興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

棄書
沾衣 寵妃
穌合香油 古代恨嫁守則

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

1星
涼風薄暮 楠木向北
紙醉金迷 名動天下
明曉溪 烈火如歌
李歆 秀麗江山
海飄雪 木槿花西月錦繡
伊人睽睽 我的侍衛大人
君子江山 一生一世笑紅塵
許乘月 天作不合, 有美人兮窺東牆
畫七 朱雀橋

珍珠宮

回覆樓主:

2星
果果 花千骨
空空如氣 白晝微光
風弄 孤芳不自賞
雪靈之 殤璃
平平漠漠煙如織 南安太妃傳
維和粽子 公子無恥
金京南 別鬧,這不科學
葡萄 覆巢之後
蓬萊客 表妹萬褔
宋家桃花 首輔大人寵妻日常
雪花肉 白月光佛系日常
莫風流 醫香美人染君心
是今 美人難嫁
希行 名門醫女
畫七 帝台嬌
當木當澤 迷心記
謹鳶 表姑娘
河妖 將軍搶親記
清閑丫頭 仵作娘子
Leidewen 賢妻有毒
風月荷塘 上將
欣欣向榮 農門婦
十三生 古代混飯難
竹西 麻煩
墨魚仔1123 重生之將門嬌妻
姀錫 秦夫人
藏珠 泊煙
丁墨 穿越之江山不悔
荔蕭 嬌妾

珍珠宮

回覆樓主:

3星
Sunness 天生一對
且墨 攻略青樓樂師那些年
風流書呆 愛誰誰
顧盼若淺 嫡嫁
樁樁 蔓蔓青蘿
四葉鈴蘭 除了我 你還能愛誰
朱砂 一品代嫁
花日緋 將軍夫人的當家日記
風舞凝雪 猶記驚鴻照影
青青的悠然 宦妃天下
雪花肉 白月光佛系日常
長溝月落 權戚之妻
杜默雨 妻子好合
七和香 美人猶記
秀木成林 太子妃的榮華路
笑佳人 嬌娘春閨

珍珠宮

回覆樓主:

4星
寐語者 帝王業
清水慢文 斷簪記
波波 綰青絲
十四夜 醉玲瓏
南山有台 給六扇門大佬遞煙
天下歸元 扶瑤皇后
藍色獅 錦衣之下
明月聽風 替身娘子
蘇盎 臣妾舉案齊霉
煙波江南 將軍家的小娘子
簾卷珠樓 毒婦從良記
翡胭 將門嬌
自溪 人面桃花笑春風
何甘藍 阿媛
冬天的柳葉 似錦
一枚銅錢 錦繡路
清越流歌 妻憑夫貴
閆靈 半城煙
禾早 紅杏泄春光

珍珠宮

回覆樓主:

5星
袖唐 金玉滿堂/大唐女法醫
凝隴 鹿門歌
顧了之 咬定卿卿不放鬆
海宴 瑯玡榜
關心則亂 知否知否 應是紅肥綠瘦
側側輕寒 簪中錄
橘花散裏 將軍在上我在下
顧西爵 最美遇見你

珍珠宮

回覆樓主:

sunness 天生一對 3星小推
女主律師男主刑警,女主同珂南金田一應該係親戚,時常都會遇到案件
文中嘅案件都唔複雜,好多時都估到兇手。女主响美國遇過變態殺手,而呢個變態佬追到去中國,已經捉到女主割咗幾刀但又唔殺佢,咁佢山長水遠去究竟係為乜呢?
女主爸爸出軌,離婚後再娶小三生咗個女,作者好似都係單親家庭長大,書中寫單親家庭長大嘅子女,對出軌父親嘅感情,對小三生嘅妹妹嘅感情寫得好動人,當爸爸突然離世後女主嘅傷心,响遺體前得知遺囑嘅時候女主嘅表現同心情,作者都寫得好好
男女主感情嚟得突然,都冇做過d乜就忽然鐘意,唔可以話唔合理嘅,畢竟愛不需要理由

珍珠宮

回覆樓主:

白晝微光 空空如氣 2星
女主法醫男主刑警,女主法醫系畢業應徵警局文員,唔明白點解可以轉職去刑偵隊嘅法醫崗位,警察同文員完全唔同要求喎!香港警察要查三代,可能國內識人好過識字唔需要啦!刑偵隊要個法醫,但呢個法醫又唔解剖,只係現場睇下條屍幫同事洗下傷口咁,個職責好神奇
女主明明法醫系畢業,見到肢解嘅屍體會嘔吐唔合理,我去過醫學院嘅lab,裏面會有好多玻璃樽分別浸住唔同人嘅手腳內臟等,日日見住讀咗幾年都仲會驚到嘔?
睇得出作者好努力做資料搜集同書嘅大綱,整體嚟講結構唔錯,文筆亦好,只係細節有時會有d瑕疵,寫多d假以時日應該會唔錯的

