親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

一定三口, 有年幼小孩( 3 歲幾)

想行街, 滑雪, 看風景, 食野, 樂園
看過一些旅行團大部分零晨機, 價錢大約$6xxx/位

如果自由行難唔難? 但如想去一想偏遠地區, 如滑雪等自己點去?

自由行就free d 唔洗日日早起, 但就係怕去偏遠地方唔識點去, 同埋跟團多人熱鬧d

比d 意見啦, 大家

子爵府

回覆樓主:

現在才買聖誕機票應該會好貴,你check咗機票價錢再決定啦

子爵府

happykk 發表於 19-10-17 21:35

預左會貴, 看左了跟團, 自由行一定有差距
我主要想知自由行難不難!?

去郊區, 滑雪易嗎?

用戶要求終止服務

牛年勳章

唔難,睇你喜好,郊區、滑雪可以參加當地團,呢度都好多 jm 分享,你可以慢慢睇。

未經許可,請勿轉載

子爵府

大笨鐘 發表於 19-10-17 23:08
唔難,睇你喜好,郊區、滑雪可以參加當地團,呢度都好多 jm 分享,你可以慢慢睇。
...

當地團? 去到先join ?

用戶要求終止服務

牛年勳章

lemonlemoncc 發表於 19-10-18 10:29
當地團? 去到先join ?

香港報名先,以下部分旅行社,你試吓 google 首爾自由行、首爾聖誕景點...攞個 idea 先,有 d blogger 好比心機寫新手點入手

Klook
KK Day
Starway
KTutours
sarahkoreatravel
Travel Fever
EGL

未經許可,請勿轉載

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

依家買聖誕節機票酒店(自由行), 應該好貴...

跟團可能好D...

子爵府

wcpcelia 發表於 19-10-18 11:13
依家買聖誕節機票酒店(自由行), 應該好貴...

跟團可能好D...

其實差不多
一定燃油附加費加啦

子爵府

大笨鐘 發表於 19-10-18 10:57
香港報名先,以下部分旅行社,你試吓 google 首爾自由行、首爾聖誕景點...攞個 idea 先,有 d blogger 好 ...

我(emoji)k k day
Thx jm

大宅

lemonlemoncc 發表於 19-10-17 21:10

如果去滑雪,其實都好遠,我之前去法國村時都包車遊呀,千4蚊包9小時,因為我都有個小朋友,所以覺得包車方便d呀

別墅

lemonlemoncc 發表於 19-10-17 21:10

我上星期買左深圳飛仁川機票24-29/12,2500人仔/人,book左星程旅行兩個一天團,滑雪$479/人,釣冰魚$599/人

wcpcelia    發表於 19-10-20 11:33

大宅

桃花島 發表於 19-10-18 17:34
如果去滑雪,其實都好遠,我之前去法國村時都包車遊呀,千4蚊包9小時,因為我都有個小朋友,所以覺得包車 ...

請問有包車資料嗎?謝謝

翡翠宮

回覆樓主:

俄都12月去。2老去 自由行。不會滑雪。去首爾。大韓中午机。住弘大民宿。

子爵府

桃花島 發表於 19-10-18 17:34
如果去滑雪,其實都好遠,我之前去法國村時都包車遊呀,千4蚊包9小時,因為我都有個小朋友,所以覺得包車 ...

請教jm 們

我訂好了機票, 酒店啦

行程都計劃得7788
但唔太明滑雪⛷️plan 應該點book
我們2 個大人揀邊個plan 都無所謂
但係小孩未到6 歲, 應該點揀?
佢話明唔比6 歲下滑雪, 但我們想坐輸送帶
不過個plan 一定要連滑雪裝備?

其實係米小朋友只可以買來回車plan only ?
佢哋去到可以切雪人嗎?

大宅

lemonlemoncc 發表於 19-10-20 19:20
請教jm 們

我訂好了機票, 酒店啦

我都未去過滑雪呀,都唔知點book,但係我女想砌下雪人先去看雪咋,佢話唔滑雪,都唔知條街有冇雪玩呀~

大宅

happykk 發表於 19-10-17 21:35

去年聖誕11月定机要廉航都要4千幾一位。酒店明洞約一千蚊樓下一晚。join咗釣冰魚同滑雪一天團。再去咗汗蒸幕,running man,另外shopping 。天氣凍離開市區最好join local tour, 交通是一大問題,零下十幾度等車非同小可。
[imhttp://f20.yahoofs.com/hkblog/QxQNJuaZBxbMC83Zvzc-_2/blog/ap_20080328124932397.jpg?ib_____Dvg8knZgQg align=right]

男爵府

lemonlemoncc 發表於 19-10-20 19:20
請教jm 們

我訂好了機票, 酒店啦

請問你機票幾錢?坐什麼航空公司?

男爵府

剛跟團從韓國回來,我也帶了一個4歲小孩,最初1516跟團定自由行,最後決定跟團。

跟團好處:搭車食嘢唔駛煩,唔駛揾路揾嘢食,經常坐旅遊巴,小朋友可以訓覺。
跟團壞處:酒店通常住3星,殘殘舊舊個種,走馬看花,去到景點成日要趕住走,成日要睇時間集合,團餐通常不太好吃。一定去指定保健中心、土產店。

自由行好處:可以選擇自由鐘意嘅景點
自由行壞處:要花時間揾路

最後嘅結論係,我會選擇自由行,如果要去遠點的地方,也可參加一日團,其他景點搭地鐵也超級方便。

子爵府

Noddy-mammy 發表於 19-10-21 22:09
去年聖誕11月定机要廉航都要4千幾一位。酒店明洞約一千蚊樓下一晚。join咗釣冰魚同滑雪一天團。再去咗汗蒸 ...

12 月有零下10 幾度禁凍咩

請教大人, 同小孩衣著如何?

子爵府

cheemawu 發表於 19-10-24 10:33
剛跟團從韓國回來,我也帶了一個4歲小孩,最初1516跟團定自由行,最後決定跟團。

跟團好處:搭車食嘢唔駛 ...

因為我小孩還小, 而且我都好怕好趕
同morning call

帶小孩後未join 過團呢

未婚就成日跟團!

首頁

尾頁

跳至