跳至

首頁
12345...16

尾頁

男爵府

Re: 九龍塘媽媽會

YuYung
做乜咁夜仲未訓呀?! :mrgreen:

男爵府

YuYung 寫道:
HelenPoPo
乜原來真係婆婆黎架, 我以為係別名黎添, 真係唔好意思呀 失覺晒, 多多指教呀
幾時去tea呀, 如果時間可以嘅話我都一齊去, 得嗎?
邊有人會用婆婆做別名ga? ?-( 通常都會用妹妹仔!
明年初先會搬,計劃係農曆年前! :mrgreen:
不過,妳地之前約我tea都得ga!

男爵府

ronnie 寫道:
hello everyone

Ian 剛兩歲, 番緊kingston

hi helenpopo, 妳都係我第一位bk認識o既婆婆丫, 妳好 :-P

有tea, 預我呀
Hi!
netnet細Ian一個月咋播! :mrgreen:
kingston兩歲就收?netnet有冇可能明年1月入去讀呢?

Ian報左邊幾間幼稚園呀?
Netnet就報左St.C & 根德! :mrgreen:

公爵府

好媽媽勳章

YuYung

James is study at 拔萃小學 now. :-P
YuYung 寫道:
我地九龍塘媽媽會消失左一排, 依家又有返, 真係好開心呀

jamesmama,
你囝囝依家讀邊間學校呀?
我囝依家讀緊樂基幼兒班,

[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

公爵府

好媽媽勳章

3Kids,

Yes, P.1 is very complicate for the 6 years old kids. James got the 壓力 on the first month. But he can follow the schedule now.

James is very hard to studay everyday, because the school have 3 times dirtation per week and he completed the 1st test. The 2nd test is coming soon. 1st Dec will be Exam.

I am very lucky that James' Daddy take care all of the teach. And James willing to study, I will encourgae James and bring him to "Kei Fook" in this X'Mas.

課外活動, I let James join the swimming lesson & Art & Craft at school only. Because we are not enough time to study.

3kids 寫道:
Jamesmama,

How are you? 好耐無同你傾計啦, 囝囝返左小一掂呀? 適應嗎? 我大仔就唔多適應, 好多測驗考試排山倒海咁, 到e+我都揾緊方法掂同佢溫書同安排課外活動比佢o
想請教下你掂安排比james呀 ? 佢返學開心嗎 ? 有無壓力呀 ?

helenpopo,
你好犀利呀 , 我都係第一次係bk認到o既婆婆級人馬咋, 第日多d上來chat丫, 你同jamemama如 有tea預埋我呀.
[管教]必須建立在母子間信任,關懷, 溫柔的基礎上, 至能達到良好的效果. 親情的溫暖比嚴格的管教更為重要.

"在人生道路上面對種種不同的困境時, 最困難不是要面對那個問題, 而是堅持一個信念: 向前看. 就算問題有多複雜都好, 只要你肯正面地面對, 一定可以克服. 當事情過去後, 回望整件事都是不外如是........................"

公爵府

好媽媽勳章

MomMom,

Is your son still learning swimming? I have a good tutor and want to group the lesson for 2-3 kids. Do you interest? Please let me know and I will contact the tutor.

公爵府

好媽媽勳章

婆婆,

Many good place for ten at Kolwoon Tong,

e.g Fastival Walk, my club house.... I don't think I will have time before Dec. May our Tea Gathering on Jan? :-P [quote]
HelenPoPo 寫道:
Dear all,

緊係啦,D 婆婆

公爵府

好媽媽勳章

婆婆,

I can do the list, but I can't able to put on the top. It must doing my 786. :-P
HelenPoPo 寫道:
[quote]
Jamesmama ,
嘩!妳係BK既元老wor!
可唔可以幫我地做個BB名單係九龍塘媽咪會第一版ar?! :mrgreen:

公爵府

好媽媽勳章

789 -
HelePoPo - 廣播道1號
tracycck -
YuYung -
rio -
Jamesmama - 又一居(James 6yrs old)
3Kids - 九龍塘
YYLam - 廣播道 (YingYing 6yrs old)
ronnie -
MomMom - 又一村

