跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 23-3-17 12:30
你唔係住Houston吧?睇新聞話侯斯頓校區被州接管,唔知會點改點變?最驚係影響到學生升班派位,特別係高中 ...

我唔係呀⋯⋯現在開始要煩阿女報大學了⋯⋯諗起就頭痛

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

ivyscyip 發表於 23-3-16 21:38
我唔係呀⋯⋯現在開始要煩阿女報大學了⋯⋯諗起就頭痛

我都差不多,大仔出年畢業,今年尾明年初要報,佢都未知自己想點,只係話最有興趣係化學,生物都鍾意,數學次之,其實物理佢唔錯,但話再讀會好難,所以未必想報物理。以佢情況,我地可能會俾佢上社區大學,讀住GE科目先,俾多少少時間佢。再一年就要煩個女,佢仲唔掂,只知道自己唔鍾意科學,對數學有好濃興趣,非常喜歡Arts同跳舞,但唔想將興趣轉化為職業,有親戚提議佢讀經濟或財務,最近學校有個investment club,佢同個仔都加入,成日返嚟問有關投資嘅嘢。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

不經不覺仔女放暑假已經一個月有多,細女返緊internship,係一個由市政府主辦嘅工作室,其實俾學生學下職場嘅嘢,同時有錢賺,會有project要交,有presentation要做,女話有D人連上zoom都唔開鏡頭,有task要做又唔參與,我話現實工作中都有咁嘅人,做好自己個份就係啦。大仔就今日去上intern orientation,係真正一份工作,喺療養院做aide,佢話有興趣做同醫療有關工作,雖然遠咗少少,不過佢鍾意就得。

上個月我老公中COVID,我同仔女無事,唔夠半個月到我同仔女中,我最嚴重,初初發燒加肌肉痛喉嚨痛,足足兩個星期又咳又頭痛,完全冇精神/精力做嘢(remote),到今日都係仲有咳同喉嚨痕,不過已經好得8899。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 23-7-11 08:15
不經不覺仔女放暑假已經一個月有多,細女返緊internship,係一個由市政府主辦嘅工作室,其實俾學生學下職場 ...

我哋仲有一個月就放完暑假。阿女超忙,上咗兩科summer school,宜家去咗第二度4個星期的summer program. 阿仔兩星期後就要開始band,日日出去暴曬。佢今個暑假係老豆公司intern,又做咗30+ hours義工,仲上埋drivers Ed.

我哋下星期會去SF一星期,c6會跑全馬,我會去跑半馬,希望天氣唔好熱啦!

王國長老

ivyscyip 發表於 23-7-13 14:30
我哋仲有一個月就放完暑假。阿女超忙,上咗兩科summer school,宜家去咗第二度4個星期的summer program. ...

我以前讀書時都鍾意跑步,年年學校都有比賽,後來大咗發現左腳有問題,而家行耐D都唔得,有時上完跳舞堂返屋企,腳會痛兩三日,不竟年紀大咗。下星期六日應該唔會太熱,出太陽就點都會晒,不過沿碼頭跑應該都有風。

你跑1st 定 2nd Marathon?

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 23-7-14 07:11
我以前讀書時都鍾意跑步,年年學校都有比賽,後來大咗發現左腳有問題,而家行耐D都唔得,有時上完跳舞堂返 ...

我跑city half,golden gate bridge 太斜了!

王國長老

ivyscyip 發表於 23-7-13 15:19
我跑city half,golden gate bridge 太斜了!

唔只斜,仲好早,6點幾就開跑,雖然而家我都五六點就醒,但咁早去跑,魂都未歸位。下星期六日我同個女都要去練舞,因為再下一個星期有表演,練習場地好近DT,到時要早D出門口。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 23-7-14 07:30
唔只斜,仲好早,6點幾就開跑,雖然而家我都五六點就醒,但咁早去跑,魂都未歸位。下星期六日我同個女都要 ...

早冇問題,因為c6都係咁早。我驚我俾掃上車咋⋯⋯

王國長老

話咁快仔女已經開咗學半個月,同一時間我亦轉咗工,告別做咗十幾年嘅公司,而家新工baby step適應中,同事同工作都OK,唔同行業,唔同工種,係另一種體驗。

王國長老

回覆樓主:

今晚趕起抹茶芋頭紫薯千層酥,聽日可以送俾同學同老師,祝各位火星JM中秋節快樂,健康幸福!
attach0/tmp/phpX9l5MU

ckh689    發表於 23-10-2 18:47

大宅

rose-mag 發表於 23-9-30 13:06
今晚趕起抹茶芋頭紫薯千層酥,聽日可以送俾同學同老師,祝各位火星JM中秋節快樂,健康幸福!

...

整得好靚啊(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

王國長老

唔覺唔覺又到感恩節,今年有兩日假放,放埋Black Friday,整完感恩節大餐可以休息番一日,過埋周末至返工。今年仔女問可唔可以唔食火雞,我問咁食咩?佢地話食雞啦,火雞都唔好食,仲好,唔駛煩,又慳時間,暫時只係決定到整雞槌/翼/脾,薯蓉、蕃薯、炒雜菜,唔太想食咁多肉,睇下會唔會焗baby ribs,蘋果批應該都會整,我又想整焗酥皮啤梨,不過家人唔太好啤梨,女就想整apple roses,佢貪個樣靚。。。

男爵府

各位兄弟姐妹,呢排有乜搞作啊?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