自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

babybabyu 發表於 19-10-13 10:53
很好呀 又好勤力啊~重點是學校時間內能完成,我覺得係香港學習生活沒完沒了,特別勞累 ...

咁我有朋友係學習方面都好谷的,佢地做完功課仲要同小朋友double check, 我就唔打算咁啦。一來我自己都有公司野做,我又唔係話好叻改功課,咁我就交俾補習老師做啦。。

伯爵府

mandysio 發表於 19-10-13 10:54
不過我地有車,想去沙灘hea時,前一晚切好水果,整沙律三文治壽司,零食,玩下食下,跟住就返屋企。我就拎 ...

好羨慕呀,我都好喜歡去戶外野餐之類的活動,雖然唔太喜歡曬太陽,但我假期好多時會去泰國旅行都喜歡食完早餐就留係泳池游下水,訓係太陽傘下hea到十一點幾,飲下ice tea 食生果 天氣涼會行下山,去下郊外

公爵府

babybabyu 發表於 19-10-13 11:03
好羨慕呀,我都好喜歡去戶外野餐之類的活動,雖然唔太喜歡曬太陽,但我假期好多時會去泰國旅行都喜歡食完 ...

我兩個就唔鐘意行山,童軍有活動去行山就話唔去,佢地只去露營。
所以我地對酒店方面的要求都唔高啦。。乾淨企理就得。反正佢地去2日1夜的,可以話唔沖涼

伯爵府

mandysio 發表於 19-10-13 10:58
我的小朋友讀書mama, 都唔想佢地讀書咁大壓力,當然都會push, 咁咪玩下運動,反正人生係佢的。讀書幾時都 ...

做父母為左小朋友係特別勞累,但有些父母或外國朋友都係放羊模式,其實一樣可以大 我啲小朋友仲未識踩單車同游水 主要都係樂器同球類活動。。

公爵府

babybabyu 發表於 19-10-13 11:06
做父母為左小朋友係特別勞累,但有些父母或外國朋友都係放羊模式,其實一樣可以大 我啲小朋友仲未 ...

家姐以前學校有得學,佢學識左之後今年學校去camp, 佢地踏單車遊動物園。
妹妹入學個時冇左,可能我遲d俾錢請人教掛。。

用戶要求終止服務

回覆 HammerC 的帖子

本身有兩個朋友都係細過移民去澳洲, 大個嫁返香港 , 佢地都講明唔會返澳洲生活, 因為澳洲太多大陸人移民, 兩個都搞緊去新加坡.

公爵府

做父母為左小朋友係特別勞累,但有些父母或外國朋友都係放羊模式,其實一樣可以大 我啲小朋友仲未 ...

澳洲好衰的係好多地點都唔近。
有d細舖真心好食的都要靠口傳。
我有朋友有時候都話我放假,開兩個鐘頭車就係為左買pie食。。。

公爵府

filicity 發表於 19-10-13 11:11
回覆 HammerC 的帖子

本身有兩個朋友都係細過移民去澳洲, 大個嫁返香港 , 佢地都講明唔會返澳洲生活, 因 ...

如果在悉尼真心的多。
尤其是放假去藍山個地旅遊地方。
但我安定左,如果唔係有咩事都唔會再移民啦。
但小朋友就唔知佢地啦。

伯爵府

mandysio 發表於 19-10-13 11:10
家姐以前學校有得學,佢學識左之後今年學校去camp, 佢地踏單車遊動物園。
妹妹入學個時冇左,可能我遲d俾 ...

用多啲時間應該可以自己踩得到,但就肯定又要勞役阿媽幫手追住學 之前我好想帶小朋友到澳洲讀書,已經好積極問先生有無機會申請調到澳洲office,不過佢話係香港最方便,所以暫時打消左搬去澳洲的念頭,再工作幾年,等小孩子中學再決定去向。

珍珠宮

踩單車年幼時是4輪,踩了幾年,2輪阿囡在屋企踩踩下就識。

游水年幼時自己帶佢游下,玩下水,5歲時請單對單游水教練,一年好快就學識。

主要請人教樂器同球類,一學就好多年

伯爵府

mandysio 發表於 19-10-13 11:13
澳洲好衰的係好多地點都唔近。
有d細舖真心好食的都要靠口傳。
我有朋友有時候都話我放假,開兩個鐘頭車就 ...

我屋企人食野比較揀擇,常常說要找好吃的是特別難,可能如你所說,地方不近,除非合自己口味,否則都不會駕很遠車去

珍珠宮

mandysio 發表於 19-10-13 11:16

如果在悉尼真心的多。

你住邊個城市?

我地好喜歡户外活動,亦喜歡博物館。

用戶要求終止服務

回覆 mandysio 的帖子

佢地係個邊大, 話見到草地有D驚.............佢地鐘意交通方便,有可以請工人既地方, 所以覺得新加坡好好!

公爵府

bbc2018 發表於 19-10-13 11:21
你住邊個城市?

我地好喜歡户外活動,亦喜歡博物館。

我住悉尼,所以多數搵周圍附近。
博物館佢地只有去特別的地方會睇下。

公爵府

filicity 發表於 19-10-13 11:22

佢地係個邊大, 話見到草地有D驚.............佢地鐘意交通方便,有可以請工人既地方, ...

同我朋友一樣。不過我諗佢地唔會再移民啦。但會住在方便交通。

伯爵府

bbc2018 發表於 19-10-13 11:17
踩單車年幼時是4輪,踩了幾年,2輪阿囡在屋企踩踩下就識。

游水年幼時自己帶佢游下,玩下水,5歲時請單對 ...

我都覺得5-6歲開始學會快啲上手,但時間擠得很忙 放暑假才學一下游泳,所以遲遲未識,加上信心又不夠。

學器球類,一開始就停不了 唯有專注努力,有時間才學其他當玩下

公爵府

babybabyu 發表於 19-10-13 11:20
我屋企人食野比較揀擇,常常說要找好吃的是特別難,可能如你所說,地方不近,除非合自己口味,否則都不會 ...

星期六,日有時候會同朋友出去的,咁有時食越南野,食齋,唐餐,西餐都會。
有時見到邊度有特價就會去試。
pie呢類多數要買好遠的,我就自己同小朋友去試

公爵府

babybabyu 發表於 19-10-13 11:24
我都覺得5-6歲開始學會快啲上手,但時間擠得很忙 放暑假才學一下游泳,所以遲遲未識,加上信心 ...

唔緊要啦。。佢地球類都係學校玩,我就唔理啦。

伯爵府

filicity 發表於 19-10-13 11:22

佢地係個邊大, 話見到草地有D驚.............佢地鐘意交通方便,有可以請工人既地方, ...

草地。。。 我成日見啲人係草地恰眼訓睇書,但我先生都好憎草地的 佢話如果無椅子坐,是不會靠近草地....是否同一個恐怖的原因

公爵府

mandysio 發表於 19-10-13 11:22
我住悉尼,所以多數搵周圍附近。
博物館佢地只有去特別的地方會睇下。
...

有時候在中國人網站,佢地可以搵到好多不知明又值得去睇的地方。今年我再買埋個tent應該會再同佢地去遠d玩

首頁

尾頁

跳至