3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

小兒3Y1M, 言語發展遲緩半年。

平日佢主動講野既話,表達到,例如「我想媽咪你同我睇呢本書」,同佢傾計、問佢野,佢間中會游魂,但都會答到。

但好多時其他親友, 老師問問題, 佢會當左機, 又或者唔理人, 就算識答都要3秒待機時間先開口, 大人就已經急不及待問多次/放棄。

請問小朋友咁既情況, 有乜訓練可以改善? 我唔可以要求全世界人就佢,尤其是老師。想請過來人分享下,唔應人,是性格自我、定係能力不達?

大宅

回覆樓主:

我仔又係3Y1,2Y3 評估語言遲9M
不過佢而家已經可以講到長句子,係屋企對答完全冇問題⋯⋯
但出街學校都係咁,十問九唔應,尤其是唔識既人,同嫲嫲爺爺視像,佢哋問完我要再問一次先答(其實佢只係答我)
如果係街見到唔熟既人就算肯答都會超細聲同特登講到lur 哂脷咁,我都冇哂乎

別墅

sakurawings85 發表於 20-5-13 11:21
我仔又係3Y1,2Y3 評估語言遲9M
不過佢而家已經可以講到長句子,係屋企對答完全冇問題⋯⋯
但出街學校都係 ...

相似呀,如果人地問完我重複問一次,佢會答到。BTW,你有做言語治療嗎?

禁止訪問

男爵府

我個仔3歲5個月,PG老師個個讚講嘢叻,最近幾個月都唔肯答人問題,去街座頭姨姨逗他也不答。暫時當他到一個階段怕醜又好總之係屋企無問題就算了,得閒同他講下道理唔係答問題,係同人要打招呼基本禮貌。

大宅

applepie34 發表於 20-5-13 13:21
相似呀,如果人地問完我重複問一次,佢會答到。BTW,你有做言語治療嗎?
...

有丫,2Y3 開始上左兩個月言語治療,由唔識講野到講到短句,因為移民停左,不過本來治療師都話其實自己喺屋企繼續練習唔使翻去都得。

我自己咁諗,佢既然講到長句子係屋企對答就冇問題,咁即係唔關語言問題,係自信心問題。本身佢哋講嘢比人哋慢,可能一直都冇乜嘢自信,所以對住外人先至唔敢講。
啲人又話出去多啲接觸多啲人慢慢就會好,但係而家疫情關係,根本接觸唔到人又可能性格都會有影響,自信心呢加野,真係唔知點幫佢搞

侯爵府

2024年龍年勳章

sakurawings85 發表於 20-5-13 23:42
有丫,2Y3 開始上左兩個月言語治療,由唔識講野到講到短句,因為移民停左,不過本來治療師都話其實自己喺 ...

移咗民? 有冇擔心小朋友冇咗支援?
C6都想移居大阪, 但係我仔用緊政府幼兒服務, 例如到校言語治療。
如果移咗民就享用唔到呢D政府支援。
同埋我仔仲要母語都搞唔掂, 未必好似其他小朋友咁適應當地語言。

大宅

小菜豆 發表於 20-5-14 10:11
移咗民? 有冇擔心小朋友冇咗支援?
C6都想移居大阪, 但係我仔用緊政府幼兒服務, 例如到校言語治療。
如果移 ...

本來我唔擔心,因為一年起碼返兩次香港,諗住係香港就會報d course俾佢,自己係屋企再教,跟住係英國上普通幼稚園,英文易學過中文,雖然點都會慢d,始終會慢慢適應,但而家疫情搞到咁,唉,唯有自己教又YouTube 睇片咁
本身同呢邊都講左阿仔情況,佢哋話就算唔係好識英文政府機構都有d言語治療可以申請,不過又係因為疫情,唉

小菜豆    發表於 20-5-15 16:57

別墅

sakurawings85 發表於 20-5-13 23:42
有丫,2Y3 開始上左兩個月言語治療,由唔識講野到講到短句,因為移民停左,不過本來治療師都話其實自己喺 ...

