家庭理財

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

畀面勳章

Winnie_926 發表於 19-12-27 02:47
Hello,請問打算買新樓(首置),現金大約120萬。打算買五百零萬樓做90%,我份工佣金底薪各半。不過算穩定, ...

首先,如果要做9成按揭,一定要固定收入,所以薪金計算只能計底薪部份(即佣金不能計),只有你倆的底薪加起來都過到入息要求,才會批到9成按揭。

只要擔保人是閣下直系親屬或未婚夫/妻,入息都會被接納,其收入會被計算,當然他/她的負債也會被計入(如有)。

強積金問題比較難說,一般來說,如果有稅單,自動轉帳出糧,有糧單/公司信,按保公司甚少再要求提供MPF文件 ,但如果按保公司有這項補MPF文件的要求(尤其客戶係細公司做 / 收入浮動 / 支票出糧等等),而你補唔到,就唔會批得出。

大宅

畀面勳章

ET19 發表於 19-12-27 08:28
請問我份按揭出年2月鬆綁,想做轉按同加按套少少錢出黎。
本身恆生做緊H+1.35%,ceiling 緊2.15%。
如果原 ...

無論你係恒生「還新借新」方式做(即用新loan取代舊loan),還是轉按,都係會用該銀行現時按息批核;帀銀行現時一般Hibro Plan鎖息上限為2.5%,現金回贈為1%。

除非閣下有套現需求,否則無論用咩方式,新plan比舊plan都貴0.35%按息(2.5% - 2.15%),唯會有1%現金回贈。

以結欠300萬為例,假設供淨28年(336期),如果咩都唔做,以按息2.15%計算,未來24個月的利息總支出為 $125,734 ; 如果按息變了2.5%,餘款餘期下,未來24個月的利息總支出為 $146,395 ; 新計劃未來兩年利息總支出多了 $ 20,661。

就算你轉用新plan,得到1%現金回贈 (即$30,000),唯要俾數千元律師費(轉按適用),是否化算就由閣下決定。

大宅

allychan0205 發表於 19-12-27 12:56
首先,如果要做9成按揭,一定要固定收入,所以薪金計算只能計底薪部份(即佣金不能計),只有你倆的底薪加 ...

咁想問下如果做8成按揭,佣金可否計入?
如擔保人無收入,但有供完多年的物業可否做擔保人?thankssss

大宅

allychan0205 發表於 19-12-27 13:12
無論你係恒生「還新借新」方式做(即用新loan取代舊loan),還是轉按,都係會用該銀行現時按息批核;帀銀 ...

請問目前有哪間銀行的plan較接近我原先的plan?
還是我應該考慮稅貸?

大宅

畀面勳章

Winnie_926 發表於 19-12-28 02:36
咁想問下如果做8成按揭,佣金可否計入?
如擔保人無收入,但有供完多年的物業可否做擔保人?thankssss:kis ...

8成可以計入佣金收入。

如果該現契物業有租金收入(不過要打折),是可以計入整體收入的,否則就沒有幫助。

大宅

畀面勳章

ET19 發表於 19-12-28 11:44
請問目前有哪間銀行的plan較接近我原先的plan?
還是我應該考慮稅貸?

如果是2.15%的按揭計劃,市場暫時就無了。

稅貸與按揭在貸款年期上是有很大分別的,是否申請稅貸要看閣下是否有短期資金需要,及閣下的還款能力,再自行決定好了。

大宅

回覆樓主:

你好想請問下自己有間剛成立的有限公司,有營運收入,但未報税,黎梗想做按揭,物業自己名,如果連續三個月出固定糧比自己,整埋糧單比自己,是否可向銀行証明為收入做按揭?仲有冇咩資料文件及留意?

大宅

畀面勳章

莎拉公主 發表於 19-12-28 18:18
你好想請問下自己有間剛成立的有限公司,有營運收入,但未報税,黎梗想做按揭,物業自己名,如果連續三個月 ...

