家事百科

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家好,我是比比,一直都好想post share 下我家居的裝修同任何家居用品,叫做回憶下,開心下。
介紹下我家,舊樓,裝修左四至五年了,只有二人,無小朋友。對於家居用品裝修,鍾意靚,素質ok , 想要北歐風。我有時會為左靚買舊好貴的裝飾番來,但同時都會淘寶,好極端,總括而言,仲之靚,質量好,我鍾意,平貴都會用。

今次第一樣想介紹是窗簾。
四至五年入伙時我去花園街做,那時買不惜一切揀左所謂的英國布料同laura ashlxx 做窗簾,二房一廳 三個窗做左4600元,好貴。不知為何,我單位是很多陽光的,窗簾哂到好淺色?未洗前入面的遮光布居然長左出來,定是外面窗簾縮短左?

大宅

lotsolotso 發表於 20-5-14 06:41
大家好,我是比比,一直都好想post share 下我家居的裝修同任何家居用品,叫做回憶下,開心下。
介紹下我家 ...

最搞笑是我都未洗個窗簾布!我上網search 下又無人講有依個問題。由於都覺得污糟,我就把心一橫試下洗,當時花園街店話我知她的遮光布可以機洗,我天真信左,點知洗完爛左.....

我一直都會淘x,其實我發現近年質量好左好多,真的不俾外國差,最緊要是好多款好多色,覺得香港家品市場好細,我就試下淘x ,睇下窗簾,最後揀左一間在江蘇的素x 時x ,

淘x 窗簾打摺主要做2倍,所以買布
要double,你俾尺寸她就ok

第二,可以加遮光布,房用95%,廳用80%,我覺得房夠黑,我是怕光的。

第三,我已經有軌道的,我用開四爪,最傳統,點知我發現依家新興韓式,即是她已經車好晒d 摺!手工貴d 但整齊

大宅

lotsolotso 發表於 20-5-14 06:57

最搞笑是我都未洗個窗簾布!我上網search 下又無人講有依 ...

為左靚,我就用左韓式款。

第四,內地好興有窗頭,叫窗幔,用來裝飾下。我見靚靚地未試個就試下,用在房,不個加窗幔相對起窗簾都幾貴,我房淨窗簾3xx , 加一個幔都要百幾,相對起是貴的。

第五,個個都好關心價格。一幅1.68米關,長2.22米。另一幅1.5米,長1.7米,窗幔一個,750人仔。

收到覺得顏色無乜色差,算柔和,不同死死實實,同我睇相一樣。
布料厚的,手工ok , 尺寸好fit , 好滿意。
但有幾點想講
1.我覺得2陪摺不夠,我覺得可以再多d , 會靚d ,下次我會起碼做2.5 。

2.天真的我發現原來裝窗幔是要幔軌,的,將窗幔的魔術貼 貼在幔軌上,我完全不知,哈哈,所以依家未裝上去

大宅

lotsolotso 發表於 20-5-14 07:14
為左靚,我就用左韓式款。

第四,內地好興有窗頭,叫窗幔,用來裝飾下。我見靚靚地未試個就試下,用在房 ...

3.他給我的綁布是分開的,沒有逢在窗簾布上,所以覺得很麻煩,我打算買魔術貼貼翻在窗簾布上,方便d。

希望你地會鍾意睇我個post la

大宅

lotsolotso 發表於 20-5-14 07:19
3.他給我的綁布是分開的,沒有逢在窗簾布上,所以覺得很麻煩,我打算買魔術貼貼翻在窗簾布上,方便d。

希 ...

up

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆樓主:

支持,鐘意睇靚野,又唔一定係貴,又平又靚最欣賞

大宅

5R2H 發表於 20-5-14 23:55
支持,鐘意睇靚野,又唔一定係貴,又平又靚最欣賞

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

lotsolotso 發表於 20-5-15 00:17
(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

