嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

大宅

真係好煩惱。
唔知點解18個月開始到而家一個月都淨係食白飯。期間都會食下雪芳蛋糕,瑞士卷。

上星期開始煲湯佢竟然飲兩啖
依家幾乎日日都係蘿蔔粟米薯仔嗰種湯。
湊仔從來都唔太鍾意食肉,以前小時候都係肉碎煲粥,食埋落肚。
唔知道係偏食似我定點。
我阿媽話我細個都有段時間淨係食白飯。
唔知大家有冇小朋友遇到咁樣嘅情況可以分享下?
已經開始少咗食餅乾,果汁。
每日早晚各一次奶,原本八安奶變成七安。

水晶宮

Mrs1991 發表於 19-9-27 18:13
真係好煩惱。
唔知點解18個月開始到而家一個月都淨係食白飯。期間都會食下雪芳蛋糕,瑞士卷。

我兩個小朋友都試過。細嗰個快兩歲,仍然係咁。不過除咗白飯,佢亦會食淨白烚麵或 pasta ,淨麵包有時都食。餸方面,蛋白、蒸魚食嘅機會較大。唔使太緊張嘅,佢肯食就畀佢食,唔肯食就算,大大下會好啲。我大嗰個有時仍然有啲嘢唔食,但肯食嘅種類同次數多咗。

大宅

真係好煩惱。

我B反而食餸唔食飯,都好煩惱
回覆 Mrs1991 的帖子

Hello Mrs1991, 明白小朋友偏食媽媽會好煩惱, 小朋友有無特別鍾意邊種醬汁呀? 如果有既可以試下用個種醬汁煮架! 哩度有篇文章係分享偏食問題既解決方法, 媽媽可以參考一下:
https://www.nutricia.com.hk/zh-hk/early-life-nutrition/toddler/food-nutrition/managing-picky-eating.html

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

EstrellaDamm 發表於 19-9-29 03:41
我兩個小朋友都試過。細嗰個快兩歲,仍然係咁。不過除咗白飯,佢亦會食淨白烚麵或 pasta ,淨麵包有時都食 ...

起碼你小朋友食蛋白同蒸魚,仲會食麵,我小朋友除咗豆腐花雞尾包瑞士卷吸引啲之外,淨係食白飯。
呢排我都係主要煲蕃茄蘿蔔粟米果類湯水。
唉,真係好苦惱。
就算出街食飯我都唔理有冇油,都比一啖俾佢,佢都冇興趣食,見到個樣都耍手擰頭。

大宅

飯同餸分開夾俾佢呢? 有時我仔唔肯食野,我就係咁,逐啖夾俾佢

大宅

cfsl 發表於 19-10-1 22:19
飯同餸分開夾俾佢呢? 有時我仔唔肯食野,我就係咁,逐啖夾俾佢

有啊,初初16個月大偏食嘅時候,飯同餸有分開架。
因為驚撈埋一齊,外觀唔好睇,佢都唔鍾意食。

大宅

Mrs1991 發表於 19-10-1 22:38
有啊,初初16個月大偏食嘅時候,飯同餸有分開架。
因為驚撈埋一齊,外觀唔好睇,佢都唔鍾意食。
...

我唔用匙羹,改用筷子夾俾佢,起碼都食到D 送 而家我仔大左,我就同佢一人一隻匙羹,佢又"忽"D,我又餵下,咩方法都試

回覆 cfsl 的帖子

Hi cfsl ,經常改變進食方式、顏色鮮艷同味道突出食材/食具,都可以吸引到小朋友食慾 交換食飯、粉、麵、薯蓉、麥皮、麵包,或者用米飯同熟左的瓜菜肉碎黎整壽司、飯團、俾佢自己拿住來咀嚼,睇下會唔會吸引D,仲可以練習手眼協調架。做完運動小朋友胃口都好D,唔知小朋友有冇每日做運動習慣?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

已刪除用户

大宅

真係好煩惱。

我仔都係,只食白飯/面包/蛋糕/蘋果/蕉
唉~

大宅

FionIp 發表於 20-2-29 17:10
我仔都係,只食白飯/面包/蛋糕/蘋果/蕉
唉~

經過左呢五個月之後好咗好多。可以食到牛肉汁,出前一丁,格仔餅。食多咗好多嘢。不過仍然維持白飯可以食三,四碗,大烏冬可以食一餅。

大宅

Mrs1991 發表於 20-3-3 10:58
經過左呢五個月之後好咗好多。可以食到牛肉汁,出前一丁,格仔餅。食多咗好多嘢。不過仍然維持白飯可以食 ...

我仔見到其他嘢就擰晒頭,我都吾知俾咩佢食(emoji)‍♀️

首頁

尾頁

跳至