嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

Bb 6 month,可以比d意見嗎? bb加左固1星期,整體冇食少左奶,我要刻意減奶?謝謝

6am 埋身 再訓到around 10am

10:45 am 固 (半碗糊仔)

12noon 7-8 oz milk (未加固前係11am食7-8oz 奶)

4pm 7-8 oz milk

有時會有下午茶:水果蓉

8pm 埋身

11pm 埋身

夜奶

回覆 amfam 的帖子

Hi amfam , 6-8個BB 仍會以飲奶為主,進食固體按BB胃口唔迫食, 隨住固體份量增加, BB會對飲奶需要會慢慢減少,通常食到1/2或大半碗糊/粥(250-300ml中毫碗) + 1/2-1湯匙肉蓉 + 1/2中式湯匙菜蔬 + 1湯匙水果蓉,就可代到一餐奶。BB有冇試過食粥仔?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-3-19 18:02
回覆 amfam 的帖子

Hi amfam , 6-8個BB 仍會以飲奶為主,進食固體按BB胃口唔迫食, 隨住固體份量增加, ...

試左食粥,食到半碗

最新時間表:

7:30 埋身

10:45 am 固 (半碗粥)

2pm 7-8 oz milk

6pm 7-8 oz milk

有時會有下午茶:水果蓉

10pm 埋身

夜奶

大宅

amfam 發表於 20-3-20 11:46
試左食粥,食到半碗

最新時間表:

10:45 果餐當lunch
係咪應該較晏d?
Thx

amfam 發表於 20-3-20 11:47
10:45 果餐當lunch
係咪應該較晏d?
Thx

已經食到半碗粥仔,BB吞嚥能力好好呀 ,慢慢加入唔同食材,菜/瓜蓉、肉魚蛋()豆,由少量開始,連續試三日去觀察BB接受程度,再因應BB吞嚥/消化能力增加份量,通常安排BB食固體的時間,接近大人食午、晚飯時間,對日後一家人一齊食正餐都有幫助架。 BB有嘗試肉/魚嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至