家事百科

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

冷氣店員話加左會冷氣filter乾淨更耐用但安裝師父又話會影響出風,請問邊個講法正確?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

兩個都啱.

我將filter 放在最外面, 覆蓋面板入風位, 見到灰色入到底就換新Filter.

已經係第三部窗口機, 出風唔係好覺有影響, 之前兩部第一部General 用左7年, 因為機底開始見到生鏽滴水所以換, 對上果部格力用左5年, 因為壓縮機有雜聲上星期換埋.

兩部到換機時個前coil 都好乾淨冇乜塵積住.

珍珠宮

clpapa 發表於 20-5-18 23:26
兩個都啱.

我將filter 放在最外面, 覆蓋面板入風位, 見到灰色入到底就換新Filter.

請問點解3x教filter paper放cover內,濾網前?而你放機蓋前?你架機真係好乾淨呀!

請問邊個方法先正確?如果如圖機面係咪要貼膠紙固定filter paper? 我都訂咗General分體,希望可以唔洗再係高電量用戶啦,每年夏天電費都好貴。

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

請問點解3x教filter paper放cover內,濾網前?

呢個係廠商建議, 而且係只覆蓋大部份唔係全部, 估計係因為完全覆蓋會影響入風量. 3x 貴好多, 以前我都有用, 放前蓋會用多好多filter, 而家另一個品牌.

而你放機蓋前?你架機真係好乾淨呀!

之前都係放機內, 後來發現放前蓋更加易發現filter 需要更換. 因為filter 本身既隔塵能力比冷氣機本身強所以機內隔塵細, 絕大部份既塵已經入唔到機內, 所以機內會比較乾淨.

請問邊個方法先正確? 呢個係我用既方法, 唔敢話正確. 但我自己覺得filter 放前蓋已經增加入風範圍對入風影響會較少.

如果圖機面係咪要貼膠紙固定filter paper?
我比較懶, 每次用膠紙固定太煩, 我在機頂邊貼左魔術貼, 換filter 易好多.

珍珠宮

clpapa 發表於 20-5-19 08:12
請問點解3x教filter paper放cover內,濾網前?

呢個係廠商建議, 而且係只覆蓋大部份唔係全部, 估計係因為 ...

多謝分享,又學到新野(emoji)

男爵府

clpapa 發表於 20-5-19 08:12

呢個係廠商建議, 而且係只覆蓋大部份唔係全部, 估計係因為 ...

可唔可以知你用邊種filter?

禁止訪問

版主

chaimum 發表於 20-5-19 10:10
可唔可以知你用邊種filter?

淨空XX.

水晶宮

好多人都話唔可以加, 但我四部机都用, 新机至15年机都有, so far 冇問題

珍珠宮

clpapa 發表於 20-5-19 10:28
淨空XX.

請問邊道有得賣?

版主

kaheiboy 發表於 20-5-19 10:33
請問邊道有得賣?

友X 家品店見過, 教協間中都有.

珍珠宮

clpapa 發表於 20-5-19 11:04
友X 家品店見過, 教協間中都有.

謝謝(emoji)

大宅

kaheiboy 發表於 20-5-18 20:48
冷氣店員話加左會冷氣filter乾淨更耐用但安裝師父又話會影響出風,請問邊個講法正確?
...
呢個問題只不過係兩害取其輕。
隔塵效果係咪提高?(係)但係耗電量會唔會提升?(會)
正常講法就算你戴咗口罩呼吸都會比較困難,隔塵網唔清洗亦都會比較耗電。

首頁

尾頁

跳至