自由報料

跳至

首頁

尾頁

洋房

老鼠拉龜, 無頂下手。

幫幫忙 !!!!! Help !!!!!

到底幾歲可以識踩兩輪單車 ????

子爵府

好媽媽勳章

我個仔就 K3 尾時學識, 個女就 P.2 尾時學識, 佢地係同一日學識的, 我覺得係要靠佢地自己踏先得, 而你不用扶他, 因你越扶佢, 佢地就越倚賴, 越唔夠膽, 我都估唔到我對仔女會一次個, 一個鐘內就自己學識, 真係最緊要佢地自己放膽嘗試呀

男爵府

首先要個小朋友吾好太慢,單車有速度先可以平衡。

民房

如果小朋友踩有輔助轆的單車很嫺熟的話,可以先幫他推一推車仔然後搭個手在他膊頭,使他在有初始速度(不快不慢)的前提下可以沿直線前進,他自然會保持身體平衡的。然後教他兜大圈,練習控制方向。最後讓他練習啟動。只要小朋友想學,很快就可以成功的。但要全副武裝呀。跌痛他就不玩啦!

男爵府

唔....會唔會先拆一邊轆好d呢? 我亞囝3歲幾, 佢早2個月前學識. 佢係一拆轆坐上去, daddy用手係seat位度傍住, 踩左2吓, 我老公放手, 就咁就學識左, 前後只係10+分鐘. 我老公話可能係因為早前個輔助轆其中一個有問題, 咁我地就拆左1個, 亞囝係單轆的情況下踩左一段時間, 唔知係唔係咁所以一上車就ok. 不果可能咁樣會有d危險. 但另一樣肯定既係, 初時起步既地方要大d, 咁小朋友個心會定d. 我亞囝就係球場學既.
原帖由 baby_mamma 於 09-5-5 14:11 發表
老鼠拉龜, 無頂下手。

洋房

'升起' 兩個輔助轆有效嗎 ????? 是否比較安全呢 ?

原帖由 雙子媽媽 於 09-5-5 16:19 發表
唔....會唔會先拆一邊轆好d呢? 我亞囝3歲幾, 佢早2個月前學識. 佢係一拆轆坐上去, daddy用手係seat位度傍住, 踩左2吓, 我老公放手, 就咁就學識左, 前後只係10+分鐘. 我老公話可能係因為早前個輔助轆其中一個有問題, ...

珍珠宮

熱血金章

父母肯"放手", 佢一定學識.
仲會好自豪添.
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

原帖由 baby_mamma 於 09-5-5 14:11 發表
老鼠拉龜, 無頂下手。

我女4歲時自己踩咗唔夠4個鐘就得啦!

我女2001年1月8日QE出世  

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

原帖由 tungwai 於 09-5-5 14:33 發表
我個仔就 K3 尾時學識, 個女就 P.2 尾時學識, 佢地係同一日學識的, 我覺得係要靠佢地自己踏先得, 而你不用扶他, 因你越扶佢, 佢地就越倚賴, 越唔夠膽, 我都估唔到我對仔女會一次個, 一個鐘內就自己學識, 真係最緊要 ...

我都係咁做,唔用輔助轆亦唔扶佢,只係旁邊鼓勵個仔自己試,佢試左個零鐘就識!
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

大宅

好媽媽勳章

我上星期六和囡囡在樓下公園踩單車, 當然是唔用輔助轆, 由下午六時開始踩, 約40分鐘到已學識了. 方法是先叫她自己用左腳踩實個腳踏, 用右腳踏地滑行, 讓她自己領悟平衡感, 如是者當她可以滑行得流暢, 便鼓勵她嘗試將右腳都踩上, 當時即時不可以成功, 但很快幾次後便成功了. 謹記要全副保護裝備(頭,手及腳)

星期日和朋友們起, 話比他們聽此方法, 即興出發去踩單車, 結果另外兩位小朋友也用此方法學識了. 當然父母要緊緊看實, 因有可能炒車的, 另外再加上您們愛心的鼓勵, 真的很快便成功. 希望有所幫助!
Ka Wa

珍珠宮

2024年龍年勳章

原帖由 baby_mamma 於 09-5-5 21:19 發表
'升起' 兩個輔助轆有效嗎 ????? 是否比較安全呢 ?

我都有咁諗過﹐唔知得唔得?

洋房

Ka_Wa

多謝你提供呢個方法, 聽落好掂, 一定要試, 我今個星期日會試一試。

Thanks.

請問幾位小朋友分別幾歲 ????

