自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

事原:
呢排做運動,條頸瘦左,前幾日照鏡先發現條頸腫左,開頭仲以為係拉傷左條頸,
第二日去到醫生驗查照超聲波,先發現係約 2x3cm 甲狀線瘤,
暫時睇落係良性,抽左針,要過多幾日先知結果

身邊D人同我接足架人平時都話,唔講唔覺我條項腫左,依家講開先覺,
我自己睇返D相,原來個腫瘤跟左自己至少有2年幾

自己有上網了解,資訊唔係好update同清楚,睇完D相返而更唔安心

想了解下:

自己無保險,同C6商量過,多數都係考慮去公立
甲狀線瘤術後條疤係咪真係會好顥眼?自己未到40歲,
有無JM微創過,大概收費係點 ?
如果我排公立,咁應該要等,呢排飲食有無要注意架地方?
補充問題:
係咪連甲狀線都要切埋?
手術後有無咩特別後遺症? 比如聲帶會唔會有變之類

PS.下近年自己身體狀況,係有特別特別怕凍,怕冷氣,我個人夏天唔開冷氣果隻都得,
同埋起瘤果邊,成日果邊臉生暗瘖,唔知呢D 關唔關事,

感激大家....>.<

男爵府

很多中年女仕都有,前幾年喉痛觉得腫了看醫生去照,太約1.3 cm良性(其實多數良性),定期去照(一年一兩次),醫生沒有給我治療,觀察,三年後,小過1cm, 話小過1 cm 不會理, close file

男爵府

發覚年紀大了要學懂與病共存,無奈但必然,見到街上公公婆婆有的樣子很開心,我心中總是覚得他們很勇敢呢

大宅

回覆樓主:

一個醫生話可觀察,一年照一次。一個叫我割,我唔想做手術啊,所以觀察住先。

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

男爵府

Ppeace 發表於 20-6-13 10:10
發覚年紀大了要學懂與病共存,無奈但必然,見到街上公公婆婆有的樣子很開心,我心中總是覚得他們很勇敢呢 ...

唉,3X尾,話後生唔後生,話老又未老得晒,係個幾尷尬架年齡
我自己唔貪靚,不過仲係想顧下C6感受

男爵府

Ppeace 發表於 20-6-13 10:05
很多中年女仕都有,前幾年喉痛觉得腫了看醫生去照,太約1.3 cm良性(其實多數良性),定期去照(一年一兩次 ...

我一睇就2 x 3cm啦,個瘤都唔知存在左幾耐,我睇返D相先留意到,至少有2年幾...醫生話呢尺寸應該都要割

男爵府

cnicky 發表於 20-6-13 10:11
一個醫生話可觀察,一年照一次。一個叫我割,我唔想做手術啊,所以觀察住先。
...

如果 size 無變,又唔太大,觀察住先係最好的

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

我早幾年發現時1.x cm ,醫生話係良性,可以唔駛割,keep 住半年照一次,相隔年幾,再去照大得好快,醫生都建議我割,我係用最原始嘅開刀割,醫生手勢好好,復原後似頸紋,唔講都無人知我做過手術。

不過提一提,割咗都有機會翻發架

珊瑚宮

回覆樓主:

微創最好問清楚醫生先
瘤太大, 唔適宜做微創, 因為微創手術風險比傳統手術高。
我前上司經常叫人唔好貪靚, 選擇做微創, 因為佢妹妹就係呢個原因, 做微創手術, 但手術失敗,走了。

大宅

牛年勳章

我上年年尾割左 有3cm大細 我有問醫生點解唔可以微創 佢話表面傷口細 其實入面傷口好大 你諗吓由咀入面開口 搵泵泵開你入面皮膚到頸位再放儀器入去 最後我揀左開刀 醫生揀左頸紋位開刀 除左一開始個傷疤會比較紅 我搽左去疤啫喱之後就好左好多 遠睇似頸紋 我果時係有買保險 私家醫生私家醫院 埋單5萬幾蚊

男爵府

garfield_pooh 發表於 20-6-13 10:30
我早幾年發現時1.x cm ,醫生話係良性,可以唔駛割,keep 住半年照一次,相隔年幾,再去照大得好快,醫生都 ...

