懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

今胎第二胎,但上一胎三十六週就作動,剛好可以去私家醫院開刀,但我不夠一年又懷孕,而且聽聞第二胎早產機會都好高⋯⋯但仁安只收三十六週後⋯⋯所以有機會要去政府醫院開刀!

想知道威爾斯開刀既情況、過程⋯⋯住幾多日醫院?姑娘係咪真係好衰?好惡?

大宅

mskathyc 發表於 20-9-28 14:10
今胎第二胎,但上一胎三十六週就作動,剛好可以去私家醫院開刀,但我不夠一年又懷孕,而且聽聞第二胎早產機 ...

8月早產係緊急開刀生咗,無論產前預備,手術過程,產後d姑娘都好好人,好nice,我完全改觀曬。
不過就母嬰一齊放,成日要落床湊b,個手術傷口就好痛,無乜時間休息,同埋個傷口真係超痛,手術後得每次都係得2粒必理痛止痛, 頭一兩日基本上都係痛到仲有8人一個房,基本上成日bb交響樂 我個陣好彩就無媽媽有鼻寒,我朋友咁啱遇到,佢話完全訓唔到 住咗4日3夜

別墅

wykk92 發表於 20-9-28 15:55
8月早產係緊急開刀生咗,無論產前預備,手術過程,產後d姑娘都好好人,好nice,我完全改觀曬。
不過就母嬰 ...

首先恭喜你順利生產了 bb 出世後要媽媽自己照顧?24小時放隔離?換片餵奶都要自己做嗎 不過聽到你話姑娘好人就安心啲~我媽成日講想當年喺威爾斯生我,啲姑娘對佢好差好冷漠,之後仲凍到發燒,講到我驚驚地⋯⋯

大宅

mskathyc 發表於 20-9-28 16:45
首先恭喜你順利生產了 bb 出世後要媽媽自己照顧?24小時放隔離?換片餵奶都要自己做嗎 不過 ...

多謝你呀
係呀,要媽媽自己照顧架,如果bb無乜大問題就24小時都跟著媽媽,第一日無得落床,姑娘會抱b比你餵奶,換片第一日會幫你, 之後落床後就要自己一腳踢架啦新手媽媽姑娘都好肯教,不過你第二胎應該好熟手

別墅

wykk92 發表於 20-9-28 16:54
多謝你呀
係呀,要媽媽自己照顧架,如果bb無乜大問題就24小時都跟著媽媽,第一日無得落床,姑娘 ...

多謝你既資料!好勁呀你!開完刀頭兩日真係好辛苦!竟然仲要24小時自己湊b 真係唔敢想像呀!我仲以為bb會放係育嬰室⋯

民房

wykk92 發表於 20-9-28 15:55
不過就母嬰 ...

我準備11月23開刀二胎。。想請問待產包要買d乜。。第一胎係10年前生。。已經唔記得曬

大宅

敏鄧 發表於 20-10-24 00:55
我準備11月23開刀二胎。。想請問待產包要買d乜。。第一胎係10年前生。。已經唔記得曬
...

基本上淨係提供暖水壺,水奶同病人服比你。 其他所有野都要帶

大宅

回覆樓主:

上年12月系威院生左。緊急開刀,插左尿喉(姑娘好痛,又插到超痛)先落去麻醉,開完傷口真系超痛,d必利痛我覺得無咩用一樣甘痛,痛到我比左bb姑娘湊,之後bb血糖有少少低上左兒科,產後房姐姐同姑娘都好好人,好似系住4日3夜,住院呢幾日先有得休息下,不過d bb一個喊其他都會一齊喊,我床就最近走廊但第一次落床去廁所都行左15分鐘因爲傷口太痛,如果急先去又眾住個傷口仲痛

子爵府

今年8月中威院開刀,上一胎3年前係威院開,上一胎開刀後12小時落床,今胎20小時左右落床,係第一日落床個下超痛,第二、同第三日已經好好多,係床上基本上食左止痛藥都唔太痛,第一胎因為BB黃膽高但又未高到入得兒科病房,住左7日6夜,今胎無咩黃,住左4日3夜,有左上胎經驗,知道喪餵人奶,跌磅少d,又少黃就快d出到院

首頁

尾頁

跳至