在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

每日返工放工,放左工仲要每日趕返屋企教做功課同趕仔仔上床,仲要處理家務,有時夜左返屋企連晚飯都無時間食,真的好累。

大宅

LittlesheepJC 發表於 19-9-3 23:19
每日返工放工,放左工仲要每日趕返屋企教做功課同趕仔仔上床,仲要處理家務,有時夜左返屋企連晚飯都無時間 ...

我,一個小三,放學補習社接埋同做功課,一個K3,最遲6點接走,如果趕唔到,申請延展,食埋飯,13蚊/鐘,我五點放工,趕趕⋯⋯趕返去接埋兩個,買餸煮飯,打仗甘,盡量簡單和快!已經持續兩年半了⋯⋯兩個返到仲要吵,不累是假的

男爵府

FUKY 發表於 19-9-4 15:36
我,一個小三,放學補習社接埋同做功課,一個K3,最遲6點接走,如果趕唔到,申請延展,食埋飯,13蚊/鐘, ...

咁學校放早,放假點搞?

禁止訪問

大宅

我,一個小三,放學補習社接埋同做功課,一個K3,最遲6點接走,如果趕唔到,申請延展,食埋飯,13蚊/鐘, ...

假期補習社都可以託管,有時帶埋返工,細既幼稚園假期極少,只放紅日,我返工都係放銀行假,星期六有需要先返半日,今年只返過一次星期六半日,時間算是配合到,有突發情況或者學校活動時,和老公輪流請大假!

6299住不算遠,但62中左風,需要人睇住(99照顧)我地盡量自己搞定,好緊急時請他們睇一個,一日半日都無大問題!

大宅

回覆樓主:

我都無姐姐,阿女放學去補習社,有時家中長老得閒都會上嚟幫下手,熨衫清潔嗰啲家務通常留番星期六日先做,買餸煮飯就煮啲最簡單既菜式,返工又忙,收工返嚟又要做家務,真係好攰 有時頂唔順就出街食算

大宅

回覆 LittlesheepJC 的帖子

我都係在職媽媽沒有請姐姐, 小朋友18Months大, 老爺奶奶照顧,返到屋企叫做有餐食,但食完都要忙幫忙洗碗,準備小朋友翌日既午餐同晚餐既食材,要陪小朋友講故事,玩煮飯仔,陪佢瞓覺後,先有時間做其他家務,我本身仲有一隻18歲既狗要照顧,有長期病患要服藥,打皮下水,好多等要忙到11:30左右先做完家務可以去沖涼,平均1:00先有得瞓,翌日返工就要6:00左右起床,又要照顧狗狗,餵佢食早餐&藥, 同做家務..日日如是,放假就仲忙啦

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

我只是一個小三,已經每日趕趕趕,忙忙忙。
你有兩個小朋友,可以想像到你幾咁辛苦!
重要煮埋飯添!
我仔也是放學去補習社,但有時做唔哂,因有些功課要在家中做。(如網上閱讀)
有時仲要記生字/搵圖片之類。

仔仔成日話冇時間俾佢玩,我都覺得好慘。
但事實上香港教育制度如此,我已經搵了較輕鬆學校給他,也沒有谷佢成績(根本谷不了)。
我都好想俾個快樂童年佢,但可惜,自己又唔可以唔做,有時佢功課唔多,在補習社輕鬆地玩下,已經當休息的了。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

子爵府

LittlesheepJC 發表於 19-9-3 23:19
每日返工放工,放左工仲要每日趕返屋企教做功課同趕仔仔上床,仲要處理家務,有時夜左返屋企連晚飯都無時間 ...

我!晚上照顧兩個好繁忙,不過同先生一齊做家務10點半左右都做完

首頁

尾頁

跳至