原帖由 Ka_Wa 於 09-5-6 16:39 發表

我上星期六和囡囡在樓下公園踩單車, 當然是唔用輔助轆, 由下午六時開始踩, 約40分鐘到已學識了. 方法是先叫她自己用左腳踩實個腳踏, 用右腳踏地滑行, 讓她自己領悟平衡感, 如是者當她可以滑行得流暢, 便鼓勵她嘗試將右腳都踩上, 當時即時不可以成功, 但很快幾次後便成功了. 謹記要全副保護裝備(頭,手及腳)

星期日和朋友們起, 話比他們聽此方法, 即興出發去踩單車, 結果另外兩位小朋友也用此方法學識了. 當然父母要緊緊看實, 因有可能炒車的, 另外再加上您們愛心的鼓勵, 真的很快便成功. 希望有所幫助!

侯爵府

遊學勳章 畀面勳章

我個仔4歲半重係踩4個轆, 因為太慢所以經常反車, D平衡真係好唔得, 都唔知幾時可以拆輔助轆.

翡翠宮

畀面勳章 大廚勳章

我囡囡9歲,最近都係用這個方法,不過都要比佢玩第二次先完全學識(每次都玩左個半中~

原帖由 baby_mamma 於 6/5/2009 20:20 發表
Ka_Wa

多謝你提供呢個方法, 聽落好掂, 一定要試, 我今個星期日會試一試。

Thanks.

請問幾位小朋友分別幾歲 ????

子爵府

我最近成功教咗我個女踏兩個轆(佢冇踏過有輔助轆嘅兩輪單車) 教嗰陣我最主要幫佢扶軚, 教佢當部車想跌, 如跌向左, 軚盤就扭向反方向嘅右邊, 跌向右, 就扭向左方。我個女本身好大膽, 所以不消一陣就開始踏到幾步唔跌。跟住剛剛嘅sat同去出街喺塊大空地處, 佢就好放肆咁懶叻自己不停踏, 我地喺後面追住佢驚佢跌倒。佢未夠四歲, 不過生得好高大, 似五歲有多。
我係一個都幾八卦嘅人, believe in 因果, 風水命理。有果必有因 。

男爵府

用推的方法握手柄會較易掌握。

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我上星期六和囡囡在樓下公園踩單車, 當然是唔用輔助轆, 由下午六時開始踩, 約40分鐘到已學識了. 方法是先叫她自己用左腳踩實個腳踏, 用右腳踏地滑行, 讓她自己領悟平衡感, 如是者當她可以滑行得流暢, 便鼓勵她嘗試 ...

我都是用同一個方法教我囡 45分鐘左右就搞掂左.
另外, 因她用單腳踩腳踏,單腳踏地的動作未好好配合時, 我叫她用腳踏地滑行幾步, 然後再兩腳同時放開離地成'\ /' 型, 不踩腳踏, 讓她感受雙腳離地滑行時的平衡感覺, 而又可即時雙腳踏回地上免除墮地之苦!

伯爵府

好媽媽勳章

yes, yes, 我都係咁, 囡囡好快就學識, 最緊要記得多d鼓勵. 我囡囡七月就七歲...

我上星期六和囡囡在樓下公園踩單車, 當然是唔用輔助轆, 由下午六時開始踩, 約40分鐘到已學識了. 方法是先叫她自己用左腳踩實個腳踏, 用右腳踏地滑行, 讓她自己領悟平衡感, 如是者當她可以滑行得流暢, 便鼓勵她嘗試 ...

洋房

各位媽咪, 終於攪掂啦, 我囡學識踩單車, 用了2次的下午去練習, 琴日攪掂啦。

第一次, 不成功, 我估因為架車好重 (22 Lbs), 一般 $7XX 的 Hello Kitty 16" 單車, 零件不順,

第二次, 成功, 因為換咗架單車, 零件很順滑, 車架好輕, 只有 18 Lbs. 16" 單車。

你地話架車是否因素主因 ????
個囡跌落地, 可以自己拿起架車, 之前, 架車好重, 佢要很吃力拿起架車。

子爵府

1.先滑行學平衡
單車高度係可以小朋友雙腳全踩地面,
唔好扶佢,小朋友自己大力踏地(好似跑步咁)幾吓,令單車向前時,雙腳向前離地,喺滑行中的幾秒,可令小朋友掌握平衡!!
慢慢可以鼓勵多滑行速度~~
2.盡最唔好主動扶佢(你扶住佢,佢自己好難學到平衡),但要係佢身邊(辛苦o架),俾安全感佢覺得跌都重有你....(佢跌你先出手囉!)

我女好遲先學(10歲),因為之前無方法去教,上星期同朋友一齊帶兩個小朋友一齊學,兩個鐘教好,即由火炭踩到馬鞍山來回,,,,,轉彎,過爛呢d就無人教,佢一識平衡就其他全部自己慢慢掌握到其他嘞~~~~

首頁

尾頁

跳至