夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

唉,自從做左ftm.對好多野既睇法都唔同左.例如係衛生整潔方面,以前得自己5係話特別話好有手尾.都會亂既時候.但同左老公一齊生活先知咩係冇手尾終極大佬/_\好驚佢存在係屋企入面.依家湊住2件已經夠煩夠唔得閒.仲要幫佢汁野。話完永遠都吾聽冇改善過.放過我啦好嗎?
冇手尾例子:
1.食完d野煮完野永遠唔會洗 碗就咁擺係房連湯
2.食煙食到成個厠所煙灰
3.開野飲d飲管包裝就咁扔落地
4.d污前糟3就咁擺係個地度
5.1條褲著好多次都唔會拎去洗(吾當冇手尾)
6.d野拎完永遠唔識擺反原位(係咪有問題?)
7.著完d鞋亂咁擺............記得既暫時係呢度

大宅

好痛苦 日日都要見到呢d狀態
不過一拳打暈我算啦 唔想再執手尾
照顧兩個小朋友 仲要照顧埋大朋友
一頭煙.好想爆炸我個人:(
仲有. 好唔衛生既一樣野就係出完街佢可以唔洗下隻手 就周圍摸覺得冇問題
我唔知我潔癖定咩 總之見到佢咁我好唔舒服好睇吾過眼

大宅

仲有呀
8.佢系製造垃圾人士而永遠唔會拎去掉既人
呢個世界點解容許有咁懶既人存在架?

珍珠宮

回覆樓主:

我家中嗰個,係見到野係地下,不會執,我試過都專登唔執,真係可以2,3日仲係度

大宅

你呢d問題每個人都可能會有,但解決方法係請個工人或鐘點幫下手自己就會冇咁嬲。。。都係生活事,不值得影響夫妻感情。。利申,我老公都會有d冇手尾嘅事,自己睇開d囉,人點會完美,諗下佢優點。。。唔好無限放大佢缺點。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

michellebbb 發表於 19-7-14 02:09
唉,自從做左ftm.對好多野既睇法都唔同左.例如係衛生整潔方面,以前得自己5係話特別話好有手尾.都會亂既時 ...

出嚟做返嘢
搵工人做家務
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

男人會覺得ftm要處理家中所有事務,男主外,女主內。當然一定會有男人肯幫手做家務,你只可以當呢個係bonus。
如果有多餘錢就請工人,冇既話就執手尾羅,我會覺得執家人手尾係我工作之一,鬼叫自己選擇做ftm。所有野都有得必有失。

禁止訪問

男爵府

我係個有手尾既人,真係大開眼界!尤其是唔換底褲!

瑪瑙宮

michellebbb 發表於 19-7-14 02:09
唉,自從做左ftm.對好多野既睇法都唔同左.例如係衛生整潔方面,以前得自己5係話特別話好有手尾.都會亂既時 ...

吓, 佢重不能自理過 d 小朋友.

佢係咪每个月比好多家用你? 係, 就請个鈡点幫下手. 唔係, 就見一次哦一次, 活該佢受下.

複式洋房

回覆樓主:

男人十個九個都好污漕兼無手尾。我老公除咗樓主所提到咁多樣之外, 著完啲臭襪會周圍放, 成間房都係佢啲臭襪。佢用完啲紙巾會周圍放, 佢著完啲底褲唔會洗。所有嘢都指意我幫佢做晒, 我頂唔順咁污漕會丟晒佢用過亂擺嘅紙巾, 我會執晒佢啲臭襪,我會手洗埋佢啲臭底底……

總之所有嘢都我嚟執手尾, 但做咗十幾年夫妻, 做咗十幾年免費工人都真係幾攰。最攰就係講極唔聽, 講完叫佢有手尾啲自己做番自己啲嘢, 無論佢係應承咗下次改抑或直情唔出聲當聽唔到都好, 又或者次次一話佢呢啲行為時反而俾佢閙番轉頭, 話你做人老婆唔溫柔唔諒解, 乜都只識得怪佢之類。所以心都攰埋, 宜家直情由佢算

大宅

迷人pinklady 發表於 19-7-14 07:54
我家中嗰個,係見到野係地下,不會執,我試過都專登唔執,真係可以2,3日仲係度
...

佢地已經習慣左d野會自動消失唔洗自己汁。

大宅

babyjjj 發表於 19-7-14 13:15
你呢d問題每個人都可能會有,但解決方法係請個工人或鐘點幫下手自己就會冇咁嬲。。。都係生活事,不值得影 ...

我有時都會諗下佢好既一面。但佢d缺點真係蓋過哂 每一日都要面對呢d問題 個心好攰
我都想請 但佢d屋企人唔會中意

大宅

crystal媽咪 發表於 19-7-14 19:21
出嚟做返嘢
搵工人做家務

我都想 但又想自己湊下小朋友
屋企又唔容許請工人

大宅

c27cheun 發表於 19-7-14 23:44
男人會覺得ftm要處理家中所有事務,男主外,女主內。當然一定會有男人肯幫手做家務,你只可以當呢個係bonus ...

係,呢d係佢眼中根本係份內事.幫佢汁野係天經地義.但做人可以有反小小整潔.下下做咩都咁求奇又懶 真係好心煩.
平時點解要忍佢 而佢就事不關己咁

大宅

tuffanylaill 發表於 19-7-15 12:01
我覺得1真係接受唔到喎.....
同埋有小朋友都會響屋企食煙?

佢就係咁.
係呀 唔會系小朋友面前但係厠所

大宅

Heman2001 發表於 19-7-15 13:00
我係個有手尾既人,真係大開眼界!尤其是唔換底褲!

唔明點解佢地做得出。。

男爵府

michellebbb 發表於 19-7-15 16:35
唔明點解佢地做得出。。
佢本身已經係咁無手尾?

大宅

Nancy20090615 發表於 19-7-15 13:23
吓, 佢重不能自理過 d 小朋友.

佢係咪每个月比好多家用你? 係, 就請个鈡点幫下手. 唔係, 就見一次哦 ...

家用只夠用,吾會多到請到工人。我咪佢工人囉:( 哦到我都覺得哂口水 好似自討苦吃咁

大宅

秋天楓葉 發表於 19-7-15 16:25
男人十個九個都好污漕兼無手尾。我老公除咗樓主所提到咁多樣之外, 著完啲臭襪會周圍放, 成間房都係佢啲臭襪 ...

你都好勁 咁都忍到 佢地根本就係日日係度挑戰緊我地既eq.個心真係好攰
其實佢地明知整亂個結果咪係我地汁
有時係度諗 呢個男人其實真係冇手尾咁?佢地根本冇理過我地ge感受囉 仲要比多左野我地做咁:( 仲嫌我地吾夠攰咩.話佢幾句又覺得煩,明明最煩係佢地

首頁

尾頁

跳至