自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

queencaribbean 發表於 19-10-13 19:13
上年2018 SYDNEY 最高47.3 度 , Perth 40.3
你話邊個熱D ?

我無以訛傳訛,其實只係好奇問下,因為有一些區是沒有去過未能比較,同埋我都贊成去當地住下,感受下環境同天氣,最後點樣選擇係個人決定。

大宅

bbc2018 發表於 19-10-13 19:06
我說有機會,近年澳洲有時候乾旱,悉尼有制水呀!
甘你應該寫
如果是悉尼真是要感受下當地夏天熱浪,可能有機會體驗制水。

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

bbc2018 發表於 19-10-13 19:06
我說有機會,近年澳洲有時候乾旱,悉尼有制水呀!

制水都唔驚, 澳洲制水唔會停止供應食水,
家用商用都24小時有水用,
只係唔可以開大水喉淋花淋草地洗車咁囉.

大宅

冇乜,因為我都喺度咁多年,係生活悶啲咁解。讀書冇好大壓力,係小朋友有可能英文追唔上或者會俾鬼仔鬼妹欺凌。不過都唔一定,要睇小朋友性格之類。

平平穩穩又過一日

民房

eziznw 發表於 19-10-12 22:34
如果買Perth要留意下mining sector,因有密切關係。Mining sector唔好係直接影響樓價同租金回報。 澳洲東岸 ...

咁喺澳洲珀斯置業要留意什麼?我朋友推薦我有個新盤現樓,30幾萬澳紙,算可理嗎?還是過高?

大宅

HammerC 發表於 19-10-17 07:52
咁喺澳洲珀斯置業要留意什麼?我朋友推薦我有個新盤現樓,30幾萬澳紙,算可理嗎?還是過高?
...

AUD300K 是指apartment? 要睇下當地呢類型是否oversupply。至於置業要留意什麼,都係個句要知道當地升同跌的因素,如mining下跌會影響Perth樓市等。如果你唔係炒樓係純粹置業,咁Perth從2012樓價下跌係對買家好事。

珍珠宮

王國教室勳章

tester5 發表於 19-10-12 14:20
每個人都有唔同感受。

我有朋友去澳洲深下路,返黎話佢好唔鍾意,話澳洲既人好「粗」,我唸係覺得「冇文 ...

哈,我朋友係澳洲人,佢老婆係西歐人,跟佢去澳洲住左兩年又係話個地方無文化,好粗。佢老公話好hea 好relaxing ,佢老婆話返歐洲住都可以好hea 但有文化佢哋宜家去咗歐洲住,朋友話又真係幾好
我都有親戚朋友住澳洲,生活好開心

男爵府

回覆樓主:

X

子爵府

2024年龍年勳章

...

3x 萬都我估應是 apartment 吧?去得澳洲,自不會想住太細既地方,來個 2-3000 尺(200m2) 已叫細、睇地段、珀斯早年因 mining 衰退所以樓價大跌,近兩年才叫喘定,但都仍貴,買間 3xx m2 既屋、地段不差咁計,4-50 萬走唔甩。

另你依家也不好急買樓、未有 PR 去買、要比辣稅,在本來既印花稅上再加 7%,也只能買新樓,新樓多數被 mark 高左個價,唔想被斬咁就等拎左 PR 先考慮買、澳洲樓不似香港樓、不會升到火箭咁,你有錢幾時都有得你買、但留意要預帶錢買、因為你無本地收入銀行唔借錢的,預要 full pay

澳洲藍領工好搵過白領,水電等職業也缺人、但條件是有英語要求、技術移民過到 IELTS 先有得諗

男爵府

我覺得澳洲幾好住 我自己住大城市 無車都算方便 想食什麼都有 冬天唔會落雪 幾適合香港人居住 同香港的時差少 隨時隨地都可以同香港的家人聯絡

珍珠宮

mrs.frog 發表於 19-10-17 15:03
以前響香港好大洗,一個weekend 洗三幾千係好常見。嚟到澳洲,搵少好多,但原來亦洗少好多好多,歸於平淡, ...

英文唔好生唔生存到?

男爵府

HammerC 發表於 19-10-12 17:29
咁去澳洲珀斯好唔好,買個30拎萬澳紙嘅物業,會唔會有伏?

我 pm左你,你可以再覆我

大宅

醒目開學勳章

...

我住Perth住咗差不多五年,依家住Melbourne。 論天氣,Perth好好多,和暖,冬天不太冬。Melbourne就冬好多。冬天濕泠加大風。冬天會較長。論教育,Perth教學比Mel低小小。差半個學期。Mel有多些好的小,中學,甚至大學都好過Perth.論物價,Perth係出名貴,日常雜貸,食物都貴過Mel. 就業機會肯定Mel好好多,Perth係一個好細的城市,佢哋既CBD只得一條街。Mel大Perth好幾倍。如果你真係想搬去Perth,認真在Perth住一個月,自己租車。感受一下。我係Perth五年,住到怕。真是怕!!!澳洲有好多城市都好好。每個城住一下,選自己喜歡。

水晶宮

babybabyu 發表於 19-10-12 21:47

揾得返唔難,但要交稅,交完就一定無咁多,屋比較平啲, ...

澳洲税高嗎?

伯爵府

bbbusy 發表於 19-10-18 07:01
澳洲税高嗎?

由十幾至四十% 其實大概揾八至十萬一個月,,已經會扣起你四成。如果你有多兩三間屋要來供同收租扣下稅,變相入返自己袋,會開心啲,不過樓價升得好慢。
三成點都走唔甩

男爵府

我想請問一下,如果在澳洲年老了,不幸有頑疾或其他長期病患,醫療體制ok ma ? 謝謝大家

伯爵府

tococoa 發表於 19-10-18 11:55
我想請問一下,如果在澳洲年老了,不幸有頑疾或其他長期病患,醫療體制ok ma ? 謝謝大家 ...

我也想知。

男爵府

tococoa 發表於 19-10-18 11:55
我想請問一下,如果在澳洲年老了,不幸有頑疾或其他長期病患,醫療體制ok ma ? 謝謝大家 ...

我覺得醫療ok 公民有Medicare 公立醫院環境比香港好好多 當然如果你期望好似香港私家醫院的環境和效率 就會失望

首頁

尾頁

跳至