珍珠宮

回覆樓主:

穌合香油 古代恨嫁守則 0星
故事無聊,唔覺得甜,男主侍衛女主公主,男主有事只識漲紅臉唔識辯解要女主出頭,除咗功夫好生得靚仔冇乜長處。女主只會任性發脾氣,如果唔係家人愛錫死咗好耐

最唔明白女主作小產要瞓床休養,但
仲有心情挑逗男主?好神奇嘅一個女人喔!

作者應該冇乜拍過拖,可能仲係處女,寫情膚淺寫慾無內涵情節幼稚,角色唔出彩冇吸引力,我跳住睇好艱苦至睇完,睇完都唔知作者呢個故事想講乜,只知係一個公主睇中咗個侍衛迷姦佢後千方百計要嫁俾佢,三觀不正唔洗睇,浪費時間!

珍珠宮

回覆樓主:

沾衣 寵妃 0星棄咗
故事好長,如果好睇長都冇問題,知否咁長我都睇咗幾次,但呢本書男女主角好似智障咁,成日d對白得一個字,女主身為側妃但就可以管埋正妃,好多情節都唔合理,我前面睇幾章中間睇幾章,結局都唔需要睇棄書不解釋

珍珠宮

回覆樓主:

涼風薄暮 楠木向北
作者預計會寫三本,依家只寫咗呢本同第二本夢旅人,我只睇咗楠木向北,暫時一星唔推薦,我係被簡介吸引,但內文我覺得好亂,開始睇第一個案,基本角色都未熟悉就講返四年前嘅往事又有一堆新角色,之後又講返現在式,跳嚟跳去我去到第三個個案時我已經唔記得邊個打邊個。我睇評論呢本書可媲美丁墨嘅美人同蝸牛,都唔係同一個level邊有得比?丁墨嘅書條理清晰,查案感情線都有好好嘅鋪排同描述,呢本我只係得一個感覺就係亂!作者眼高手底,想寫一個好長好懸疑嘅大案,中間又夾雜愛情,但鋪排不足技術唔夠,就令到結構變得混亂,可能等三部出曬會有好d嘅評價

珍珠宮

回覆樓主:

許乘月 天作不合

男主護駕時身受重傷,全隊護衛死曬得返佢一個,救返後失去咗部分記憶,忘記咗自己點解會深愛女主,一個追妻火葬場嘅故事就由此開始

女主有讀寫障礙,好似無乜故事會有呢個設定。故事係架空古代,男女平權,但男人又可以納妾,女人可以科舉去書院做官上朝,皇帝係女人,總之就唔係一般古代,我覺得好難投入,如果時代背景係民初會好好多

後段女主大屠殺後有心理病,變到呆呆滯滯,我覺得同男主一開始失憶同一個橋段,一個橋段寫到尾我覺得悶咗d,作者文筆唔錯,簡介寫得吸引,但內容冇乜特色,所有角色都唔出彩,得閒書荒可以睇下

珍珠宮

回覆樓主:

許乘月 有美人兮窺東牆
同之前嗰本天作不合都係古代平權,我真係好唔鐘意呢個設定。女主睇中男主美貌,其實男主都鐘意佢不過要面唔認,佢哋定親後女主本來有個升職機會,但男主為咗家族阻止女主同另一人公平競爭嘅機會,男主更一時意氣提出退親,而女主居然肯退,之後有一晚女主去灌醉咗男主後就離開京城消聲匿跡咗6年。呢6年女主去咗打仗,打完返嚟風水輪流轉到佢追女主

作者用咗唔少篇幅講女主對死去戰友有幾咁懷念唔捨得有多麼的心痛,但冇咩寫過女主打仗時點同戰友並肩作戰拋頭顱灑熱血肝膽相照,當我睇到女主祭奠時我只覺得婆婆媽媽好煩,如果唔係作者文筆唔錯1星都冇

珍珠宮

回覆樓主:

