論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我工人姐姐做到今年9月就滿8年,大家關係唔錯,佢算盡心盡力,有時做錯野駁咀都少不免,可接受,我也給佢很多自由(例如放假無限佢幾點返,傾電話無乜所謂)本身應承比佢今年4月返菲律賓起屋(上年暑假已返左三星期)因為疫情嚴重,所以我地要求等疫情過左先。佢每次m來的第一天係好痛,次次我都比佢休息,有次佢m痛(Dec)想睇急症我地車佢去,住一晚醫院照超聲波,醫生話子宮正常,但建議佢割子宮就可以解決M痛和M過多問題(但醫生無比任何report或信)要排一兩年時間,醫生開止痛藥、止血比佢。(後續⋯)

別墅

phoebechong1111 發表於 20-5-8 16:47
我工人姐姐做到今年9月就滿8年,大家關係唔錯,佢算盡心盡力,有時做錯野駁咀都少不免,可接受,我也給佢很 ...

到前兩星期,佢m痛加頭暈,來左三星期m,又車佢去急症,留一晚院要輸血,第二日返來無事,醫生話佢荷爾蒙失調。到昨天早上又來M痛,佢要求返菲律賓做手術,話留三個月,佢昨日吃完第二粒止痛藥已經舒緩曬,今早又痛又話要返菲律賓,我再問你係咪想返去起屋,佢話係,起屋加做手術。現在疫情咁嚴重(尤其是菲律賓),我好難等佢三個月(唔知會唔會到時又唔想來HK)到時又要搵地方要隔離兩三星。應該點呢?如果因為咁佢自己resign, 我係咪要比足長期服務金佢?醫療費用要唔要包?真係有d煩!

子爵府

回覆 phoebechong1111 的帖子

佢resign就一蚊都無喎,除非你炒佢

別墅

HOPEFORBB 發表於 20-5-8 17:09

佢resign就一蚊都無喎,除非你炒佢

佢resign就無長期服務金?就算佢已做滿七年?

子爵府

yes 即好似我哋做咗十年,自己resign一樣,一蚊都無,除非係老闆炒

子爵府

只需要包香港本地註冊醫生既診斷或手術,如果返菲就自己負擔。你可以要求姐姐留香港排期。用書面寫清楚系姐姐自己拒絕香港做堅持要返菲

侯爵府

phoebechong1111 發表於 20-5-8 16:47
我工人姐姐做到今年9月就滿8年,大家關係唔錯,佢算盡心盡力,有時做錯野駁咀都少不免,可接受,我也給佢很 ...

你呢個case最好親身去勞工處問清楚,如果姐姐以健康理由而辭職,你有可能要比長期服務金

侯爵府

HOPEFORBB 發表於 20-5-8 17:45

yes 即好似我哋做咗十年,自己resign一樣,一蚊都無,除非係老闆炒

樓主個case好難講,已睇下姐姐用乜理由辭職:

複式洋房

有冇試過d簡單嘅方法先啊?避孕藥通常都work

珊瑚宮

又痛又失血 可能係肌瘤
玩具萬歲!

首頁

尾頁

跳至