自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

小朋友而家兩歲七個月,兩個星期前我開始幫佢戒片,佢瀨濕過落地下之後,每次到急尿就喊哂,話自己「我瀨左vivi」,但其實無瀨,只係幾滴仔滲左出黎。佢會一直跳一直跳好痛苦,但就唔肯癩出黎。我帶佢去尿盤仔或廁所俾佢痾,佢一直只係一直喊住逃走話唔痾,但會繼續跳下跳下咁話「我瀨左vivi」....

想問下我可以點樣鼓勵到佢痾?

** 更新:搞掂了小便,搞唔掂大便**
詳見#26

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

兩歲番N1 ,一星期成功介了!

珍珠宮

applepie34 發表於 19-10-23 14:28
小朋友而家兩歲七個月,兩個星期前我開始幫佢戒片,佢瀨濕過落地下之後,每次到急尿就喊哂,話自己「我瀨左 ...

有無痾落尿兜到?

別墅

回覆 applepie34 的帖子

你戒之前有冇問吓小朋友好唔好? 我小朋友2歳4個月戒咗, 我戒之前觀察到定時帶佢去小便, 佢都肯去, 然後問佢我地唔做BB唔著片,著底褲好唔好, 佢話好, 咁我地先開始. 第一二日真係崩潰, 瀨濕5,6次, 但之後就好了, 會自己講要去 (佢一去到就勁讚佢), 而且忍到一陣 (唔係一話痾就即刻要痾).
所以大前題係小朋友生理心理是否都ready, 如果迫佢會令佢冇咗自信. 其實佢地慢慢會知道著片唔舒服, 會自願肯戒.

子爵府

畀面勳章

女仔定男仔?

別墅

回覆 jeremylui83 的帖子

男仔呀

別墅

回覆 andyan324 的帖子

佢知道自己好急, 但就死都唔肯痾出來

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

可能仲未ready,我個仔由兩歲幾開始學戒,中間斷斷續續失敗,全家都顛晒,最後由得佢,去到三歲生日,佢突然肯戒,一個星期日片午睡片都戒晒,兩個星期後連夜片都唔駛用,之後冇試過瀨濕床,早知唔駛大家辛苦!其實你要觀察下個仔係咪真係可以,同埋唔好俾壓力佢。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

畀面勳章

applepie34 發表於 19-10-23 14:37
回覆 jeremylui83 的帖子

男仔呀
我個都係男,所以我可以分享下,我當年係買左一個小朋友尿兜,中間有個轉轉下嘅野,只要佢一去薯薯個轉就會轉轉下好好玩嘅。。我個仔當年戒片,一路vivi一路笑。。你都買個試下

大宅

買書佢睇啦///我仔都係咁肯屙

水晶宮

如果小朋友有返二歲班的話,介片快好多。我仔女都是一返二歲班二星期左右介片(日間穿底褲、晚上用介尿褲)。

大宅

叫daddy試範幾次佢睇,睇多幾次後邀請佢,問佢想唔想試下係廁所到柯。我囡係咁介,初時都係唔肯,我冇再逼佢,到暑假我覺得佢又好似可以,用左以上方法1個星期,佢有1日突然同我講好急,就咁識左

別墅

Ng_Taitai 發表於 19-10-23 16:29
叫daddy試範幾次佢睇,睇多幾次後邀請佢,問佢想唔想試下係廁所到柯。我囡係咁介,初時都係唔肯,我冇再逼 ...

請問係幾歲?

別墅

Astra00 發表於 19-10-23 16:10
如果小朋友有返二歲班的話,介片快好多。我仔女都是一返二歲班二星期左右介片(日間穿底褲、晚上用介尿褲) ...

返緊了,學校會帶佢地去廁所,佢唔痾就會夾返片

男爵府

回覆樓主:

唔好等佢急先去。每隔大約2個鐘捉佢去廁所,每次都同佢講想去就出聲,完全唔著片無後路,話佢知大個仔要識去廁所。我大仔係2歲幾戒晒日夜片

男爵府

你搵啲關於去廁所既書同佢睇,等佢有心理準備去potty 痾尿痾屎係點樣,千祈唔好比壓力,小朋友時機到左就自然戒到,最緊要佢覺得ready 同 comfortable。
我仔又係2歲幾開始戒片,開頭痾尿好易就成功,但係痾屎差唔多三歲多啲先肯嚮便盤到痾,千祈唔好比較唔好急。

男爵府

Ng_Taitai 發表於 19-10-23 16:29
叫daddy試範幾次佢睇,睇多幾次後邀請佢,問佢想唔想試下係廁所到柯。我囡係咁介,初時都係唔肯,我冇再逼 ...

呢樣我都有試過,佢而家覺得我地逼佢連跟爸爸去廁所都驚,不過我仔而家23個月,遲下先戒

大宅

applepie34 發表於 19-10-23 16:31
請問係幾歲?

我女2歲半先開始要佢介,但唔ok,之後係2歲9個月用左1星期介左,1個月後就返K1,連夜尿都介埋。真係好好彩

大宅

nancy29 發表於 19-10-23 16:44
呢樣我都有試過,佢而家覺得我地逼佢連跟爸爸去廁所都驚,不過我仔而家23個月,遲下先戒
...

只可以等佢準備好先,因為初時我都有逼呀女,之後變到好抗拒,再過多排先同佢試。有d小朋友係要睇到自己覺得有把握先去做,唔洗灰心

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

呢個問題,我歲半已經解決咗!

首頁

尾頁

跳至