如果閣下是自己公司出糧俾自己,要銀行相信有關月薪,在最嚴謹的批核情況下,銀行需要提供以下文件:

1) 最近期個人稅單(指由稅局發出的稅單,另年薪要與現時月薪match)

2)提供公司audit financial statement(財務報表),而該財務報表的net profit 要是正數,另內文又能清楚見到公司有出糧俾董事(金額要match)

3)最近6個月公司月結單,其總入數要與公司財務報表turnover相若

如果閣下未能滿足上述批核要求,咁銀行就要case by case批,你要提供額外文件,令銀行覺得你公司有足夠營運能力出糧俾閣下後,同時有正利潤 (可持續發展)。

但亦有些細bank會有較大彈性,但按息就會無咁理想。

大宅

allychan0205 發表於 19-12-28 19:06
如果閣下是自己公司出糧俾自己,要銀行相信有關月薪,在最嚴謹的批核情況下,銀行需要提供以下文件:

1) ...

好詳細,Thank you 咁最多按到幾成?

大宅

allychan0205 發表於 19-12-28 12:29
8成可以計入佣金收入。

如果該現契物業有租金收入(不過要打折),是可以計入整體收入的,否則就沒有幫助 ...

Thank you

大宅

畀面勳章

莎拉公主 發表於 19-12-28 20:50
好詳細,Thank you 咁最多按到幾成?

如果銀行接納閣下的入息,那按揭成數按正常的無異,參考如下:

https://www.acmortgage.hk/wp-content/uploads/2019/10/按揭成數表_2.pdf

別墅

allychan0205 發表於 19-9-27 19:20
在各個post中都答咗大家不少有關按揭上的問題,而舊post因爆咗11頁Limit,所以開了個新post。

各位有任何 ...

請問以你所知,哪間銀行係可以唔使睇税單嘅?因為以往收入低都好多年冇交税。

想做9成按揭

大宅

畀面勳章

寶寶小花 發表於 19-12-29 16:30

請問以你所知,哪間銀行係可以唔使睇税單嘅?因為以往收 ...

9成屬「高成數按揭」,除銀行批核外,還需要經過按保公司批核 (即HKMC/QBE),一般來說,除非閣下於大公司工作,另入息文件十分完美,否則按保公司都有機會要求提供稅單。

所以就算銀行唔提供稅單都俾你過到,閣下仍然要過按保公司這一關。

另,如閣下獲稅局發出不用交稅的通知書,可一併上呈。

別墅

allychan0205 發表於 19-12-30 00:01
9成屬「高成數按揭」,除銀行批核外,還需要經過按保公司批核 (即HKMC/QBE),一般來說,除非閣下於大公 ...

明白謝謝你的回覆。係咪8成按揭都會咁嚴?如果不需税單我只可以做6成按揭?

男爵府

allychan0205 發表於 19-9-27 19:20
在各個post中都答咗大家不少有關按揭上的問題,而舊post因爆咗11頁Limit,所以開了個新post。

各位有任何 ...

你好,想知道政府公務員食長糧但73歲可以做按揭擔保人嗎?HKMC會唔會批?

大宅

畀面勳章

lovelyjimjim 發表於 19-12-30 18:14
你好,想知道政府公務員食長糧但73歲可以做按揭擔保人嗎?HKMC會唔會批?
...

以過往經驗來看,如果年紀過了60歲,投保公司一般會拒絕讓他做擔保人 (即會要求更換擔保人)。

而年紀超過70歲,大概不會被接納了。

侯爵府

請教:來緊生日55歲,份工穩定(廿年),收入穩定,沒有欠債,銀行通常可以批按揭年期多長?

大宅

畀面勳章

sunshine0613 發表於 20-1-2 13:44
請教:來緊生日55歲,份工穩定(廿年),收入穩定,沒有欠債,銀行通常可以批按揭年期多長?
...

如閣下不是申請高成數按揭,大部分銀行會以75減客戶歲數(55歲即可申請20年按揭),少數銀行會以70減,亦有銀行可放寬至80減,視乎閣下選用那一間銀行。

侯爵府

allychan0205 發表於 20-1-2 14:28
如閣下不是申請高成數按揭,大部分銀行會以75減客戶歲數(55歲即可申請20年按揭),少數銀行會以70減,亦 ...

謝謝

複式洋房

樓主你好! 想請教你, 我剛係啊爺銀行做左4M按揭, 而個ML戶口現約只有60萬現金係度, 息口係2.05.....銀行最近打電話黎游說我, 話可以低息約1厘6借多65萬左右俾我擺係ML度, 你覺得我應唔應該借, 賺個息差呢? 但又驚當中有伏.....希望樓主俾d意見, 謝謝!

首頁
12345...10

尾頁

跳至