跳至

首頁
45678...16

尾頁

洋房

Re: 九龍塘媽媽會

ronnie ,
kln baptist church international 出名入esf比率高呀,聽過以前個鄰居講,佢仔仔係呢間畢業,佢話佢個年差唔多100%入到esf呀!不過,此校收生好嚴呢,好難入!係呢,你係屋企同仔仔用英文還是中文溝通呢?
未confirm 搬去邊呀,未睇中單位,confirm 左話你知呀!

洋房

我bb預產期係2/3/05

恭喜曬!第一胎?

民房

Hilary 寫道:
[quote] 我bb預產期係2/3/05

恭喜曬!第一胎?[/quote]
Thanks!係呀!

大宅

hilary: 出世開始用英文, 1歲開始加小小廣東話, e+有時煲東瓜
妳想細仔讀國際呀?

kkkfamily: 買齊d 用品未呀??

helenpopo: 妳日日由np入mos都幾忙wor... netnet e+有冇番playgroup 呀?

yuyung: 培正考成點呀??

mommom: 妳大女讀傳統學校, 細仔就國際... 係唔係國際好d 呢? 可否share下, 我仍在兩者間徘徊

jamesmama: thx for the list

公爵府

好媽媽勳章

[size=large]Boxing Day Party

好消息, 已經book實九龍塘又一居三期Club House.
Date: 26 Dec
Time: 2pm - 5pm

(total $240 room chg, 可容納 50人左右)
食物 : 到會食物容後再談, 由 Jamesmama 負責按排, 總之room chg 連食物計埋, 只計大人, 每位預HKD100 左右. 到時先收錢,
記緊各老友記唔好到時"nut"底呀 !
禮物 : 每位小朋友自備一份 $30左右既禮物, 到時玩抽獎交換. 記得買d 岩小朋友又有用既玩具or 用品呀 !
遊戲 : 由 Jocelyn 負責.

[size=large]Please let me know if you are available and interest to join. Thanks.
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

侯爵府

Ronnie,

個人認為國際學校好的。國際學校教學思考、主動、有自信。而傳统學校即着重"記憶",小朋友較被動,不思考,無自信。所以我忍痛($$$)讓囡囡下月初轉讀耀中。可能囡囡見細佬讀得咁開心,係佢自己話要轉。

侯爵府

Jamesmama,

點解你次次攪Function時間都唔啱我嘅。我book佐25-26去大陸玩。希望下次時間啱啦!

男爵府

[quote]
Jamesmama

係呀,時間都唔

男爵府

ronnie 寫道:
helenpopo: 妳日日由np入mos都幾忙wor... netnet e+有冇番playgroup 呀?
:mrgreen:
只係在mos玩過 playgroup,而家就去大埔一個外籍媽媽家,同她女兒Annie兩個玩!

公爵府

好媽媽勳章

MomMom & helenpopo

This is not arranged by me. Nevermind la. We will have many chance & time to meet.

Hope we can meet on CNY la. :wink:
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

大宅

Jamesmama: 我一家3口 報名先
有冇野要幫手?? pm 左我cell-phone比妳

helenpopo: 玩得開心d 啦

mommom: ic, thx

公爵府

好媽媽勳章

ronnie,

Welcome!!! :-P

Check PM & email la.

大宅

jamesmama: can't receive email from you. just cleaned up my mailbox. pls send again.
btw, i wanna enrol for my friend too, same 2adults 1child, name: prema

洋房

小朋友較被動,不思考,無自信

被動、我都覺得係呀,尤其是閱讀個方面!
不思考、呢樣我唔係好清楚呀!小朋友店知為之有思考呢!英式國際學校五歲入小一,小一已經有Geography, history同Science,咁些三科其實係比主要比小朋友思考既科目呢?
無自信,以我認識既朋友、親戚、以前同事、

男爵府

Hilary 寫道:
helenpopo,你孫女去人地屋企上堂,知唔知佢既教學方式係店嫁?
anniemama=coral係朋友黎ge,佢個鬼妹仔Annie好乖巧,比netnet大三個月,以前係尖沙咀屋企攪playgroup,而家搬往大埔,但屋企細唔容納得多小朋友,唯有netnet同annie兩個囉! :mrgreen:

佢教得好好,d教材都係自己做,手功一流!

netEE準備1/1/05搬啦,搬好或者可以請coral黎教,到時大家參詳下囉!
因為netnet就太唔受控制,如果唔係四個小朋友一齊就有趣味d喇!

男爵府

ronnie,

我地今個星期6先去interview, 唔知道會點, 不過聽講上個星期6好多人呀,

呢幾日我囝囝病左呀, 發燒, 不過依家無事囉

jamesmama,

我26號要去飲呀, 來唔到呀 :-(
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

公爵府

好媽媽勳章

YuYung,

Nevermind, may we arrange another gathering for our Kowloon Tong Mamis' club later on. :-P

複式洋房

大家好, 我會在十二月尾搬到廣播道, 希望可以成為這裡一份子... 我大女叫 Charlotte, 就快三歲 (Jan-02), 細仔 Wesley, 剛剛好半歲 (Jun-04). 請多多指教!!
Thanks god giving me a happy family.

男爵府

catcat

我地1/1/05搬往廣播道1號,妳幾多號呀?

複式洋房

HelenPoPo,

你好!

我地早你一日 (31/12/04),不過都要睇下裝修師傅趕唔趕得起工程。
Thanks god giving me a happy family.

首頁
45678...16

尾頁

跳至