今日問言語治療師,佢話係社交問題為主,無興趣便自己關閘。

大宅

applepie34 發表於 20-5-14 21:17

佢咁講,其實個個小朋友都係咁ga la
冇興趣梗係走啦

子爵府

係咪性格怕羞, 所以其他人問就唔敢答, 剩係想同熟人講野

大宅

sakurawings85 發表於 20-5-15 11:04
佢咁講,其實個個小朋友都係咁ga la
冇興趣梗係走啦

唔好話小朋友,大人有時預到啲唔感興趣既都會無乜野講

大宅

靚靚太 發表於 20-5-18 11:46
係咪性格怕羞, 所以其他人問就唔敢答, 剩係想同熟人講野

怕羞我真係唔肯定,試過有一次係圖書館冇咩人,得一個外籍媽媽同幼兒一齊,我仔拎著本書走過去用中文叫人地讀書俾佢聽,兩個雞同鴨講我仔又好開心,但如果人多就一定唔會肯
我個人覺得冇冇咩自信,人地問問題佢驚答錯

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

父母接觸佢最多,會最了解佢,亦係佢最信任嘅人,所以你會明白佢想表達啲乜,而佢亦放心去嘗試表達。同埋亦因為你了解佢,所以你會好易估到佢想講乜或想要啲乜,變咗佢就算唔係100%表達到,你就可能已經滿足咗佢,令到佢未必有動力去改善自己言論表達。

佢要接觸多啲人,增加社交機會,每個小朋友性格都唔同,要佢由唔習慣群體生活變到好有自信同主動表達一啲都唔易,惟有多啲鼓勵佢,初初陪住佢去,再慢慢放手。

別墅

親親小孩子 發表於 20-5-19 12:31
父母接觸佢最多,會最了解佢,亦係佢最信任嘅人,所以你會明白佢想表達啲乜,而佢亦放心去嘗試表達。同埋亦 ...

如果係咁,即係在學校環境可能最大進步?

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

applepie34 發表於 20-5-20 12:40
如果係咁,即係在學校環境可能最大進步?

有可能,當一班同年紀嘅小朋友一齊上堂學嘢,佢哋係會投入好多,有互相影響作用。

不過父母教又唔係唔得,但要有耐性,唔好太遷就佢,例如佢指住隻杯未講嘢,大人就已經知道佢口渴要俾水佢飲,佢乜都唔使講就滿足咗佢,佢就會冇動力去學點樣用說話表達。

如果有陪佢上過言語治療訓練,試吓跟番治療師嘅方法一步步引導佢講嘢。

大宅

applepie34 發表於 20-5-14 21:17
我仔4歲半又係咁, 其實佢講嘢我唔覺得有問題, 句子表達冇問題 (佢肯講嘢既時候)。
問題在於成日唔肯講, 老師問問題唔答, 但又唔係次次都係咁, 老師又話佢有時會主動答。
其他媽媽問佢嘢, 都係唔會答人。
同學仔叫佢又唔應人。
同熟識既人都會講嘢, 但有時又係問佢幾次先答, 好似扮聽唔到你問咁。

係社交問題定性格?

唔知可以點改善

侯爵府

2024年龍年勳章

Ltracy 發表於 20-5-22 13:44
我仔4歲半又係咁, 其實佢講嘢我唔覺得有問題, 句子表達冇問題 (佢肯講嘢既時候)。
問題在於成日唔肯講, 老 ...

可能係社交問題
我仔係唔答問題的,佢係A仔有社交障礙。
佢DADDY都係唔答問題的, 兩父子係遺傳。
其實我細個都唔答問題,
心理因素, 唔知點答才算回應別人, 就是思考快過說話
(腦海出現好多回應別人的後果), 又怕答錯被人鬧,
答啱又怕沒完沒了答落去, 真心唔鐘意同人對話社交。
我估好多小朋友係咁諗, 我而家好少少

男爵府

applepie34 發表於 20-5-13 10:20
小兒3Y1M, 言語發展遲緩半年。

平日佢主動講野既話,表達到,例如「我想媽咪你同我睇呢本書」,同佢傾計、 ...

會唔會係怕羞?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至