自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問有無JM有車縫,你地嘅衣車係淘寶買還是係香港店買?

我想買部brother,我見淘寶都有…但又覺得唔隱陣…(無保養),又怕咁遠送黎就俾運輸掟黎掟去,但又見到淘寶有好多嘢送…價錢又平啲…15.16跟

我都唔知應該係香港brother買好…還是淘寶好~想問大家意見

侯爵府

深水埗東X教得不錯(我買野時看到)。

我幾部也是在衣車叔X買的(我只喜歡舊野。重身好多!我買的,也是made in Japan的舊野。)

====
taobao 買的。如果壞了好煩。而且沒人教。(taobao model number, 跟香港勝X好像不同的 ,我不知可不可自費維修了!)

====
新手,我覺得有人教很重要(最少要懂穿線和打線吧?也要自己診斷衣車毛病。)。 如果是老手, taobao也可以(我在taobao買"集骨車"; 送了很多配件,我全部不懂用)。

====
我最喜歡是真善美。但Taobao很少。Brother 很輕身,我很快車壞了(好像taobao買的?忘了!)
Taobao 很多"重機"。以前是出工業車的。我見過人買車及試,也不錯。(brother 入門級,真心不好用!)

*個人意見。人人不同。

別墅

hker 發表於 20-2-14 02:53
深水埗東X教得不錯(我買野時看到)。

我幾部也是在衣車叔X買的(我只喜歡舊野。重身好多!我買的,也是ma ...

我最後在港購買…雖然係貴啲…但買份安心…有乜事都可以有保養

wcpcelia    發表於 20-2-15 11:00

侯爵府

gloriachorus 發表於 20-2-15 00:55
我最後在港購買…雖然係貴啲…但買份安心…有乜事都可以有保養

對!而且遇有不明,可以問。

衣車,簡單起來,可以很簡單。但複雜起來,也有點學問的

要車漂亮的線,布 +針 +線 +衣車重量也可影響的。

Have funs!

* cotton friend 是我以前時時買的。很多ideas and patterns. 淘寶大陸版平好多。

別墅

hker 發表於 20-2-15 01:10

請問咩叫cotton friend?布店?

侯爵府

gloriachorus 發表於 20-2-15 19:31
請問咩叫cotton friend?布店?

sewing magazine.

台版貴一點。行過大書店看看。很多紙樣的。

google " cotton friend" 很多期的。(好像是季刊,忘了。我手頭的也借了給人無回頭

===
布檔在基隆街。很"老香港"情懷。

禁止訪問

琥珀宮

gloriachorus 發表於 20-2-14 02:40
請問有無JM有車縫,你地嘅衣車係淘寶買還是係香港店買?

我想買部brother,我見淘寶都有…但又覺得唔隱陣… ...

係淘寶買過一部3700brother衣車,幾好用,平過香港買,連運費都係1100左右,用左4,5年,雖然唔係成日用,但都ok, 係車厚野時要慢d車

侯爵府

油麥麥 發表於 20-2-15 19:49
請問淘寶有無裁好的布片,因只想車縫不想畫紙樣不想剪布

cotton friend 的書,紙樣可剪出來的。(1:1 架)。

我沒買過裁好的布 不知。但我真的覺得,深水埗車仔檔的布,比較優質。(taobao 買過十多次,也是麻麻地)(但我買德國線 /衣車針。香港十分難買)。

====
我也是最憎畫紙樣。所以,衣車是一件Art! 緊急時才用。(但我時時有用集骨車的。快手)。

禁止訪問

侯爵府

油麥麥 發表於 20-2-15 20:59
明天星期日深水埗車仔檔開市嗎?車仔檔近邊?只想買少少細細塊的布
...

星期日我不肯定。(以前很多檔仔不開的。但近年有些旁邊的布店有開; 我不知近來啦 !深水埗賣布的地方很多,不一定在基隆街的。但星期六,肯定更好!)

前面條街,大把細布買 (樹記腐皮附近)。$20多元細細幅(超貴)。口罩材料包或紙樣也有。

======

禁止訪問

別墅

hker 發表於 20-2-15 01:10

哦…原來係雜誌…我去搵下先…thx呀!

別墅

mandy952 發表於 20-2-15 19:53
係淘寶買過一部3700brother衣車,幾好用,平過香港買,連運費都係1100左右,用左4,5年,雖然唔係成日用, ...

但有無話保養方面係點㗎?

琥珀宮

gloriachorus 發表於 20-2-15 22:16
但有無話保養方面係點㗎?

最近都要要攞返深圳整,但正常用其實頭兩年都唔使保養

別墅

油麥麥 發表於 20-2-15 20:59
明天星期日深水埗車仔檔開市嗎?車仔檔近邊?只想買少少細細塊的布
...

星期日好多都休息

別墅

mandy952 發表於 20-2-15 23:00

最近都要要攞返深圳整,但正常用其實頭兩年都唔使保養

哦!
我都係保養問題…所以揀係香港買…但貴好多囉

琥珀宮

gloriachorus 發表於 20-2-15 23:02
哦!
我都係保養問題…所以揀係香港買…但貴好多囉

你喜歡啦

首頁

尾頁

跳至