婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

由於我外家幫手照顧2個女,所以我地成家都同外家一齊住,咁99曾經係c6懇求下幫手照顧b一排

而家佢無幫手啦,但c6冇聽佢地電話,男家就打嚟我屋企搵仔,有時男家上嚟坐,又係未得我同意下,帶埋自己既朋友上嚟當cafe咁,話行街耐要休息所以嚟坐下,總之我覺得佢地好煩,成日係屋企聽到9唔搭8既電話,一聽就話亞仔咩咩,亞哥呀咩咩咩

大宅

sybb2014 發表於 19-7-15 21:57
由於我外家幫手照顧2個女,所以我地成家都同外家一齊住,咁99曾經係c6懇求下幫手照顧b一排

而家佢無幫手啦 ...

你地搬左返外家住?定你爸爸媽媽搬黎同你地住?
如果係後者 佢應該係覺得自己去個仔屋企坐下,有咩問題。如果係前者,而你爸爸媽媽又唔想,你可以叫你老公轉達你父母既意願。帶埋朋友黎真係過分左。
咁當然 就算係後者,你都可以叫你老公轉達,不過要睇你奶奶係咩人,如果唔係可能會搞到兩親家臉左左。

公爵府

回覆樓主:

開錯個頭....手尾好長,特別系對於99果種面皮一呎厚之人.點極都唔明......好頭痕。

大宅

回覆 s_for_samantha 的帖子

其實我爸媽都離世啦…咁我怕工人搞唔掂,所以同女家人協議左,我一家搬返外家同我屋企人一齊住,因女家有地方,而且可以幫手照顧小朋友
99嚟我女家幫手照顧小朋友,當然佢嚟照顧我地有俾番錢,但99同工人成日嘈,例如99係自己屋企一定要訓教前先可開冷氣,早上6點就一定要熄冷氣,因慳錢,但99嚟到我女家話要開住9~6冷氣照顧b, 仲要有地方訓晏教等等

大宅

sybb2014 發表於 19-7-16 07:36

其實我爸媽都離世啦…咁我怕工人搞唔掂,所以同女家人協議左,我一家搬返外家 ...

慳自己唔慳人地 好彩你宜家唔洗佢同你湊
咁始終係你地搬返外家住 叫老公開聲講明上去要預先通知 同埋唔可以帶陌生人啦 如果奶奶朋友想睇 等老公得閒抱返去既時候先啦 點會搞著女家屋企人
如果仲阿吱阿左 一定係恰你地無大人係屋企 唔係點會當你屋企無掩雞籠咁放肆

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

你可以直接出聲同6299講唔方便招呼佢D親友. 唔洗唔鍾意都收收埋埋, 你唔出聲只會縱容佢地.

禁止訪問

大宅

其實係姑仔無端端帶朋友嚟坐幾粒鐘,因佢地行完街唔想分開住,但姑仔晚上約左我地食飯,所以係我家吹水

而叔仔又無啦啦話睇b,但突然又帶埋條女嚟,之後條女又同99笑笑口講,話我唔識湊b,因我抱b坐咁既姿勢,諗住比佢地睇

大宅

sybb2014 發表於 19-7-16 19:08
其實係姑仔無端端帶朋友嚟坐幾粒鐘,因佢地行完街唔想分開住,但姑仔晚上約左我地食飯,所以係我家吹水

而 ...

你姑仔係咪覺得同你好close? 你同佢d朋友好啱傾
就算我係細佬屋企附近行街 我都無諗過要帶埋朋友上佢屋企坐下 加上仲要係外家 有其他屋企人係度。樓下無Starbucks 應該都有M記掛......
你叔仔條囡仲癲 係人屋企亂講野。唔好講之後唔歡迎佢上黎,直頭唔想再見到d咁無教養既人。

男爵府

你女家其他屋企人唔介意男家人係自己屋企自出自入?好滋擾喎。

大宅

回覆 MeowMuiMui123 的帖子

咁多數我老公係度既,不過我老公事前都唔知佢地會嚟,次次都突然話係女家樓下,要上嚟,又要我地落去同佢食野咁

大宅

我完全同姑仔朋友唔熟,我知男家人對姑仔朋友好熟,因識左好多年,但我只同佢say hi bye only,
叔仔條女,我簡直當佢敵人啦,話完我仲要我老公請佢地出去食大餐,因佢地嚟探b, 真係多謝曬囉

首頁

尾頁

跳至