親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

暑假12天全自駕,同大家分享一下行程:

Day 1: 鹿兒島空港-Budget取車-Tenmonkan 高倉焼肉-Tenmonkan行街

Day 2: Dolphin Port-水族館-鹿兒島拉麵@Dolphin Port shop 7-足湯-櫻島渡輪-展望台-足湯@櫻島遊客中心後方不遠處的公園-恐龍公園-湯之平展望台-中村屋黑豚shabu shabu

Day 3-明治維新館-鹿兒島県立博物館(免費!推薦好多野睇!)-三平拉麵-照國神社-島津忠義公像-西鄉隆盛銅像-仙嚴園(附近間Starbucks外形好特別)-AMU Plaza行街-坐摩天輪-燒肉 Gyu do!@Tenmonkan天文館通(very good)

Day 4- AMU Plaza行街/6/f 夾公仔-AMU 5/f 炭焼き初代 はぜる- 指宿-Sand bath-溫泉/游水/足湯-dinner@長壽庵-Lawson(可買烟花玩)-指宿海上溫泉

flower9    發表於 20-9-10 13:57

大宅

回覆樓主:

Day 5-指宿海上溫泉早餐/Joyfull早餐-Marushoku Chuodori Supermarket Seria行街(好好行,乜都有!超平!)-JR日本最南端の駅 (黃色郵筒寄明信片)-池田湖-Joyfull午餐-平川動物園(推薦)-宮崎- dinner at みやざき晴海 Hareumi@一番街- 浸溫泉

Day 6- Vito Cafe@ Bon Belta 早餐- 延岡中途休息站(有個小市場,我地買了日本提子,好好食1000yen)-高千穗小火車-流水麵@千穗之家元祖店-高千穗峽瀑布(落雨坐唔到船有點可惜)-高千穗神宮-行對面免稅药妝-dinner at 炭火燒肉勘太@一番街-Marushoku Chuodori Supermarket

flower9    發表於 20-9-10 13:58

大宅

Day 7- Joyfull食早餐-鬼之洗衣板-青島神社-lunch and shopping @ Aoshimaya(餐廳和shopping於一身)-鵜戶神宮(一定要去好靚)-原藤(Depo Sports好大體育用品應有盡有加平)行街-dinner@地雞黑木屋@橘通

Day 8- Kitchou Udon@橘通-Kids US Land@Bon Belta 3/f(好啱小朋友玩)-高千穗牧場-揸車去熊本-花秀苑燒肉 @下通(nice!)

Day 9-黑亭拉麵早餐-Kumamon Square-COCOSA-熊本城-城彩苑-阿蘇亭山見茶屋吃燒馬肉-酒店浸溫泉-下通行街-dinner@孫三郎焼肉5/f (very good )near下通

Day 10-Joyfull早餐-阿蘇牧場-草千里騎馬-阿蘇火山博物館-dinner孫三郎

大宅

Day11-Joyfull-水前寺成趣園-水前寺免稅店shopping-雲巖禪寺-霧島旅行人山莊溫暖旅館-酒店和式晚餐-浸戶外露天然溫泉赤松之湯-very nice!)

Day 12-旅館早餐-森之散步道-山莊足湯-霧島神宮-鹿兒島空港-lunch@山形屋(domestic terminal shop F)-回港

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

多謝分享

大宅

lalawowo 發表於 19-12-28 14:07
Day11-Joyfull-水前寺成趣園-水前寺免稅店shopping-雲巖禪寺-霧島旅行人山莊溫暖旅館-酒店和式晚餐-浸戶外 ...

以你的行程,每天平均大約駕駛多少時間?

大宅

MrsKong 發表於 19-12-30 09:02
以你的行程,每天平均大約駕駛多少時間?

由鹿兒島去宮崎,宮崎去熊本...每程2.5hrs左右,印象中其他車程都唔係好遠。但我地長途會stop中途站食吓睇吓風景買吓野,所以唔覺耐。

wcpcelia    發表於 19-12-31 14:54

大宅

lalawowo 發表於 19-12-30 09:29
除了由鹿兒島去宮崎,宮崎去熊本...每程2.5hrs左右,印象中其他車程都唔係好遠。但我地長途會stop中途站食 ...

Thx!

全程行高速公路嗎?有冇靚相睇下?

大宅

MrsKong 發表於 19-12-30 09:50

Thx!

全高速,記得買KEP, 平好多的!

翡翠宮

畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章

多謝樓主分享
I 大蚊豬   

男爵府

請問赤松之湯你係夜晚浸? 環境都OK?

伯爵府

C.yan110 發表於 20-1-14 16:34
請問赤松之湯你係夜晚浸? 環境都OK?

夜晚有暗燈,我估 比較好係早check in,日光日白浸先睇到個環境,今日第二次住,我今次佢無話夜晚仲有無位可浸,但職員叫我明天0700去浸赤松之湯!上次我check in 浸鹿之湯(有日落睇),翌日早上浸hinoki。

伯爵府

回覆樓主:

旅行人山莊,性價好!但昨日去完LA VISTA 貴少少,推介!真係百年vs一年 好難揀!

男爵府

hennyyoyo 發表於 20-1-14 17:53
夜晚有暗燈,我估 比較好係早check in,日光日白浸先睇到個環境,今日第二次住,我今次佢無話夜晚 ...
我問佢,佢話得返最夜個場

男爵府

hennyyoyo 發表於 20-1-14 18:17
旅行人山莊,性價好!但昨日去完LA VISTA 貴少少,推介!真係百年vs一年 好難揀!
...
今次試左旅行人先,下次試下你推介呢間~

伯爵府

C.yan110 發表於 20-1-14 18:59
我問佢,佢話得返最夜個場

我覺得夜場始終無咁好,黑媽媽咁 附近環境都睇唔到!

男爵府

hennyyoyo 發表於 20-1-14 19:16
我覺得夜場始終無咁好,黑媽媽咁 附近環境都睇唔到!
係,但都冇辦法
請問家下個邊凍嗎?

伯爵府

C.yan110 發表於 20-1-14 19:46
係,但都冇辦法
請問家下個邊凍嗎?

今日下雨,4-10度左右,都凍,你幾時去?

今日我登山,山上積雪,又下雪雨,未去到韓國岳,差幾十米,要迫住落山 明天話天氣好,霧島6-12度!

男爵府

hennyyoyo 發表於 20-1-14 17:53
夜晚有暗燈,我估 比較好係早check in,日光日白浸先睇到個環境,今日第二次住,我今次佢無話夜晚 ...

祝你明早邊泡邊見到鹿仔。(我都無見過,不過職員話會有機會有)

伯爵府

missvivi 發表於 20-1-14 21:00
祝你明早邊泡邊見到鹿仔。(我都無見過,不過職員話會有機會有)

上次我浸嗰時見唔到!但早餐後行咗旅館條登山小俓,我見到佢地 好好彩!

首頁

尾頁

跳至