家事百科

跳至

首頁

尾頁

民房

屋企雜物愈來愈多,自己執極都唔掂,好快又亂返,d野仲係搵唔到,有冇人用過呢個服務?性價比高唔高?(emoji)(emoji)求分享

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

未聽過,自己野,乜唔係自己整理?

男爵府

回覆樓主:

有聽過上門收納服務,TV曾報導過。
無打算幫襯 ! 亦非常抗拒 !

不喜歡陌生人見到家裡所有私隱。
雖然無秘密,但有權利選擇保護私隱權。

再者,自己日常物品,自己收納會更清楚存在與否。

自己物自己負責,是生活一部份,
由物主控制物品,不是由物品控制物主。

(見仁見智/不喜勿插)

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

同感,而且d野點擺好個人,佢地點知點擺,如果樣樣問,不如自己慢慢執,又唔使使錢,其實依d服務,搵唔搵到食?

男爵府

回覆樓主:

補充 : 現在記得睇TV時,收納服務員提及過,雜物愈來愈多的話,就要淘汰一部份,否則空間沒法收納的。(我也同意)

個人認為,如果淘汰後有足夠空間,
相信自己執拾並不難。

建議分三部份,1.不常用 2.間歇用
3.天天用,以存放不同位置。
例如1.放最高/入或床下。2. 放中度位
3. 放最前就手位。

全屋只有三部份收納位,找物不難,如擔心找不到,可寫下資料記錄貼在某角位。

用完不是放回原位,亦會導致好快亂了或找不到,每個家庭常發生的。

建議淘汰物品勿掉去堆填 !
不妨環保捐去慈善機構/送給有須要的人/上網放去fb免費群組,分享給有須要的人。

首頁

尾頁

跳至