懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問早孕反應會每天不同嗎? 5w時每天胸會逐日脹,乳頭越來越敏感,食野越來越反胃。但6w後每樣情況開始減弱。是身體適應了,或是有狀況? 由5w起有食中藥安胎,內有舒緩反胃效用,也有食小白球後初孕supplement。下星期才第一次產檢。

大宅

Wansasa 發表於 20-2-25 14:01
請問早孕反應會每天不同嗎? 5w時每天胸會逐日脹,乳頭越來越敏感,食野越來越反胃。但6w後每樣情況開始減弱 ...

我由有左到宜家keep住胸漲同乳頭敏感 宜家已經26wk 不過唔知中醫開咩比你飲所以好難講 反胃呢樣反反覆覆就正常 聽人講頭3個月會勁d 3個月後會緩和d 有d媽媽就由有嘔到生 有d就由有平和到生都無點嘔過 呢樣要睇體質應該唔可以作準 我自己係由有到24wk都無點嘔同反胃 26wk開始又黎料反胃 如果你擔心既睇下可唔可以改早少少產檢

別墅

rainbowflower 發表於 20-2-26 09:15
我由有左到宜家keep住胸漲同乳頭敏感 宜家已經26wk 不過唔知中醫開咩比你飲所以好難講 反胃呢樣 ...

多謝你回覆我❤

我尋日睇中醫,佢話早孕反應會好似波浪咁有時輕有時重。我依家胃不適嘅時間隔兩三日會唔同,胸脹情況一樣。所以好奇,係咪jm頭3個月都會有一個持續嘅規律,每日都有相同嘅唔舒服。定係我比較唔一樣。例如作嘔係咪每日都發生。因為不久前6周胎停,早孕反應突然無哂,有啲擔憂。。。

複式洋房

我而家7W, 呢兩個星期都係持續一時胸口悶無胃口一時又可以食好多野, 應該個個人都唔同..

複式洋房

Wansasa 發表於 20-2-26 14:04

多謝你回覆我❤

我同你情況一樣,五週胸有脹痛,去左睇中醫,食左幾日安胎藥脹痛情況減少了,因為等緊七週檢查心跳,宜家咁樣真係有啲擔心,不過有經驗既朋友叫我唔好太過擔心,希望真係自己嚇自己,呢兩週時間好難捱呀⋯⋯

別墅

carrot_886 發表於 20-2-28 10:18
我同你情況一樣,五週胸有脹痛,去左睇中醫,食左幾日安胎藥脹痛情況減少了,因為等緊七週檢查心跳,宜家 ...

我都等緊照胎同埋心跳,尋晚開始有幾下反胃,希望唔太辛苦。

大宅

ann520 發表於 20-2-28 11:01

我都等緊照胎同埋心跳,尋晚開始有幾下反胃,希望唔太辛苦。 ...

有早孕反應證明孕酮高BB好健康,好事來的

別墅

carrot_886 發表於 20-2-28 10:18
我同你情況一樣,五週胸有脹痛,去左睇中醫,食左幾日安胎藥脹痛情況減少了,因為等緊七週檢查心跳,宜家 ...

今朝起身無特別唔舒服,點知空腹飲左半杯水就邊黃胆水都嘔哂出黎。不過嘔完又可以正常食早餐,真係好痴線! 如果係早孕反應,應該開心

複式洋房

ann520 發表於 20-2-28 11:01

我都等緊照胎同埋心跳,尋晚開始有幾下反胃,希望唔太辛苦。 ...

我想問你既肚係咪都keep住熱嫁?我呢兩日冇咁熱了........真係好擔心的

別墅

carrot_886 發表於 20-2-28 12:46
我想問你既肚係咪都keep住熱嫁?我呢兩日冇咁熱了........真係好擔心的
...

唔算好熱,但一定系暖

洋房

Wansasa 發表於 20-2-25 14:01
請問早孕反應會每天不同嗎? 5w時每天胸會逐日脹,乳頭越來越敏感,食野越來越反胃。但6w後每樣情況開始減弱 ...

應該每人反應唔同,我就咩反應都無

首頁

尾頁

跳至