家事百科

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

oceandeepsea 發表於 20-5-27 11:56
六千唔捨得買

西門子頂級型號IQ700, 朋友用緊, Made in Germany, ~$6300 唔算貴啦

iQdrive無刷式變頻摩 9 kg 1600 轉/分鐘

https://www.siemens-home.bsh-group.com.hk/zh/productlist/laundry-care/washing-machines/front-loader-washing-machines/WM16W640EU#/Tabs=section-technicalspecs/

另外一部惠而浦頂級型號FSCR10432, 朋友用緊, Made in Italy, ~$6300 唔算貴啦
SEN 直驅式變頻馬達
10公斤 / 1400轉/分鐘

https://www.whirlpool.com.hk/chinese/fscr10432-smart-silence-front-loading-drum-washer

珍珠宮

oceandeepsea 發表於 20-5-27 15:53
成日聽人講,電器要夾人,所以唔敢買咁貴,都係揀三千中左右,用到三年就算
...

不要超重, 正常使用應該用到十年左右, 我第一部惠而浦用左十年, 第二部金章用左16年:)

珍珠宮

virgokaren 發表於 20-5-27 22:19
本身用開金章(用左三部),
剛壞左部揭頂式,而家想試下LG 二合一。
15、16中。。。。

未用過LG, 無朋友用過, 比唔到意見, 去Fortress sales 經常推銷Hang Seng card 買LG, LG賣點直驅式變頻摩打, 同金章行BELT好唔同.

珍珠宮

納蘭小主 發表於 20-5-28 19:21
我覺得西門子好過惠而浦, 印象中好似成日都聽D人講過惠而浦好似好易壞,
不過你朋友用緊係意大利製造既頂 ...

有無聽過西門子都係惠而浦廠製造, 以相同規格, 惠而浦賣平的.

多年前, 意大利出名製造前置式洗衣機, 法國出名製造上置滾桶式洗衣機.

珍珠宮

納蘭小主 發表於 20-5-28 19:24
之前聽過人講每次洗衣都唔好咁Full, 七八成滿先開機洗, 太多太少都對洗衣機唔好.

我娘家同奶奶屋企都係用 ...

的確係, 正常使用應該用到十年以上.

首頁

尾頁

跳至