論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

尋日中午, 我喺SOGO門口搭2X, 我坐下層. 唔記得係咪維園個站, 有個著粉紅T-shirt既長髮姐姐(似係印印)拖住1個讀維記幼稚園既男仔(大約4-5歲)上車. 個男仔行先坐喺我前面既單人位.

姐姐嘟完八達通行入嚟, 個男仔企起身, 姐姐攬住個男仔一齊坐(我有見過D姐姐自己去第2度坐, 打電話唔理D小朋友). 上咗東區走廊, 突然個男仔再企起身, 個姐姐同後面D同郷講野, 我見到地下有水流出嚟, 可能個男仔忍唔住賴咗尿, 但個姐姐無取笑佢, 無話佢, 無推開佢. 姐姐條褲都應該濕咗, 但係無表露出厭惡的表情, 仲好關心個男仔, 到鯉景灣落車仲叫個男仔睇路.

當時我既感覺係: 呢個姐姐真係鍚個男仔既, 抵讚.

伯爵府

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

水晶宮

別墅

個小朋友已經讀幼稚園, 都起碼3-5歲, 咁大個急尿都唔識講,在巴士上賴尿都唔話佢?

我成日覺得現今小朋友都同我地好唔同, 可能係因為大多數都係姐姐湊大, 姐姐唔可以打佢 or 大聲鬧佢我都好贊成, 但連教都唔比 / 唔教就真係閉啦, 自問做父母的每日都係對得佢幾個鐘, 可教佢的時間唔多,亦都未必有事件發生令你有機會同佢講道理, 想個小朋友乖的都真係要同工人合作呀. 有時見d小朋友係街大聲喝d工人, 有d仲打...唉, 我地的下一代......

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

好姐姐仲有嘅,我有日係北角街市,見到個印印揹住個4-5歲大嘅小朋友,小朋友要落地,但街市又濕又污穢,姐姐為有俾張20蚊紙小朋友玩,叫佢唔好落地。
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珍珠宮

原帖由 mikeivybb 於 09-5-21 18:07 發表
個小朋友已經讀幼稚園, 都起碼3-5歲, 咁大個急尿都唔識講,在巴士上賴尿都唔話佢?

我成日覺得現今小朋友都同我地好唔同, 可能係因為大多數都係姐姐湊大, 姐姐唔可以打佢 or 大聲鬧佢我都好贊成, 但連教都唔比 / 唔 ...

教小朋友既責任, 應該係父母, 亦唔好指意工人做.

工人對少主好已經唔錯, 大家文化背景又唔同, 工人用佢家郷果套嚟教小朋友, 未必啱香港人用.

珍珠宮

呢個工人表面睇, ok喎~

首頁

尾頁

跳至