懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

上星期先開始篤手指,兩日都算正常,試過1次餐後2小時8.8,之後控制住少汁就正常返,反而餐前有時會偏低
今日早餐後2小時血糖都正常,之後10點半食咗條細嘅芝士條包+鈣思寶,下午1點時,測午餐前半小時血糖竟然高到9.4 我覺得好奇怪,又即時篤另一隻手指,讀數係6.2,前後只隔2分鐘,差異咁大
想請教下大家咁嘅情況係部機有問題,定係點呢?有冇人試過類似嘅情況?

更新*午餐後2小時血糖右手4.8,左手5.9,雖然差異細咗,但兩個讀數一個係合格一個係偏低,都唔知跟邊個
*尋晚破新高,晚餐後2小時10.1 約咗今日見醫生

複式洋房

Archung106 發表於 19-12-11 14:55
上星期先開始篤手指,兩日都算正常,試過1次餐後2小時8.8,之後控制住少汁就正常返,反而餐前有時會偏低
今 ...

無試過..
你有無試下再篤返同一隻手指睇下係咪都係咁高?
你用緊咩牌子嘅血糖機啊?

大宅

tummiere 發表於 19-12-11 15:03
無試過..
你有無試下再篤返同一隻手指睇下係咪都係咁高?
你用緊咩牌子嘅血糖機啊?

我9.4個次係篤右手中指,兩分鐘後篤就左手食指,我都係第一次咁樣連續篤兩次咋,冇諗過讀數差咁遠
我用Contour優安康個隻機

複式洋房

Archung106 發表於 19-12-11 15:09
我9.4個次係篤右手中指,兩分鐘後篤就左手食指,我都係第一次咁樣連續篤兩次咋,冇諗過讀數差咁遠 :zombie ...

可能要make sure 你有抹好手指,等酒精乾晒先吉手指
同埋睇下會唔會係啲試紙有事或者部機嘅setting 唔同左
我上網睇過下
雖然血糖唔同位置吉同唔同時間吉會有分別
應該唔會差別咁大

大宅

tummiere 發表於 19-12-11 15:18
可能要make sure 你有抹好手指,等酒精乾晒先吉手指
同埋睇下會唔會係啲試紙有事或者部機嘅setting 唔同左 ...

係呀,我都上網睇過,話唔同手指有可能有啲唔同,但差異唔會差咁遠 我都唔知係咪部機有問題,之前一星期check嘅都唔準就大獲
平時我篤手指容易緊張,篤個時會有手汗,可能已經稀釋咗少少血糖,但餐前半小時都9.4真係好驚

複式洋房

Archung106 發表於 19-12-11 15:25
係呀,我都上網睇過,話唔同手指有可能有啲唔同,但差異唔會差咁遠 我都唔知係咪部機有問題,之前一 ...

我都試過太多手汗
令到部機read唔到讀數

其實你都度得密
一次半次唔好太緊張
平時飲食make sure跟足餐單
應該唔大問題嘅
擔心就覆診時同醫生/姑娘傾下

大宅

tummiere 發表於 19-12-11 17:10
我都試過太多手汗
令到部機read唔到讀數

因為妊娠糖尿一定要一星期兩日,每日篤7次呀…而家我咁樣都唔止7次啦 3點半check午餐後2小時血糖,右手4.8,左手5.9,雖然差異細咗啲,但兩個讀數一個係合格係偏低一個係合格,都唔知跟邊個 唯有下星期返醫院問醫生啦

複式洋房

Archung106 發表於 19-12-11 17:20
因為妊娠糖尿一定要一星期兩日,每日篤7次呀…而家我咁樣都唔止7次啦 3點半check午餐後2小時血 ...

兩個數都好靚仔!
最緊要合格

大宅

tummiere 發表於 19-12-11 19:49
兩個數都好靚仔!
最緊要合格

唯有下星期問醫生啦,差異真係大

洋房

今 ...

篤兩隻手指,都係用同一批試紙?定係太大力壓隻手指?

大宅

Lucozademama 發表於 19-12-11 22:23
篤兩隻手指,都係用同一批試紙?定係太大力壓隻手指?

同一批試紙呀,力度我自己覺得差不多,原來太大力會有影響?我次次都要擠先出到血,上網睇好似已經會稀釋咗血糖

別墅

唔好擠,唔好用第一滴血,問過醫生,指數差距1.0之內都叫準(其實我覺得差1.0係差好遠...)...

大宅

crystalsaisai 發表於 19-12-11 23:11
唔好擠,唔好用第一滴血,問過醫生,指數差距1.0之內都叫準(其實我覺得差1.0係差好遠...)...
...

但唔擠我次次都冇血出 係咪要較大個度數?而且我又有手汗
咁我今朝手指一隻9.4同另一隻6.2咪好大差距 都唔知係咪部機有問題,定而家啲血糖真係咁飄忽

別墅

Archung106 發表於 19-12-11 23:22
但唔擠我次次都冇血出 係咪要較大個度數?而且我又有手汗
咁我今朝手指一隻9.4同另一隻6.2咪好大差距 ...

我通常擠之前會按下推下隻手指,咁樣會易啲出血,你要較大啲度數,我平時一篤即有血,抹走,佢會自動再出血(即係篤得夠勁),然後我先採血。我都試過連篤兩次度數有差別,我會信低啲嗰個。

大宅

crystalsaisai 發表於 19-12-11 23:26
我通常擠之前會按下推下隻手指,咁樣會易啲出血,你要較大啲度數,我平時一篤即有血,抹走,佢會自動再出 ...

原來係咁,等我一陣試下推手指先,因為姑娘教用1度就得,咁我用1度篤就次次要擠一擠先有血,姑娘都冇教到我第一滴唔要添
唔該晒你呀,我再試下,不過如果每次都要篤兩次手指真係好慘,會變咗7x2=14次 但又覺得部機好似唔準咁

別墅

Archung106 發表於 19-12-11 23:35
原來係咁,等我一陣試下推手指先,因為姑娘教用1度就得,咁我用1度篤就次次要擠一擠先有血,姑娘都冇教到 ...

有姑娘叫我唔好用第一滴,唔好用擠出黎既血,但另一個姑娘又無特別講呢啲要求...如果你覺得唔準,試下覆診時問下姑娘,可唔可以用佢部機check一次...

大宅

crystalsaisai 發表於 19-12-11 23:53
有姑娘叫我唔好用第一滴,唔好用擠出黎既血,但另一個姑娘又無特別講呢啲要求...如果你覺得唔準,試下覆診 ...

都好喎,下星期帶埋部機去對比下先,多謝你教我呀 因為剛中所以好多嘢唔識,姑娘又冇教得好清楚

複式洋房

今 ...

芝士包會令指數唔靚,麵包升糖好勁。 要食就選擇麥包

大宅

Happylife2019 發表於 19-12-13 07:59
芝士包會令指數唔靚,麵包升糖好勁。 要食就選擇麥包

尋晚破新高,晚餐後2小時10.1,約咗今日見醫生,睇下要點處理

複式洋房

Archung106 發表於 19-12-13 09:19
尋晚破新高,晚餐後2小時10.1,約咗今日見醫生,睇下要點處理

你每餐食咩多? 有冇飲甜野?

首頁

尾頁

跳至