嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我仔仔而家食5餐,除左一起身飲5-6安奶(雪印)外,中開3餐食粥仔(一碗半),臨瞓一餐飲1-2安奶,見佢唔係好飲奶,索性比埋粥佢食!(即係1奶4粥)擔心佢係咪食得太少奶而太多粥(emoji)請媽媽們分享下你們意見呢☺️

回覆 emmakorea 的帖子

Hi emmakorea ,囝囝食固體食得好叻呀 通常9-11個月BB,每日大約食2-3餐固體,飲奶2-3次,最重要係建立多元化和均衡飲食習慣,穀物類1-1.5碗(1碗容量250-300ml)、菜蔬類4-6湯匙(1湯匙容量20g)、水果類1/4-1/3湯匙、肉魚蛋豆類2-3湯匙,奶類500-600ml 就OK。 仲要培養囝囝飲水習慣,囝困肯飲水嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

水就吾太肯飲,每日都有水果佢食,但奶飲咁少,會唔會欠缺少少補充劑呢?
emmakorea 發表於 19-9-5 22:23
水就吾太肯飲,每日都有水果佢食,但奶飲咁少,會唔會欠缺少少補充劑呢?
...

媽媽選擇低鈉芝士(每100克食物鈉含量少於/=600毫克、低糖yogurt(每100克食物糖含量少於/=15克)會有豐富蛋白質和鈣質,或者將奶加入煮好麥皮都OK,容易烹調仲有豐富纖維和鐵質。另外,媽媽要俾時間佢建立飲水習慣,避免係BB飽肚時俾水佢飲,試下用天然食材煲水,例如雪梨蘋果竹庶紅蘿白栗米水等,仲可以加D生果片(檸檬蘋果)係水度度,天然香味會較吸引BB,漸漸BB會習慣到飲清水啦

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

明白,謝謝你,我試下比芝士乳酪佢☺️
emmakorea 發表於 19-9-6 16:16
明白,謝謝你,我試下比芝士乳酪佢☺️

唔好客氣, 以安排係正餐前1.5-2小時或者上、下茶點時間進食呀。

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-9-5 12:39
回覆 emmakorea 的帖子

Hi emmakorea ,囝囝食固體食得好叻呀 通常9-11個月BB,每日大約食2-3餐固 ...

依個分量有咩可能食到?大人都係食一碗飯既分量,何況bb??

回覆 lukwinghong 的帖子

Hi lukwinghong ,每個BB接受固體進度會有唔同,1-1.5碗穀物類係全日總份量,每次進食約半碗已經ok ,食物質感方面要漸漸增加稠度(由柔軟稀滑轉變成杰身) ,BB幾大? 鍾唔鍾意食固體呀?

首頁

尾頁

跳至