家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Anka 發表於 20-5-27 12:15
西門子頂級型號IQ700, 朋友用緊, Made in Germany, ~$6300 唔算貴啦

我覺得西門子好過惠而浦, 印象中好似成日都聽D人講過惠而浦好似好易壞,
不過你朋友用緊係意大利製造既頂級型號, 應該都會好襟用.
做左媽咪先知道, 世上只有媽媽好

複式洋房

Anka 發表於 20-5-27 16:54
不要超重, 正常使用應該用到十年左右, 我第一部惠而浦用左十年, 第二部金章用左16年:)

之前聽過人講每次洗衣都唔好咁Full, 七八成滿先開機洗, 太多太少都對洗衣機唔好.

我娘家同奶奶屋企都係用緊金章牌, 都用左成十年以上, 仲未壞.
做左媽咪先知道, 世上只有媽媽好

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

納蘭小主 發表於 20-5-28 19:18
如果貴既, 我寧願買歐洲製, 覺得質素會比較好.

但係大電器要撞手神,洗衣機,冷氣出事率幾高,反而電視,雪櫃,穩定d,所以我既理論係唔好為左生產地而貴買,大眼雞,三千中玩三年,日日開,已經好抵

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

納蘭小主 發表於 20-5-28 19:21
我覺得西門子好過惠而浦, 印象中好似成日都聽D人講過惠而浦好似好易壞,
不過你朋友用緊係意大利製造既頂 ...

有無聽過西門子都係惠而浦廠製造, 以相同規格, 惠而浦賣平的.

多年前, 意大利出名製造前置式洗衣機, 法國出名製造上置滾桶式洗衣機.

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

納蘭小主 發表於 20-5-28 19:24
之前聽過人講每次洗衣都唔好咁Full, 七八成滿先開機洗, 太多太少都對洗衣機唔好.

我娘家同奶奶屋企都係用 ...

的確係, 正常使用應該用到十年以上.

伯爵府

牛年勳章

納蘭小主 發表於 20-5-28 19:18
如果貴既, 我寧願買歐洲製, 覺得質素會比較好.

Candy 好嗎?
睇吾到佢用咩摩打?
價錢幾吸引。

侯爵府

納蘭小主 發表於 20-5-28 19:21
不過你朋友用緊係意大利製造既頂 ...

屋企部惠而浦用左3年半,上星期開始唔轉,要等一個星期今日先有師傅來檢查,話摩打壞左換+運輸費要$25xx仲要整3星期,即刻上來睇睇各位有咩攞介。
好似比較多人話electrolux好,我之前用金章覺得好嘈,不過就襟啲十年左右。

複式洋房

成日聽LG好
不過自己用金章, 暫時都好OK!

大宅

star9123 發表於 20-4-28 01:19
洗衣機 2選一1.LG F-C14105V2W

樓主結果有冇買LG呢款,今日行開電器鋪,個sales勁sell LG呢款,可以洗10.5公斤、乾7公斤衫,而且唔係用皮帶,唔會因為超重洗壞部機而好嘈。因為平時工人洗衫,好難控制佢放幾多衫入去洗

大宅

未用過二合一洗衣連乾衣機,唔知會唔會好熱,部機快啲壞

大宅

purplechung 發表於 20-8-14 19:02
屋企部惠而浦用左3年半,上星期開始唔轉,要等一個星期今日先有師傅來檢查,話摩打壞左換+運輸費要$25xx仲 ...

你結果買咗乜嘢牌子?上揭定係大眼雞?

男爵府

回覆樓主:

我部LG 7kg 二合一用左5年,乾衣唔夠二十次,乾衣時有燒膠味(其他用家有相同情況,但話越用越少味,我就唔知喇),洗衫就乾淨,快,模式多,樓主其實唔駛太擔心,Lg 即係金星,六幾年就做洗衣機。

侯爵府

tinkerbell2004 發表於 20-12-2 18:13
你結果買咗乜嘢牌子?上揭定係大眼雞?

最後在Aeon買左部西門子,左減右減優惠後$3,330.20 仲有養住壺送,8月用到而家無問題幾好

首頁

尾頁

跳至