自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

中學好多科唔合格,甚至聽唔明

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

vta137 發表於 20-5-5 12:33

小學某d科好差
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

小學得7、80分好低詐喎,已預期到成績唔會標青

珍珠宮

回覆樓主:

所以要好好揀合適既中學。
小學70-80分算一般。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

小學呢個成績只係一般,唔算好亦未算差

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我果個年代,7、80分好普遍!上到中學,無話聽唔明!
我係70後土生土長!小學寶血,中學蘇浙!當時中一已普教中!上堂只普、英,廣東話係輔助!我小學中等成績升上中學,無問題喎!

大宅

回覆 vta137 的帖子

仲要睇咩小學同咩中學, 我小學時(勁普通小學), 次次90左右, 成功入到BAND 1 英中 中學, 但入到去, 完全唔知佢講乜, 尤其HISTORY, GEO 咁, 英文程度同人地相差一大段距離....花左整整3年時間先追到DD.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

知道就算小學好高分的...中學都係唔合格...

大宅

wcpcelia 發表於 20-5-5 14:29
知道就算小學好高分的...中學都係唔合格...

我相反,小學數學自小四下學期開始就無合格過,但升中後ok的。

珍珠宮

環保接龍勳章

中學同小學學嘅野係2回事

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

禁止訪問

畀面勳章

別墅

小學最少90分以上才较見得人(不算好好),70分其實算接近不合格了。一般小學成續中間數為80。70-80是差成績,如果70-80,一般派band 3-4中学。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

小學唔高分反而到中學好左

公爵府

baby_chu 發表於 20-5-5 13:34
我果個年代,7、80分好普遍!上到中學,無話聽唔明!
我係70後土生土長!小學寶血,中學蘇浙!當時中一已 ...

穌浙好cher

象牙宮

回覆樓主:

我細小學主科9字頭添,上到中學讀唔掂,勁怕讀歷史

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

大宅

回覆樓主:

我小學頭10 , 中學係尾10

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我仔小學都係7-80
上左中一反而成績好左....
以前小學唔識會幫下佢..
上左中一有唔識我要佢自己搵答案...
唔明查字典...或GOOGLE搵資料..
咁樣反而仲好....(個人意見)
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

alicego62 發表於 20-5-5 21:37
穌浙好cher

我讀果時覺得唔 cher喎!輕鬆架喎!

首頁

尾頁

跳至