家事百科

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我屋企廚房好細,但十幾年都習慣用單頭電磁爐,一般幾百蚊果種,用過美的及尚朋堂兩個牌子,兩個牌子各都用過兩部共四部,即係平均一部最多用約三年,但一般一部用唔夠一年,顯示屏及按鈕都有不同程度故障,最多發生係按鈕接觸不良。

想問下有冇會員有用呢種電磁爐,可用最耐有幾多年及正常? 有咩牌子覺得最好 !

禁止訪問

別墅

smart_lam 發表於 20-5-5 17:00
我屋企廚房好細,但十幾年都習慣用單頭電磁爐,一般幾百蚊果種,用過美的及尚朋堂兩個牌子,兩個牌子各都用 ...

p記,十幾年都唔識壞!

子爵府

小米電磁爐,平靚正好用。

禁止訪問

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

可以試下小米,我用黎煮公仔面,蒸點心,豬骨頭出水,不過貴版,有99級火力,有d多餘,根本要拎十幾級先感覺到火力大左或細左

象牙宮

smart_lam 發表於 20-5-5 17:00
我屋企廚房好細,但十幾年都習慣用單頭電磁爐,一般幾百蚊果種,用過美的及尚朋堂兩個牌子,兩個牌子各都用 ...

愈出愈好, 不需要耐用。
保養一年。

坏了再買更佳。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

熱血金章

333s 發表於 20-5-8 15:36
愈出愈好, 不需要耐用。
保養一年。

難怪地球村有病
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

大宅

oceandeepsea 發表於 20-5-6 15:50
可以試下小米,我用黎煮公仔面,蒸點心,豬骨頭出水,不過貴版,有99級火力,有d多餘,根本要拎十幾級先感 ...

我都打算買返個用嚟打邊爐,有人推介呢個,不過我睇影片話佢有99級,都嚇親

其實佢分咁多級,中火即係等於40至50級?咁平時應該用幾多級?

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

currycherry 發表於 20-5-15 13:20
我都打算買返個用嚟打邊爐,有人推介呢個,不過我睇影片話佢有99級,都嚇親

其實佢分咁多級,中火即係等 ...

有隻平板得十級,但唔知其他零件設計有冇唔同,煮公仔面,全速煲凍水,滾左就收到70,煮得一兩分鐘,就再收到50,一般炒餸就70左右

大宅

oceandeepsea 發表於 20-5-15 14:49
有隻平板得十級,但唔知其他零件設計有冇唔同,煮公仔面,全速煲凍水,滾左就收到70,煮得一兩分鐘,就再 ...

即是99級
我當佢50是細火 70中火 都差唔多啦

首頁

尾頁

跳至