d朋友唔知講咩,要即刻去睇囉!呢個問題都幾日前知道,個陣又唔見你要即刻同孫去睇?反正我唔信你講既野,我星期六都會自己同仔睇多次,某人講既野太唔可信。

明明book左今晚睇醫生,有事想改早,又覺得自己好大咁,要即刻改,都要問下診所姑娘,咁喜歡插隊唔洗跟返人地次序架?雙重標準!

我真係好憎你吩咐我個態度!

水晶宮

其實條友已嚴重影響到你情緒同生活,早點搬走,住劏房都好過咁困局,你慳埋都不夠你看醫生。

我都經歷過婚後幾年同幾條友同住,明白那種感受。真係搬左出去先有好少少日子過。

侯爵府

回覆樓主:

唔明你咩事,問洗唔洗去法國醫院睇吓?覺得自己好有錢好巴閉?真係笑死人!唔洗你比咪可以曬錢囉!
買西餅回來又係咁彈 外人買咩都係唔好

水晶宮

檸檬檸檬 發表於 21-11-13 18:56
唔明你咩事,問洗唔洗去法國醫院睇吓?覺得自己好有錢好巴閉?真係笑死人!唔洗你比咪可以曬錢囉!
買西餅 ...

不好比錢買野返來,有野買左自己即食即用。不好留太多貴重野係共同空間。希望你早日有能力搬走。

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

yantung2010 發表於 21-10-11 09:42
上一代人讀書少,心胸狹窄,言行無教養,我地讀過書既,就唯有原諒佢地,西方叫忘記,佛家叫放下,儒家叫 ...

呢位jm 你講中哂我心聲出黎, 我完完全全就係咁諗! 起初我都係比我99激到嘔血, 但後來我同自己講, 佢讀書少,心胸狹窄,言行無教養.... 你同佢計較有意思嗎? 需要嗎? 只要用另一個角度睇, 佢都有點可憐, 自己個世界得咁大, 乜都唔識但又以為自己乜都識, 出到出面失禮比人笑...... 所以算啦, 真係無謂計較了, 自此佢講乜我都我當佢耳邊風, 而家都好 ok, 由得佢講, 講飽佢.....

西方叫忘記,佛家叫放下,儒家叫恕。 - 好鐘意呢句, 我要收起佢

cathngai    發表於 21-11-18 17:59
大事化小, 小事化毛.........

侯爵府

kmbb519 發表於 21-11-18 17:35
呢位jm 你講中哂我心聲出黎, 我完完全全就係咁諗! 起初我都係比我99激到嘔血, 但後來我同自己講, 佢讀書 ...

恭喜你可以從容一點面對無可改變既現實,加油

水晶宮

kmbb519 發表於 21-11-18 17:35
呢位jm 你講中哂我心聲出黎, 我完完全全就係咁諗! 起初我都係比我99激到嘔血, 但後來我同自己講, 佢讀書 ...

網友分析到位,十足十描述我奶奶情況。有時我都會想下,將來我老左、退休,我係不會似佢咁圍住仔女同孫。而家新式老人,係會拍拖行山,周圍找美食,有大把野做下。湊孫?咪搞。絕不會似我奶奶呢類自以為幫忙,點知越幫越忙!搞是非風雨。

可能我老爺同佢盲婚啞嫁,沒咩感情,自然不會有呢類拍拖節目,將情感專為操控。

侯爵府

Astra00 發表於 21-11-19 07:11
網友分析到位,十足十描述我奶奶情況。有時我都會想下,將來我老左、退休,我係不會似佢咁圍住仔女同孫。 ...

好睇人既性格。不過中國文化又係容易培養出呢類老人家。外國人仔女大左就有自己既世界,中國人就講兒孫滿堂,仲要大權在握先叫幸福。新一代要變了,擴闊自己晚年既生活圏子,開闊自己眼界,要有包容既心,以溫情取代控制,咁可能反而更受下一代歡迎,晚年更幸福。

侯爵府

醒左真係訓唔返

起身去廁所,一句彈埋來,我未掃地抹地,講來托咩?
明明大大部購物車擺係廳,你都要問你有買多架車呀?其實外人既錢買咩關你咩事?
我返去房想再訓,聽到仔叫我,你又要搭咀,媽咪訓左,外人即講你唔訓都唔比人訓呀?
真係好討厭,尋日你先自己講3點幾醒訓唔返(但你8點幾訓又唔出聲)?你自己醒又唔比人訓?

水晶宮

yantung2010 發表於 21-11-19 12:58
好睇人既性格。不過中國文化又係容易培養出呢類老人家。外國人仔女大左就有自己既世界,中國人就講兒孫滿 ...

我呢方面比較西化,我不用兒孫滿堂。仔女沒必要話因為傳宗接代就不自量力去生仔排公屋。佢咁不如做丁克族或單身好過。

侯爵府

Astra00 發表於 21-11-20 15:12
我呢方面比較西化,我不用兒孫滿堂。仔女沒必要話因為傳宗接代就不自量力去生仔排公屋。佢咁不如做丁克族 ...

你肯定開心好多

水晶宮

yantung2010 發表於 21-11-20 17:26
你肯定開心好多

自從大肚時已搬走後,真係開心好多。少個人「控制狂」對自己。

首頁
23456...12

尾頁

跳至