男爵府

Jamesmama 寫道:
789 -
HelePoPo - 廣播道
(Annette~12/02囡,Keith~9/04囝)
tracycck -
YuYung -
rio -
Jamesmama - 又一居(James 6yrs old)
3Kids - 九龍塘
YYLam - 廣播道 (YingYing 6yrs old)
ronnie -

公爵府

好媽媽勳章

789 -
tracycck -
YuYung -
rio -
3Kids - 九龍塘
ronnie -

大宅

helenpopo: 妳好受歡迎呀

Ian 1歲大就開始番kingston 啦, 今年8月升左去2歲班;
我都有報st cath & 根德園 & victoria, 仲有報其他 international kindy, 明年先有interview, 暫plan 留讀kingston, 如有更好學校/出路先轉

如妳想比netnet入kingston, 2月入好d, skip左d long holidays ma

789 -
tracycck -
YuYung -
rio -
3Kids - 九龍塘
ronnie - 畢架山 Ian 2yrs old

男爵府

jamesma

yingying is 5-year old jar.......

789 -
tracycck -
YuYung -
rio -
3Kids - 九龍塘
YYLam - 廣播道 (YingYing 5yrs old)

男爵府

Hehehe!多謝大家唔嫌我老人家唔

大宅

helenpopo: 我地應該唔去st cath, 因為如入讀之後都會要係走傳統學校...
如妳想netnet輕鬆d, 可考慮浸幼丫, 有冇visit過呀?
另kingston有位的話, 只會收netnet讀1歲班(not 2歲班), 妳要再考慮呀!

如果tea, 可去又一城, 我Ian番左學, 我就好得閒 1:15-4:30pm

男爵府

Dear all,

根德園已經收左netnet上午班!

不過netbama既第一選擇係 st cath!

大家有冇意見俾我呢?! ?-(

別墅

hello大家好呀! 我囡囡就快九個月大喇... 真係快! 請問有冇邊間playgroup/nursery school 好介紹呀? 我搬咗來依頭幾個月咋!

789 -
tracycck - 畢架山 (Tanya 9mths old)
YuYung -
rio -
3Kids - 九龍塘
YYLam - 廣播道 (YingYing 5yrs old)

男爵府

789 -
tracycck - 畢架山 (Tanya 9mths old)
YuYung - 又一村花園 (Aric, 2歲8個月)
rio -
3Kids - 九龍塘

Jamesmama,
james好叻囝呀, 我都好想我囝去拔萃小學讀書呀, 係唔係好難考架? 依定多唔多功課呀?

mommom
原來我地都住又一村喎, 我住嚮61座呀, 你呢?
小肥肥一族 我家有個 肥 爸爸, 又 有個 肥 媽媽,一定有個 肥 囝囝

大宅

789 -
YuYung - 又一村花園 (Aric, 2歲8個月)
rio -廣播道(rio,3yrs old)
3Kids - 九龍塘

hi,HelenPoPo,
我個張相係係網頁內找,個個網頁係sale對chip&dale既公仔.
hi,ronnie,
我都係個個時間最得閒,因個仔返左學
如果去食lunch,吾介意約埋我,thank you

HI,各位,
吾知道住係廣播道既媽咪,我地會吾會住得好近呢?

洋房

各位媽媽你地好!好高興認識你地!

我住屯門,但細女出年九月讀k1、考到九龍塘既幼稚園,所以會快搬出來,我可加入嗎?我有三個小朋友,大女六歲,二女二歲幾,細仔剛出世。之前係在職媽媽,打政府工,生完個仔後,轉做全職媽媽呀,而家自己一手一腳湊。唸住搬屋後先請個工人幫下手,你地呢?

ronnie 你好
我見到你在另一topic 話有無帝景峰或畢架山花園媽媽
同老公近來睇中呢兩個屋苑同畢架山1號,但末決定邊度好,你住帝景峰還是畢架山花園呀?唔知住呢兩邊對住天橋會唔會好糟呢?帝景峰個會所好吸引呢!

首頁
12345...16

尾頁

跳至