家事百科

跳至

首頁

尾頁

洋房

用來裝各式各樣清潔劑的置物櫃(廁所洗手盆之下)因之前唔知係唔係漏左d清潔劑出來 搞到好大陣味!已經用梳打粉開水全面抹過一次 好左六、七成,但仲係有二、三成氣味殘留!

有兩個疑問:

1.未能完全確定一定係清潔劑殘留氣味!會唔會有其他氣味來源?個椻得水管水槽 無放其他任何物品 d清潔劑已俾我全部扔掉了

2. 有何方法可去除呢d味呢?次次開椻都好「攻」鼻

Thx

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

睇下有冇必要用清潔劑,如果本身都有keep住清潔,咁應該唔使用咁勁既清潔劑,味無咁重

珊瑚宮

回覆樓主:

坐廁剩係用個3m刷,無用其他野,一日一次,或去完大,刷一刷,唔見有異味

企缸用百潔布刷,一星期一次,可以加洗潔精,我用紅威寶,無味,幾溫和,有黃邊,用激落君,就咁刷

珊瑚宮

回覆樓主:

拖地,用清水,最緊要有吸塵機輔助

廚房用洗潔精,台面corian直接用百潔布,另外可以買支滴露消毒,無色無味

珊瑚宮

回覆樓主:

睇下坊間有冇d辟味用品,例如竹炭,開一排清新機

大宅

GMCC 發表於 20-1-3 22:35
用來裝各式各樣清潔劑的置物櫃(廁所洗手盆之下)因之前唔知係唔係漏左d清潔劑出來 搞到好大陣味!已經用梳 ...

用led電筒或者手機照清楚整條排水管有無滲漏, 同時拆開隔氣清潔內面的淤積物, 係洗手盆放一大盆水, 臨尾聽下有無"gur gur"聲, 無就日本city買樽花仙子通渠粒子, 跟說明用少量粒子(大約1/4至1/5樽), 之後用大量溫至少熱水沖

首頁

尾頁

跳至