烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問大家有冇試過將紅豆打粉後,煲紅豆沙?

大宅

Moon_jm 發表於 20-4-11 19:53
請問大家有冇試過將紅豆打粉後,煲紅豆沙?

好似冇咗個口感

別墅

126925 發表於 20-4-11 21:14
好似冇咗個口感

今天煲失敗了(emoji),照住網站教的但啲豆一啲都唔溶

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

煲紅豆沙唔係打粉煲,係要煲完焗一焗,再煲再焗,三次後會又淋又起沙。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

別墅

rose-mag 發表於 20-4-12 00:11
煲紅豆沙唔係打粉煲,係要煲完焗一焗,再煲再焗,三次後會又淋又起沙。
...

三次嗎?我上YouTube, 跟住做,又話唔洗浸唔洗雪,但一啲都腍(emoji)

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Moon_jm 發表於 20-4-11 22:28
三次嗎?我上YouTube, 跟住做,又話唔洗浸唔洗雪,但一啲都腍(emoji)

我自己係咁煮,第一次滾耐少少,熄火唔開蓋焗到個煲變涼,開火再煮滾,熄火再焗,又係等到個煲唔熱再開火煮滾再焗,中間每次開火煮都要睇下有冇水,冇水就再加水。

煮三次後D紅豆係一拮就散,我先至加糖再加多D水去煮成紅豆沙糖水,之前係齋水煮唔落糖。

未煮之前我有洗下紅豆,有落水浸下先,但我冇雪過。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

首頁

尾頁

跳至