家庭理財

跳至

首頁
34567...10

尾頁

別墅

allychan0205 發表於 20-2-10 18:14
照你意思,我一日唔轉按,就算供咗29年按揭,只欠銀行數萬元,都唔可以把物業出租,係咪咁解
...

佢地嘅意思係,因為兩條數,我試下用你呢個問題問佢地先

大宅

畀面勳章

v.boring 發表於 20-2-10 18:36
佢地嘅意思係,因為兩條數,我試下用你呢個問題問佢地先

請直接向該銀行按揭部同事 或 按揭服服熱線同事聯絡,事情會比較容易解決。

你向他們說,我在年多前敍造了8成按保計劃,現打算部分還款,直至結欠在當初購入價 及 現時估價 5成或以下,然後我再向 貴行申請「物業出租同意書」。

如果他們說可以,即沒有問題。

別墅

allychan0205 發表於 20-2-10 18:47

請直接向該銀行按揭部同事 或 按揭服服熱線同事聯絡, ...

係喎,話攞出租同意書米得囉
我問完再話你知,等你可以袋多d資訊話番俾我地聽

別墅

allychan0205 發表於 20-2-10 18:14
照你意思,我一日唔轉按,就算供咗29年按揭,只欠銀行數萬元,都唔可以把物業出租,係咪咁解
...

銀行答覆
是,這樣不算還清hkmc,如果要出租,可以選擇轉按去其他銀行,做一個新貸款5成(以當時樓價),順便同新銀行講係收租(有機會簽張rental assignment),便正正確確地為收租單位

大宅

畀面勳章

v.boring 發表於 20-2-11 11:12
銀行答覆
是,這樣不算還清hkmc,如果要出租,可以選擇轉按去其他銀行,做一個新貸款5成(以當時樓價), ...

你按係邊間銀行?

因為我問咗恒生同渣打銀行,問實咗先回覆你的☺️

別墅

allychan0205 發表於 20-2-11 11:41
你按係邊間銀行?

因為我問咗恒生同渣打銀行,問實咗先回覆你的☺️

Icbc,好呀,thx

大宅

allychan0205 發表於 19-9-27 19:20
在各個post中都答咗大家不少有關按揭上的問題,而舊post因爆咗11頁Limit,所以開了個新post。

各位有任何 ...

首置$800萬以下加擔保人,做九成按揭,是不是最高供款為每月入息比率40%

大宅

畀面勳章

aprilgogo 發表於 20-2-13 10:27
首置$800萬以下加擔保人,做九成按揭,是不是最高供款為每月入息比率40%
...

於2019年10月16日已統一界定至50%,下圖為金管局的新聞稿其中一部分資料:

大宅

allychan0205 發表於 20-2-13 10:54
於2019年10月16日已統一界定至50%,下圖為金管局的新聞稿其中一部分資料:

每月入息比率會將擔保人的入息計算在內嗎?

大宅

畀面勳章

aprilgogo 發表於 20-2-15 16:48
每月入息比率會將擔保人的入息計算在內嗎?

如果閣下的供款佔入息比率未能符合要求,可加入擔保人,擔保人的收入會被一併計入,而其所有負債供款亦會一併計入(如有)。

複式洋房

請問我申請緊首置計劃下借8成,每月入息係咪唔計year end bonus? 恒x打黎話唔計所以可能借唔足,問佢加擔保人可唔可以,又話係等批

我問獅子銀行佢地又話計架喎

大宅

畀面勳章

Alexapooh 發表於 20-2-15 18:59
請問我申請緊首置計劃下借8成,每月入息係咪唔計year end bonus? 恒x打黎話唔計所以可能借唔足,問佢加擔保 ...

如果可以提供到最近2年的year end bonus 記錄(如最近兩年報稅表 / 公司信等,個別銀行會要求提供入帳記錄),是可以用2年除24計算的(當然要同一份工)。

根據我多年經驗,行山銀行是可以計算的,亦有好多成功批出的個案。

這情況你只能堅持要該同事幫你試。

大宅

我有兩間銀行批岀p- xx都係=2.5
請問現時係咪所有銀行都係2.5?
係咪現時多數都係揀p按 ?

另外我見大行批岀既好似都一樣!其實基本上都一樣?定有無得傾?
回贈個到一般最低亦係1%?有得傾高啲嗎?

請問我仲有咩要留意要注意?吾係好識,因為首次置業!感激!

大宅

畀面勳章

LKapo 發表於 20-2-16 00:46
我有兩間銀行批岀p- xx都係=2.5
請問現時係咪所有銀行都係2.5?
係咪現時多數都係揀p按 ?

銀行有分大P同細P,大P的P是5.25%,減2.75%;細P是5%,減2.5%;所以實際都是2.5%。

現時大部份銀行都係做緊H + 1.3% ,而上限就是2.5%。

四大銀行offer都係一樣,新購物業回贈最高1%,無得傾了。

有個別銀行貸款金額400萬或以上回贈可去到1.6%,加上按揭轉介公司的額外回贈0.25%,合共1.85%,可參考以下網站:

https://www.acmortgage.hk/zh/按揭比較/

複式洋房

allychan0205 發表於 20-2-15 21:23
如果可以提供到最近2年的year end bonus 記錄(如最近兩年報稅表 / 公司信等,個別銀行會要求提供入帳記錄 ...

唔該ally, 等我再問下行山先

大宅

allychan0205 發表於 20-2-16 02:30
銀行有分大P同細P,大P的P是5.25%,減2.75%;細P是5%,減2.5%;所以實際都是2.5%。

現時大部份銀行都係做 ...

想問下邊間中介公司可以回贈到0.25%? 可以分享下嗎?thx

男爵府

回覆樓主:

樓主,你好,我想問香港的銀行做按揭時,會否查核在中國大灣區是否有按揭呢?

大宅

畀面勳章

cklok 發表於 20-2-25 16:14
樓主,你好,我想問香港的銀行做按揭時,會否查核在中國大灣區是否有按揭呢?
...

在香港銀行做按揭,銀行會向環聯查取信貸報告,如果報告上有該項內地物業按揭記錄,銀行就會要求客戶提供相關文件,有關供款亦會被計算。

當然,如果銀行從你提供的文件中看到任何該按揭的線索(如每月固定從香港銀行帳戶扣數),亦會要求客戶提供相關文件。

原則上,客戶無論任何貸款支出都應該如實向銀行申報的。

男爵府

allychan0205 發表於 20-2-25 17:14
在香港銀行做按揭,銀行會向環聯查取信貸報告,如果報告上有該項內地物業按揭記錄,銀行就會要求客戶提供 ...

謝謝你,即係我可以自己去查一下銀聯信貸報告,看看有沒有這筆貸款資料,就可以知道內地的物業按揭供款,有沒有納入 香港按揭計算的供款能力?

大宅

allychan0205 發表於 20-2-16 02:30

現時大部份銀行都係做 ...

有一間銀行話回1.3比我!但係另一間銀行就同我講話等於我個首期比多左!其實我唔係好明!

首頁
34567...10

尾頁

跳至