家事百科

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

聽電器店員有以下回覆,請指教:

1. 冷暖/冷變頻機會較普通機易壞嗎?但會省電?
2. 原本廳2.5匹轉變頻機只需2匹?
3.獨立單拖比一拖2好?
4.搭棚係咪要成隻窗拆咗比師父外出?做好後先重裝窗架?
5. 之前一間房嘅方體一拖2,細機轉左窗口機,但原本分體機外殼仍在(師父話如果折埋會有個大洞,是真的嗎?)依家換主機應該封個舊分體位嗎?

不好意思實在太多唔明白,請指較,謝謝。

禁止訪問

珍珠宮

Ouzosanc 發表於 20-5-13 14:20
變頻機 會較普通機易壞 : 無比較數據在手, 但變頻機面世超過 10年, 也不是什麼複雜科技, 無咁易壞吧

但會 ...

多謝詳細解答,咁請問變頻冷暖/變頻冷,係咪後者比較好?因為原本機Trane(好夠凍但食電)冇得訂(師父話係好野黎,好似依家只出只做商業用),請問市面大牌子 x/大x/Pan邊隻機較好,連鎖店只推以上3隻,但咁多機種點選?(因為之前係拖機,一換要換2架1.5同1匹加廳1架2.5匹,其實係咪只要1級能源就可以省電同夠涼?點比較?

禁止訪問

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔係專業人士, 只係從個人認知答,

1. 冷暖/冷變頻機會較普通機易壞嗎?有咁聽聞但未聽過有人有實質証據支持 但會省電?理論上係, 但都要視乎用家點用.

2. 原本廳2.5匹轉變頻機只需2匹?冷氣匹數係同制冷能力有關, 同是否變頻好似冇乜關係.

3.獨立單拖比一拖2好? 視乎好的定義, 一拖2主機死兩部都冇得用, 一拖2 只用一部室外機唔使咁多地方, ...... , 邊樣對你重要就係好. 我因為廳部分體幾乎唔用, 如果一拖2分體係畀房同廳, 部主機唔會成日都唔用, 我覺得OK, 如果同時畀兩間睡房, 部主機成日都用都盡, 我就唔想.
4.搭棚係咪要成隻窗拆咗比師父外出?做好後先重裝窗架? 呢D係施工環境同棚師父既問題, 分體機一般都要睇位報價安裝, 到時問清楚.

5. 之前一間房嘅方體一拖2,細機轉左窗口機,但原本分體機外殼仍在(師父話如果折埋會有個大洞,是真的嗎?)依家換主機應該封個舊分體位嗎? 唔太明個問題. "原本分體機外殼" 係指原來室內機? - 室內機拆落來有機會牆上有幾個窿或者果部份牆面會唔同色. 就算都係用分體, 新既室內機如果比舊既細都有同一個問題. 我就一定會拆走舊機之後再處理其他問題.

希望幫到你.

珍珠宮

Ouzosanc 發表於 20-5-13 15:09
你間屋好大 ? 我間房 因爲 2 合 1, 接近 250尺, 才安裝 1.5匹, 但我只在訓覺開, 下次可能換 1匹就算

能源 ...

我屋唔大(唔識計廳幾大)但收樓時廳係2.5匹非常涼(用左1x年都非常凍,不話開始有雜聲,一次過換埋)因為之前有鄰居話換番2.5匹變頻都冇原身咁涼喎,但問題係冇得訂,咁要換3匹變頻?)

我都想訂你提及果兩個牌子,前者話裝唔到,後者話封關唔知幾時先有貨,叫我選擇Panaxxxx

珍珠宮

clpapa 發表於 20-5-13 15:15
唔係專業人士, 只係從個人認知答,

1. 冷暖/冷變頻機會較普通機易壞嗎?有咁聽聞但未聽過有人有實質証據支 ...

唔該晒,換冷氣原來咁多考慮因素,我亳無頭緒,去問店員都唔識答。

5.

我間房之前用分體機壞咗之後cf話因為衣櫃太貼冷氣唔可以換番分體,所以另外開個位整窗口式,舊分體個位只取走機件,外殼保留(佢話如果取走外殼會有個洞),你分享先知道原來可以處理舊位唔洗有洞添,早知上黎問清楚。

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

聽過兩位冷氣師傅都說變頻比定頻易壞, 用電量就變頻低好多. 冷氣師傅教我選定模式才開機, 如果開機中常中途轉模式會快壞.

珍珠宮

Ouzosanc 發表於 20-5-13 15:59
如果佢話海外工場的工人, 因爲疫情停工, 影響生產出貨量, 還勉強說得過去, 封關只封人, 不封貨, 對船運影響 ...

多謝各位寶貴意見,原來每間價錢真係相差好大,尤其A產品唔適合但B又話安裝冇問題,每間都冇exactly比型號報價,真係任佢地講(連鎖店同小店都係)

首頁

尾頁

跳至