秀木成林 太子妃的榮華路
女主父親同哥哥打仗死咗,媽媽受唔住病死埋,得返佢同妹妹,繼皇后算係女主姑母,佢唔想太子有岳家幫扶所以將冇娘家嘅女主嫁入東宮,等佢個仔鬥贏太子就可以隨便滅埋女主,女主穿越,但其實唔穿都冇乜影響
呢位作者嘅出品水準都幾穩定,文筆流暢,寫戰爭尤其好
最重要係會有個合理理由點解男主會獨寵女主冇通房妾室,皇太極都極寵海蘭珠,佢生個仔立即大赦,等於默認佢仔做太子,知道海蘭珠病危仗都唔打,偷偷趕返去跑死幾匹馬,見佢死咗喊暈幾次最後昏迷咗半日,咁又如何?皇太極一樣最少有十幾個女人廿幾個仔女,有d地位嘅男人有一堆女人至係常態

珍珠宮

回覆樓主:

紙醉金迷 名動天下
女主嘅金手指實在開得太大,完全唔明白有乜原因佢可以人見人愛,基本上大部分人第一眼見到佢就覺得好鐘意佢要好好保護佢,加上身有異香,十足十一本唔需要用腦睇嘅甜寵文

至於男主。。。如果唔係生得靚仔的話,就一定被定位為孌童大叔

文筆其實可以的,但情節唔突出冇乜特別過人之處,有d地方更加係牽強,有時間可以睇下,唔睇冇損失

珍珠宮

回覆樓主:

畫七 朱雀橋
女主重生,前世雖然深愛男主,但等極都等唔到回應,心灰意冷下就聽從姨娘庶妹嘅慫恿嫁入東宮做太子妃,男主鬥贏太子後搶咗女主返去,但女主就被已成為男主妾侍嘅庶妹一杯毒酒毒死,重生後就當然嫁男主鬥庶妹姨娘做皇后啦!
我其實覺得男主兩世都好廢,第一世居然俾自己鐘意嘅女人嫁第二個,最後响自己面前中毒死咗,第二世可以被人入到宮脅持女主,皇宮係佢嘅地頭都可以咁,唔係廢係乜?
男女主相處嘅描述由頭到尾都差唔多,冇留心的話都唔知自己係咪唔覺意跳返去前面,結構有進步空間,有d未寫完嘅感覺,好似公主同別國太子以前究竟發生過咩誤會就冇交代過

珍珠宮

回覆樓主:

姀錫 秦夫人

女主其實係一個知書識禮嘅官家千金,可惜生得太妖孽攪到好難嫁出去,陰差陽錯下嫁咗去一個禮法嚴苛嘅侯府,老公又不苟言笑,故事就主要講女主點樣馴服老公
文筆ok,但有d伏筆冇寫到,有d趕收工感覺,而且所用嘅橋段全部都熟口熟面。

書荒可以睇下折磨時間

珍珠宮

回覆樓主:

藏珠 泊煙

典形女主重生故事,無乜驚喜,其實男二可以寫得更出彩,但作者可能寫寫下冇乜心機浪費咗。

男主冇乜特別,女主又唔吸引,最唔明白男主為乜要堅持娶女主,個理由說服唔到我,好平凡嘅一本書,書荒可以睇下

珍珠宮

回覆樓主:

笑佳人 嬌娘春閨
呢位作者水準穩定,基本上佢嘅作品都冇伏的,晉江嚴打之後我就未睇過佢嘅作品,雖然依家清過清水,作者水準維持到,故事同情節都合理

女主孤兒依附舅父一家,但有個衰舅母,表哥突然有病,舅父又唔响屋企,冇錢醫唔賣自己女賣咗女主去青樓,之後青樓被封女主又原封不動送返去舅父屋企,之後被隔離屋個捕快納做妾,成個故事就係捕快奮鬥發家史,咁佢係女主當然最後會做正室啦!

最主要都係家裡長短,女主同老太太嘅互動好可愛,最後有d拖,但要交代嘅都有交代好,3星小推,消磨下抗疫宅在家嘅時間

珍珠宮

回覆樓主:

丁墨 穿越之江山不悔

好失望!
我好鍾意丁大嘅書,睇書亦鍾情言古,但呢本書好令我好失望!女主穿到一個被養父養為人丹,本來佢一滿十六佢養父就會同佢圓房,咁佢係女主當然唔會發生啦!
仲有兩個全書最出色嘅男人愛上佢。而佢同男主嘅身世當然唔會簡單,各自父母都會係好出名同出色嘅人,但一係早死一係命運攪到佢哋失散咗啦!
前半其實唔錯的,但越睇越覺得好似粤語殘片咁,結局亦好易估。
故事合理,但我對丁大嘅言故失去信心,都係睇佢現言算了!

首頁

尾頁

跳至