家事百科

跳至

首頁

尾頁

民房

想請教下,對腳日日有啲嘢跳嚟跳去彈嚟彈去,又睇唔到係乜嘢嚟㗎,試過用滅蝨蛋又唔得,之前試過裝修,後來搬返衫褲返嚟又情況再現,好慘呀,有冇人可以幫到我,點解決!

子爵府

回覆樓主:

想問床褥套,只寫防蟎 (mites),係咪都可以防床蝨? thanks!

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

LAILAIKEE 發表於 21-11-30 20:29
想請教下,對腳日日有啲嘢跳嚟跳去彈嚟彈去,又睇唔到係乜嘢嚟㗎,試過用滅蝨蛋又唔得,之前試過裝修,後來搬返 ...
煙霧蛋會令床蝨周圍走,唔好再用呀!
床蝨怕高溫,在超過攝氏60度的空間就難以生存,我覺得最好用蒸汽機滅蝨,可以用蒸氣燙斗/蒸汽機/蒸汽槍噴出蒸汽,集中處理床、床板、床褥、梳化、牆腳、窗邊、天花邊。衣物、窗簾、地毯全部要用熱水浸洗。

唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

男爵府

蝨蛋無用,床蝨未必跳,也有爬行的。用DE粉最有效。
床單等洗衣機用最高溫水洗。床、床褥最好換,一了百了

大宅

最有效一定搵滅蟲公司, 我媽媽上個月剛完成, 成為$6000, 包4次服務, 搞掂晒, 而家無晒, 之前試過好多方法都唔得, 我搵Rentokil

伯爵府

2018母親節勳章

回覆樓主:

請教 :
搬咗屋6個多星期, 搬入嚟之前嗰日揾滅蟲公司噴咗殺蟲水。 搬入嚟兩三個星期左右,瞓醒發現個肚有嘢咬,連咬三粒。 之後大概每個星期都咬咗我一次, 已經咬咗我四次。 星期六開始落DE粉同埋噴天鹽清, 我哋眼力比較差,手腳又慢,唔知係咪因為咁,期間一直唔見有虱,亦唔見有屍體或者卵。 咁我嘅情況係咪算輕微呢?
唔見有蝨或者倫嘅衣物雜物, 噴完天 鹽清係咪可以收埋呢?使唔使噴多次?
有啲高位牆身位,落唔到DE粉,可唔可以就咁噴天鹽清呢? 無敵士同天鹽 清係咪一樣嘢嚟㗎?
呢間屋好多入牆木傢俬,但係我懷疑啲蝨係跟搬屋公司架車嚟嘅。

伯爵府

2018母親節勳章

回覆樓主:

原來哈哈媽媽已經成年冇上嚟,請問有冇其他人可以解我疑難?
另外,地上面嘅DE粉沾咗水乾咗嘅漬, 請問應該點清除?

男爵府

我好苦惱
話說我爸爸屋企有蝨,咁可能我野左d番我屋企!
我同我爸爸已經用左de粉,我係我屋企上星期捉到2隻大1細,我即刻吸床,噴天然鹽
而幾日未見生蝨,尋晚見到一隻細死左!
作戰行動令我身心疲累

男爵府

好驚野到仔房,99房成屋都係!

民房

回覆 kittymickey1688 的帖子

我屋企中左床蝨用曬DE 粉都搞唔好,上FB 睇FORUM好多人話NO BEDBUG滅蝨公司,唔知大家有冇 人用過?我見好似好多都係打手講?或者大家有冇介紹? 感謝大家幫手!!!!!!

大宅

多謝分享

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