自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

純分享
我鼻敏感唔係由細到大,反而係3,4年前先開始,仲愈黎愈嚴重,今年有段時間再起身就流鼻水打乞次,流到已經唔知佢流緊出黎,個鼻下面損晒,咩都做唔到 連0神訓訓下都因為鼻塞醒幾次訓唔到,後來連眼都因為鼻敏感太嚴重而眼敏感去左睇醫生,醫生講的 ,之後買左麥盧卡蜂蜜(想買唔係因為鼻敏感,係覺得個人好乾),本身打算買普通蜜糖,見食開果隻都成舊水,但見隔離果隻麥盧卡都係貴d, 就買黎食下,完全無諗過有幫助個鼻,但好神奇,果日晏就食完開始個鼻流小左好多鼻水,之後食多幾日見愈黎愈小發作,到個令星期已經無左

複式洋房

回覆樓主:

一路食到依家,不過中間食完一樽無食又起返小小,之後又再keep住食就無事,咁當然唔係仙丹唔係食左包好同即刻好,但對於咁嚴重既我黎講,keep住食無乜發作已經好感動 之後上網google發現佢真係對抗敏感有用,同埋抗菌抗炎都好好(果陣仲要有念珠菌同一時間發,生不如死 ),依食完真係有舒緩,真係好想同有鼻敏感既jm分享下,希望有嚴重如我既各位有改善 我覺得牌子不重要,因爲我每食完一樽都買其他試下,坊間有d sell到好貴,我自己買百令至200幾蚊都ok
不過3歲樓下同埋有糖尿病人士不建議使用蜜糖

子爵府

Amandaaachu 發表於 19-11-10 14:41
純分享
我鼻敏感唔係由細到大,反而係3,4年前先開始,仲愈黎愈嚴重,今年有段時間再起身就流鼻水打乞次,流 ...

想問食法~沖水/ 即食? 份量幾多? 咩時間食較好? 唔好意思,問題多咗啲 唔該你先

男爵府

我食左兩樽,無反應。食蟲草膠囊,反而有改善。

複式洋房

汽水餅 發表於 19-11-10 14:58
想問食法~沖水/ 即食? 份量幾多? 咩時間食較好? 唔好意思,問題多咗啲 唔該你先
...

好開心分享唔洗擔心哈哈,我係起身食一湯匙(建議份量都係一湯匙),就咁食唔好開水飲,不過留意麥盧卡最緊要係有分umf, 普通保健可以食5+, 我就食開10+對我好有效果, 再勁d果d未試過,純粹揀返澳洲/NZ出
未必個個都100%覺得好有效,但身邊有幾個試左都話有改善,我覺得如果試過好多方法都唔得可以試一試

複式洋房

北寄貝 發表於 19-11-10 15:00

我反而掉轉哈哈,可能鼻敏感成因唔同食呢2樣就是但一樣見效

珍珠宮

Amandaaachu 發表於 19-11-10 15:02
好開心分享唔洗擔心哈哈,我係起身食一湯匙(建議份量都係一湯匙),就咁食唔好開水飲,不過留意麥盧卡最 ...

對皮膚敏感work唔work?

子爵府

我之前係工展會買過呢類, 要食一個療程, 好似3-6個月, 不過未食夠都覺得好左.
但因我嫌沖蜜糖麻煩, 同埋我寧願飲咖啡. 所以我係藥房買敏感藥食.
雖然話係藥, 但因我好勁敏感, 連打幾十戈一戈次嚇到隔離D人死死下,
咁唯有日日食一粒, 都係$1.XX一粒, 介紹我果個人都係長期每日食.
而家廁紙用少左好多,
冇流鼻水冇乞次冇副作用, 濕疹風癩都出少左.
不過若嫌係藥喎唔天然咁就當我冇講過.
怎麼你會聽一個心理唔平衡既人所說, 去對付一個已被佢騒擾欺凌十幾年, 束手無策既病人?? 將來有一日, 佢亦都可以同樣心狠手辣地對付並趕絕一個曾經係朋友既你. Good Luck!

複式洋房

老翻太太 發表於 19-11-10 15:06
對皮膚敏感work唔work?

皮膚敏感真係唔了解work5work, google佢有抗炎功效但對皮膚唔知有無大效果

侯爵府

Amandaaachu 發表於 19-11-10 14:47
一路食到依家,不過中間食完一樽無食又起返小小,之後又再keep住食就無事,咁當然唔係仙丹唔係食左包好同即 ...

.

複式洋房

踩玻璃朋友 發表於 19-11-10 15:07
我之前係工展會買過呢類, 要食一個療程, 好似3-6個月, 不過未食夠都覺得好左.
但因我嫌沖蜜糖麻煩, 同埋我 ...

因爲我們自己仲有偏頭痛一定要食藥(身子非常差人士),變左呢樣唔想靠藥就試下呢個,不過我唔開水,通常就咁食

複式洋房

ninachu 發表於 19-11-10 15:08
我食過2樽都無效

咁或者你試下另一位jm講既蟲草膠囊?

侯爵府

Amandaaachu 發表於 19-11-10 15:10
咁或者你試下另一位jm講既蟲草膠囊?

.

複式洋房

ninachu 發表於 19-11-10 15:12
蟲草膠囊都可以試下,我由細到大都係藥煲,成日睇醫生,睇到一講名護士知我係邊個
...

我係幾年前返黎香港之後就身體好差 因爲我都見有d食麥盧卡唔得,食蟲草膠囊就得,反而食麥盧卡得,食蟲草就唔得

子爵府

Amandaaachu 發表於 19-11-10 15:09
因爲我們自己仲有偏頭痛一定要食藥(身子非常差人士),變左呢樣唔想靠藥就試下呢個,不過我唔開水,通常 ...

我都有偏頭痛, 不過因為敏感勁得滯, 等唔切, 頭痛係間唔中有, 咁都係到時食下止痛藥恰一陣就算.
而家只係臨返食一粒, 就解決哂煩左我長年既病.
怎麼你會聽一個心理唔平衡既人所說, 去對付一個已被佢騒擾欺凌十幾年, 束手無策既病人?? 將來有一日, 佢亦都可以同樣心狠手辣地對付並趕絕一個曾經係朋友既你. Good Luck!

禁止訪問

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

我仔都鼻敏感但食過無用同埋成日見話蜜糖有抗生素所以都少食。

大宅

Amandaaachu 發表於 19-11-10 14:47
一路食到依家,不過中間食完一樽無食又起返小小,之後又再keep住食就無事,咁當然唔係仙丹唔係食左包好同即 ...

請問你食+?,我幾得好似有分
比較同計較都一樣令自己唔開心

禁止訪問

子爵府

北寄貝 發表於 19-11-10 15:00

請問你的蟲草膠囊是什麼牌子?

首頁

尾頁

跳至