第二回 karchxx 蒸汽機系列
繼續share , 如果大家like , 俾d 回覆我
,支持下

由於我家有地毯,布sofa , 枱布,成日都想清潔下,所以有睇下d 蒸汽機

我好多時發現我想要的東西,上網search成日都 好少人講,我有時諗是否太異類hahaha

今次無taobxx, 電器揀翻好d 品牌,蒸汽最著名應該都是karchxx , 德國brand
所以好快就鎖定左brand

本身打算買sc1 , 因為手提,方便,我是好懶的 點知得200ml , 個sales 話我知只可以用5mins , 叫我不要買sc1, 點都要sc2
sc2 有二隻,一個叫sc2 easy fix premium, 是德國做,舊d 型號,1000ml, 可以用30mins ,

另一個叫sc2 deluxe , 細部d ,也是1000ml, 但中國做,型號新d , 貴少少

大宅

lotsolotso 發表於 20-5-16 02:08
第二回 karchxx 蒸汽機系列
繼續share , 如果大家like , 俾d 回覆我
,支持下

如果講size, 我一定揀sc2 deluxe , 細部d 但容量一樣,不個我估好多人都會俾德國造吸引左,我都不例外,相信德國做會耐用d

如果你在大舖睇,要23xx to 25xx , 通常是黃色,但其實有白色的,我依d 甘睇外型的只會揀白色,我睇prixe. com 有一間最平是1520,有白色,本身去買,點知俾我發現Asia mile 有得換,我就拿拿換左,有得免費,好開心。

入左1000ml water 要等幾分鐘,我蒸地毯,sofa 同拖左地,一次個可完成, 是可以用30mins 的,但其實不是想像中甘勁甘強,我覺得可以再勁d 就好了,我以為會好水,仲諗緊蒸完地毯會否很濕,甘點算,點知其實不算好濕,開陣風扇都乾左,岩晒用地板的我!

大宅

lotsolotso 發表於 20-5-16 02:21
如果講size, 我一定揀sc2 deluxe , 細部d 但容量一樣,不個我估好多人都會俾德國造吸引左,我都不例外,相 ...

你地最想知究竟清不清到潔 ,可以睇圖,上面中乾淨布,下面蒸完全屋的情況,其實我都不知蒸左地毯是否有效,不個 依d 好多時都是自我感覺良好,叫做盡左力清潔布藝同地毯 (emoji)(emoji)

其實我都會擔心日後不用,我好懶,又有線又要等蒸汽,蒸完又要洗布又要放翻好,不個為左地毯,我會盡力蒸,不好浪費
睇完俾d 回應la

大宅

我建議用sv7,我自己用緊,徳馬包運費約€550,因為可以吸水,9成乾,可以代替地拖又不須用清潔劑,尤其廚房牆及地下非常乾淨

大宅

缺點用完收嘢麻煩

大宅

回覆 海洋 的帖子

我依D 好懶既人,都覺得找出黎用 , 同收番, 洗布好煩!
SV7 係唔係好大部?550 好貴啊~~~ 不過力度應該好夠

大宅

lotsolotso 發表於 20-5-16 23:19
回覆 海洋 的帖子

我依D 好懶既人,都覺得找出黎用 , 同收番, 洗布好煩!

力度好夠,開收麻煩,一星期一次

大宅

回覆 海洋 的帖子

我覺得SC2 唔係太強, 可能我期望太高,
我好懶, 平時都係請鐘點清潔, 可能都會人佢用下, 蒸下地毯都好..

大宅

lotsolotso 發表於 20-5-16 23:32
回覆 海洋 的帖子

我覺得SC2 唔係太強, 可能我期望太高,

因為其他款吸不到水會好濕,所以只好選此款

大宅

回覆 海洋 的帖子

E.. 我又覺得唔係太濕, 不過地毯果D 係要等佢乾

大宅

lotsolotso 發表於 20-5-16 23:47
回覆 海洋 的帖子

E.. 我又覺得唔係太濕, 不過地毯果D 係要等佢乾