睇完你回覆,個心定左D....唔該晒你

男爵府

cbeyond 發表於 20-6-13 10:34
微創最好問清楚醫生先
瘤太大, 唔適宜做微創, 因為微創手機風險比傳統手機高。
我前上司經常叫人唔好貪靚 ...

多謝你意見,唔講都唔知微創風險較高,似乎傳統都唔未必咁差,而且比較搵陣

瑪瑙宮

cbeyond 發表於 20-6-13 10:34
微創最好問清楚醫生先
瘤太大, 唔適宜做微創, 因為微創手機風險比傳統手機高。
我前上司經常叫人唔好貪靚 ...

点解有手机

用戶要求終止服務

牛年勳章

我喺私家割,有疤痕,都幾明顯,醫生手勢其實好好,有人疤痕唔明顯。聲帶無受損,手術講嘢唔好咁大聲,幾日就無事。我好慶幸割咗,因為太大壓住氣管,條氣管已經壓到扁晒,咳到好嚴重,之前仲以為氣管問題。
未經許可,請勿轉載

男爵府

carol1019 發表於 20-6-13 10:47
我上年年尾割左 有3cm大細 我有問醫生點解唔可以微創 佢話表面傷口細 其實入面傷口好大 你諗吓由咀入面開口 ...

明白,多謝你詳細解答啊,睇來我做微創都唔咁合適,
補充問問,使唔使連甲狀線都切埋,
同埋術後會唔會有其他咩後遺症

珊瑚宮

tkop 發表於 20-6-13 12:12
点解有手机

哈哈,我打錯字

男爵府

大笨鐘 發表於 20-6-13 12:13
我喺私家割,有疤痕,都幾明顯,醫生手勢其實好好,有人疤痕唔明顯。聲帶無受損,手術講嘢唔好咁大聲,幾日 ...

你割果時,係咪己經好大個,我依家 2 x3cm, 其實唔照鏡發現腫左,完全唔知佢存在,所以先養到佢咁大個

伯爵府

回覆樓主:

我星期一先割完
事原:2018年尾普通婦科檢查醫生話我頸腫,其實細個已成日被人話頸腫,驗過血甲狀腺無問題,咁佢寫紙我照就排下啦,2019年7月照頸話右邊有粒1cm 野唔多靚,自己唔記得bk 日期睇報告,等到11月覆診睇報告醫生話唔多靚要抽針,應該2月抽針因疫情影響延 遲到5月抽完再隔兩星期睇報告話什麼非典型細胞會有3成唔靚,建議割一半甲狀腺攞去化驗,6月8日入院做全麻,要拆線,比想像中不太痛,依家係吞口水時痛,無聲沙,依家18號要返去睇報告,我政府的,我覺得都算排得快唔急的話

用戶要求終止服務

牛年勳章

Ava000Ava 發表於 20-6-13 12:19
你割果時,係咪己經好大個,我依家 2 x3cm, 其實唔照鏡發現腫左,完全唔知佢存在,所以先養到佢咁大個:th ...

我一直都唔察覺,係家庭醫生留意到,叫我照吓~ 我係抽針後細咗,好快又大返,血瘤,所以割咗好 d,你檢查咗先,一般只係要觀察,太大先要割。割就會連甲狀腺一齊割,通常割一邊,仲有另一邊夠用,我係少數嘅唔夠用,要食甲狀腺素,每日補充,粒藥好細,要 keep 住定期食藥,複診,驗血,有 d 唔方便囉!我手術後返政府醫院跟進,一年複診一次。
未經許可,請勿轉載

首頁

尾頁

跳至